icon

Je tu mamička, ktorá čaká dieťatko s Downovým syndrómom a nešla na potrat?

26. máj 2022

Je tu mamička ktorá čaká/čakala dieťa s DS a neišla na potrat?
Ako to psychicky zvládáte?
Lebo ja čakám dieťatko s DS a moja psychika strašne kolíše.Jeden deň je to dobré,zvládneme to ale zas v noci neviem spať,plačem lebo sa strašne bojím.
Čo Vám počas tehotenstva pomohlo prijat a milovať dieťa takým aký je?
Každá rada mi pomôže.

jarmila2010
26. máj 2022

https://www.modrykonik.sk/blog/vikuska2012/ tato mamicka ma jedno uzasne sikovne dievcatko s DS...skus jej napisat...

luccija
26. máj 2022

V koľko si týždni?

diamond007
26. máj 2022

Niekedy je lepšie nevedieť.

kacena4
26. máj 2022

ahojko nemam dawnika no 3 deti s inym postihnutim. z vlastnej skusenosti viem, ze mas voci mne velikansku vyhodu. dopredu vies co ta caka a na co sa mas pripravit. ja som to nevedela a roky nam trvalo kym sme diagnostikovali problemy kym sme prisli k diagnoze. mozes si vsetko dopredu nastudovat, pripravit sa zariadit sa. drzim ti palceky aby si nasla vsetku silu a lasku sveta a prijala dieta so vsetkym. lebo prijat ho je zaklad. vobec neriesim okolie, ale milujem svoje deti take ake su

macik166
26. máj 2022

Napíš mi správu

alexandra2010
26. máj 2022

mam down dcerku teraz 11 rocnu. Dozvedela som sa to po porode. Mala som 2x Tripple Testy negative a morfo ultrazvuk tiez v norme. Po porode som sa psychicky zrutila, priznam to otvorene a hovorim o tom lebo nie vsetky matky to zvladnu lavou zadnou.
Mne to bola lekcia na cely zivot, ona ma uplne zmenila a ukazala co je moja uloha v nasom zivote.
Teraz sa uz mame vyborne, mozes aj mne napisat.

gianna
26. máj 2022

Nakontaktuj sa na spoločnosť Downowho syndrómu na Slovensku, pozri napr. tu https://www.facebook.com/downovsyndrom.sk/

gianna
26. máj 2022

a este si dovolim oznacit dievcata @zuzana6666 a @gudulo , isto ti napisu nieco povzbudzujuce 😉

alexandra2010
26. máj 2022

este dodam ze dr Sustrova na kramaroch je oporou viacerych rodin, mne velmi pomohla jednoduchym empatickym rozhovorom (bole prva ktora sa spytala, ze JA sa ako citim).

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
gudulo
26. máj 2022

Prešla som si tym a aj stavmi, ake opisuješ. Kludne mi napis správu.

@gianna Vdaka za oznacenie

zuzana6666
26. máj 2022

Ahoj - ak si potrebujes vyliat srdce, kludne napis 😉 V prvom rade - gratulujem k babatku!!! Kazde dieta je dar a uz teraz viem, ze budes skvela mama, pretoze si sa rozhodla dat dietatku zivot. Aj mne to oznamili v tehotenstve. Bol to sok a cele tehotenstvo som sa presviedcala, ze to nebude. Ja ako veriaca, som sa velmi modlila, aby bolo zdrave a priznam sa, ze som verila, ze bude zazrak a bude bez diagnozy. No nestalo sa tak a ja som tiez po porode plakala... Zdalo sa mi, ze ma niekto uplne samu postavil pred nespocetnu armadu a ja jedina som ju mala porazit, hoci som nikdy nebojovala. Tou armadou bolo vsetko okolo - , rodina,okolie, znami, lekari... a pod.
Ale ked som to dietatko drzala v naruci, ked sa ku mne tak nadherne tulil ,tak kazda sekunda s nim mi dodavala taku velku silu, ze som sa prestala bat. A zistila som, ze jediny nepriatel je moj strach.
Vsetko islo... a ide. Naucis sa, budes sa s nim zoznamovat, budes tak nadsena z kazdeho uspechu, ze až! Zrazu v sebe objavis bojovnicku. Jedine co treba, je prijat to.
Ono stale existuje sanca, ze sa aj testy a sona mylili...uz sa to stalo. Ale ak by to aj nebolo, nebud sklamana. Casom si povies, ze to bude super. Neviem, v akom prostredi zijes, ci mas chapajuceho manzela/partnera, rodinu, zazemie. To velmi spravi svoje. Tak isto, ci mas nejake deti, alebo je to prve dietatko... vela veci tam zohrava ulohu. Hovorim, ak chces, napis. Ja uz mam 5 rocneho chlapceka a je moje vsetko! Ja ho milujem takeho aky je, a nechcela by som ho ineho. Ano, musis sa pripravit aj na to tazsie - mozu tam byt zdravotne komplikacie, budu ta cakat vysetrenia, logopedie, cvicenia, rehabilitacie... Niekedy budes mozno zufala, ale zas pride moment, kedy si povies, ze to stoji za to. Aspon u mna to tak je.
DAKUJEM, ze si sa rozhodla pre zivot!!!! ❤❤❤

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
tululu
26. máj 2022

Kamaratka ma 1 dieta s DS, bolo 3tie v poradi,teraz uz cakaju 4te babo.Oni su veriaci a teda beru to tak,ako to je,v kazdom pripade je tvoje rozhodnutie obdivuhodne a ver mi,ze ma vacsiu hodnotu ako vsetky veci,ktore su dnes povazovane za uspesne a cenne,aj ked sa to tak nezda.

gudulo
26. máj 2022

Tu by nemalo ist o to, kto je veriaci alebo nie. Staci, ze si vsetci, lekári, sestry, budúce mamy a otcovia, budúce babičky a dedkovia, tety a ujovia, uvedomia, ze tym, ze bábätko v brušku ma nejaku diagnózu, tak sa nemení na draka, ani na žiadneho votrelca alebo príšeru… ved ked sa vsetci tešia, ze čakajú dieťatko, tak aj po určení akejkoľvek diagnózy je to predsa to iste dieťatko. Splodené z lásky medzi rodicmi (teda vacsinou splodené z lásky), ma nieco z mamy a nieco z otca zakódované v sebe. Nestane sa z neho nieco ine len výrokom lekára.
Ano, bude to narocnejsie ako s dieťatkom bez diagnózy, ale nebude to tragédia ani koniec sveta….
To len my si myslime, ze to nezvládneme. Ale koľkokrát v živote sme si povedali, toto je narocne, asi to nedam….
Najhoršie je vnímanie okolia a predsudky, to ako su tieto deti a aj dospeli vnímaní spoločnosťou…. Najhoršie je, ked sa nik nepostaví a nepodporí budúce mamy - to zvládnete… ☹

sienska23
26. máj 2022

Ahoj mne sa narodila dcefrka tento rok 24.2. Cele tehotenstvo som sa pripravovala ze to bude downov. Vysiel mi screenink 1:16. Boli sme aj na ultrazvuku doktor skôr potvrdil diagnózu. Chýbala nosova kosticka úplne. Crievka sa mu tiež nezdali teda viac znakov downov vykazoval. A predstav si ze sa nám narodilo krásne zdrave dievčatko aj noštek ma úplne krásny. Nemá žiadne postihnutie,ani srdiecko, nič.... úplne e zdrave babo. A cele tehotenstvo som nestudovala nič, bolo by to na mňa veľa.... len tak som išla deň za dňom.... ze dopredu sa nebudem pripravovať..... a ze babo ľúbim..... Za mňa vôbec nerozmýšľal príliš dopredu.... Všetko zvládneš.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
autor
27. máj 2022

@sienska23 Je krásná.Gratulujem.
Ja som bola aj na Trisomy aj na odber plodovej vody a obe sú pozitívné.

cici777
30. máj 2022

Áno , ja 🙂🙂 mame 16 mesačného úžasného chlapčeka ❤️

cici777
30. máj 2022
autor
30. máj 2022

@cici777 Ten je zlatý.❤️

autor
30. máj 2022

@cici777 Vedeli ste počas tehotenstva že bude mať DS?

gleep1
30. máj 2022

Pozri si film rozdelené dvojičky.

Ľudia s downivym syndrómom sú uzasni milujúci ľudia. Naučíte sa od dieťatka veľmi veľa ❤️

cici777
30. máj 2022

Taktiež mi vyšli pozitívne výsledky z odberu plodovej vody. Zrútil sa mi cely svet ..časť rodiny ma tlačila na potrat , našťastie mám skvelého manžela, ktorý ma podržal a spoločne sme to ustali…trvalo mi dva týždne kým som vyliezla z postele a dokázala opäť fungovať a neľutovat sa. Nakoniec mi pomohlo Vidieť niekolko videi o tom ako fungujú rodiny s dieťatkom s DS a že to nie je žiadna katastrofa ako sa poväčšine prezentuje. Do konca tehotenstva som však nestrácala nádej , že nakoniec sa mi narodi dieťatko bez DS. Stačil mi však jediný pohľad na svojho chlapčeka a vedela som, že predsa len ma DS ..ten jeden pohľad mi aj stačil na to že som sa bezpodmienečne do neho zamilovala a bolo mi to jedno…odvtedy som to už neriešila a prijala to ..samozrejme aj po pôrode boli chvíle kedy mi to prišlo ľúto …
Ak by si sa chcela porozprávať alebo by si mala nejaké otázky kľudne môžeš napísať správu🙂
A blahoželám k bábätku 🥰❤️

autor
30. máj 2022

@gleep1 ten film som videla už pár krát.🙂