Kašeľ a zvýšené crp v tehotenstve.

lucka11985
23. feb 2020

neviete mi prosim poradiť? v utorok mi vyslo CRP cez 50, kasel, teplota do 37,8. Dr. predpisal klabax 500 atb, lebo na penicilin som alergicka. som v 18 tyzdni tehu. Vyter z hrdla nezachytil bakteriu ktora to sposobila. V lekarni som sa pytala, ci su tieto atb bezpecne, lekarnicka mi povedala, ze by ich nebrala na mojom mieste, ze mam den dva liecit prirodne a pockat,.. brala som len vitaminy, cibulovy sirup. po 2 dnoch mi bolo skutocne lepsie. Atb som nenasadila. Myslite, ze to moze poskodit babu? celkovo sa citim lepsie ale cos crp?

asia83
23. feb 2020

@lucka11985 Ak budete mať šťastie, dieťaťu sa nič nestalo, nestane. Ak nie, zápal, ktorý ste mali v tele, prejde na dieťa, plodový vak (že to bude mať fatálne následky písať nemusím), čomu sa chcel doktor vyhnúť. Určite by som verila viac doktorovi než "lekárničke". Ja som tiež v 18. tt brala antibiotiká a nič malému nie je. Predtým tehotenstvo som na začiatku zápal mala, nič som nebrala, a to tehotenstvo nedopadlo dobre, potratila som. Či to malo súvis neviem, myslím si, že áno. Nechcem vás strašiť, no antibiotiká by som určite brala. Na vašom mieste.

lucka11985
autor
23. feb 2020

a da sa nejako zistit, ci zapal k babu presiel, alebo nie? co mozem teraz robit?

777januska777
23. feb 2020

Ja som brala antibiotiká v prvom trimestri a doktorka mi sama povedala, že pre dieťa a pre mňa sú oveľa lepšie antibiotiká ako keď je v tele zápal. Dieťatko sa narodilo zdravé a bez problémov. Vyjadrenie lekárničky sa mi vážne zdá veľmi rizikové a tiež by som to neriskovala. Keďže to, že máte vyššie crp znamená, že zápal je v tele a v krvi a keďže s bábätkom máte rovnaký krvný obeh, tak ten zápal má aj dieťaťa v krvi.

asia83
23. feb 2020

@lucka11985 Koľko je to dní od vyšetrenia a zistenia výšky CRP? Jedine ísť ku doktorovi a priznat mu všetko. On už bude vedieť čo robiť. Inak do budúcna, naozaj je lepšie veriť lekárom. Oni vám zle nechcú. Hlavne tehotným. O mňa sa nikdy tak lekári nestarali ako keď som bola tehotná.

lucka11985
autor
23. feb 2020

od nedele vecera kasel. v pondelok som bola u dr., poslal ma domov, ze je skoro robit crp. v utorok mi vyslo crp 54. v utorok mi bral vyter z hrdla, výsledok mi dal vediet vo stvrtok. od utorka som mala brat atb, v stredu som sa citila uz trochu lepsie, vo stvrtok uz o 60% lepsie. Cibulovy sirup mi velmi pomohol. len sa bojim co s babom... a gynekolog by mi nevedel pomoct?

asia83
23. feb 2020

@lucka11985 Práve gynekológ to už teraz zrejme bude iba riešiť, keďže respiračné ochorenie a všetko okolo toho už, ako píšete, pomaly nemáte. No to CRP by som si u obvodného dala ešte skontrolovať. Mne ho po antibiotikách ešte skontroloval.

lucka11985
autor
23. feb 2020

da sa zistit, ako je na tom babo? ci sa uz len modlit...

777januska777
23. feb 2020

@lucka11985 neboj sa, teraz sa poraď s doktorom o ďalšom postupe, zisti aké máš crp a uvidíš. Stres iba spôsobuje ďalšie ohrozovanie dieťatka. Ak to nebol veľmi ťažký zápal (čo asi nebol) a bola to len nejaká slabšia baktéria, tak je možné, že sa nemuselo stať nič vážne, hlavne sa nestresuj.

lucka11985
autor
23. feb 2020

dakujem vam. ja mam taku povahu, ze nad vsetkym stale premyslam... a velmi sa bojim... ked mi dr napisal atb, isla som ich vybrat do lekarne, ani ma nenapadlo, ze ich brat nebudem. no "pre istotu" som sa pytala, ci su vhodne. lekarnicku poznam, ma vela nastudovane a vela chodi po seminároch a venuje sa liekom... ked mi povedala ze preco klabax? a ze nie su velmi odporucane v tehu... velmi ma zneistila a preto som ich nebrala... :(

asia83
23. feb 2020

@lucka11985 Nebola to nejaká stará dievka bezdetná? No vážne. Nie každý nový, moderný názor je aj správny. Možno by to povedala na každé antibiotiká, ktoré by vám predpísal. Mala vám navrhnúť alternatívne antibiotiká, keď je taká múdra. Som si istá, že každý lekár vám chce predpísať tie "najľahšie" antibiotiká, keď ste tehotná. Mne antibiotiká v tehotenstve predpísala gynekologička, no až teraz, po roku, keď som bola u svojho obvodného (kontrolné CRP mi vtedy robila sestra), mi povedal, že mi dala veľmi jemné, mierne, slabé antibiotiká. No mne vtedy zabrali do hodiny. Každopádne, netreba sa trápiť, zajtra ísť ku gynekológovi a ten vám povie viac. No všetko mu povedzte.

777januska777
23. feb 2020

@lucka11985 chápem aj ja som taká a vždy ma všetko hrozne mrzí. Ono človeka často zneistuju ostatní a hlavne tehotnú, lebo jeden má iný názor ako druhý. Uvidíš daj si skontrolovať crp, ak sa znížilo, tak zápal v tele nebol taký masívny a velmi nebezpečný ani pre teba ani pre dieťatko a baktéria bola pravdepodobne nejaká slabšia. Zober to tak, že niekedy ľudia ani nevedia, že majú v tele zápal, lebo nemajú nejaké dramatické prejavy (hlavne zuby) a bábätká majú zdravé.

lucka11985
autor
23. feb 2020

lekarnicka ma po 50tke a ma rodinu a velke deti... tak to od srdca vravela, presvedcila ma viac ako dr. pretoze doktor najskôr nevedel co mi napisat, hladal po nete, pretoze chcel pnc ale na ten som alergicka. je zbytocne uz teraz polemizovat,
velmi ma to trapi a zoziera... zajtra pojdem ku gynekologovi. urcite ma zjazdi, no najviac sa bojim co mi povie o babatko. ci mi bude vediet pozriet ci je ok, alebo budem v neistote cakat do porodu... :(

777januska777
23. feb 2020

@lucka11985 pozri netráp sa tým a zober si, že napríklad bábätko ohrozuje aj príliš veľa cukru a iná nezdravá strava mamičky, vzduch ktorý mamička dýcha a podobne. Všetko môže byť pre to bábätko relatívne rizikové. Ty si to robila v najlepšej viere, aby si bábätko neohrozila a to je dôležité. Počúvala si lekárničku a dôverovala si jej, takže si to nevyčítaj.

asia83
23. feb 2020

@lucka11985 Ďakujem pekne za takého doktora. Hneď by som išla ku gynekologičke, aby mi tie antibiotiká ešte schválila. Ale inak tá pani v lekárni riadne riskovala...

brita7777
23. feb 2020

to uz mi pride dost vysoke crp, zapal v tele je, neriskovala by som, pytat sa sice farmaceuticky netehotnej ci by brala atb v pripade, ze by bola na tom ako ty, nvm ci mozes dostat naozaj hodnotnu odpoved, samozrejme brat atb nie je zdrave, ani super vec, ale riskovat to, asi nie...

lucka11985
autor
23. feb 2020

@brita7777 nepytala som sa, ci by brala. pytala som sa, ci su vhodne v tehotenstve. ja nemam skusenosti s liekmi, preto si myslim, ze lekarnik, ked s tym robi, ma skusenosti viac. urobila som chybu, ze som sa pytala, a urobila som chybu, ze som ich nebrala... no cas uz nevratim.

monika92
23. feb 2020

Ja som za toto tehotenstvo brala atb 4x... v prvom tehotenstve mi nič nebolo absolútne v druhom same problémy vkuse som chorá neviem sa z toho dostať.. najprv zuby trhanie zapal.. potom angíny zapal priedušiek... atb som brala 4x... zapal viac uškodí bábätku ako atb... žiaľ niekedy neni iná možnosť...

monika92
23. feb 2020

Ešte som zabudla dodať... že dr mi povedal že keď je crp pod 20 atb nedá... ak je nad 20 je to už zle a atb musím brat.. ty máš 50.... určite by som brala

mirabela13
27. feb 2020

Ahojte ja som tiež mala zápal v tele a vysoké crp a o bábo sme prišli v 19tyž. Držím Vám palce.

pietrula
13. dec 2022

@mirabela13 liecbu si nemala ci nezabrala? Spominas si, ake vysoke si mala crp?

pietrula
13. dec 2022

@lucka11985 ako si dopadla s babom?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre