icon

Kratšia nosová kostička. Mám ísť na amniocentézu?

vodnicka
20. okt 2010

dobry podvecer volam sa Andrea mam 37 rok.som 20 tt a je to moje druhe tehotenstvo,prve bolo 1994 a narodil sa mi zdravy chlapec 1995.Teraz cakam vytuzene dievcatko vsetky skriningove testy mam negativne usg pri kazdej poradni v poriadku po 12 tt 3D usg v poriadku a teraz po 20 tt je dievcatko v poriadku az na kratsiu nosovu kosticku tak mi odporucaju amniocentezu ja ju odmietam nakolko je tam riziko potratu a moj cit mi vravi ,ze je babo v poriadku a velmi by som lutovala ak by sa jej nieco stalo.Moja matka porodila 4 dieta moju najmladsiu sestru na 38 rokov a mala sa narodila ziva a zdrava a ma pekne a zdrave dve dceri.ja si myslim ,ze ak je plod vadny telo prirodzene vyplavy plod potrtom do 14 tt ale aj lekari aj pristroje sa mozu mylit ,nedavno som citala na nete -najmama clanok s titulom:lekari ju nahovarali na potrat a dieta zilo lebo matka citila,ze babo zije.Zato nechcem ist na amnio.ja to tak citim.

Strana
z2
vodnicka
autor
22. okt 2010

@lula5 no nato som zacala tu diskusiu aby som zistila ,ci sa niektorej nieco take stalo ak mala dobre vysledky neskor ine nieco az na dalsom usg a ak sa nerozhodla pre odber ake babo sa jej narodilo a ako sa s tym zmieril partner.a ja som sa obetovala pre partnera lebo ja uz mam dieta a On chce dieta za kazdu cenu ak niekoho milujes tak rozmyslas inac.A radsej by som ja zomrela jak zabit babo ktore za nic nemoze a nepytalo sa do bruska.A partner si je vedomi vsetkeho lebo som mu povedala ak by som potratila ja uz ziadne tehu neskusim a nechcem uz zit v strachu a v neistote.Clovek sa niekedy v zivote musi obetovat.

vodnicka
autor
22. okt 2010

@lula5 a este nieco ak je plod vadny vecinou telo vypudi plod z tele matky potratom tak to zariadila aj priroda,alebo ma zena slaby organizmus udrzat a vynosit dieta kazda zena je ina.Ja som nikdy neodsudzovala mamicky s takymi detmi a ani nebudem ta ktora tak rozmysla a pozera zle na taku matku nieje clovek a raz sa jej to vrati trosku inac.neodsudzuj niekoho koho nepoznas a nepoznas dvovody,kazda zena je ina ja nemam 20 rokov ale viac skusenosti aj bolestive a viem co robim.som clovek a aj matka a nebudem ublizovat nevynnemu stvoreniu ktore sa nevie ani branit,vydela som par videi o potrate cez net ako sa zive babo nevie branit a tlaci sa do kuta maternici a lekar mu odstrihne hlavu a pod.take nieco by som priala ludom ktory nemaju srdce a pochopenie pre zivot

kaja73
22. okt 2010

@vodnicka No, keby telo vypudilo vačšinou vadny plod,tak by nebolo tolko ustavov s tolkymi postihnutymi ludmi.V jednom takom som robila a ver,že ich je dost.Takže teto teoria asi platit žialbohu nebude. 😒 Postihnute detičky sa rodili aj sa budu 😢 každa buduca mamička ma pravo sa rozhodnut, či si taketo dietatko necha.Je to situacia,ktora obrati život naruby a nie každy to zvladne-videla som dost zosypanych -psychicky-rodičov. ☹ Takže ja neodsudzujem ani tych,ktori si taketo babo nechaju,ani tych, ktori vedia, že by to nezvladli.

feith7
23. okt 2010

Suhlasim s Kajou73 aj s martinex...
je urcite kazdeho osobna vec, ci na amnio ide alebo nie...mne sa ale vobec nepaci, ak niekto, kto na odber plodovej vody nebol pise, ze sa ihla picha do dietata a podobne somariny...vodnicka, to ti k´to povedal? rovnako to, ze plod, ktory nie je zdravy je automaticky potrateny...na to, ze mas uz 37 rokov mas nazory dost zvlastne...
skor mi to pripada, ze sa bojis, co bude, ak mala zdrava nebude...ci to zvladnes ty, tvoj partner,...to, ze mas velkeho syna, ktory ti s malou pomoze je sice pekne, ale o par rokov si najde tvoj syn partnerku a bude riesit svoj zivot...rozmyslala si napr. aj nad tym, ze chore deticky vyzaduju inu starostlivost ako zdrave? ze nebudes moct ratat s tym, ze ti dieta v 3 rokoch zoberu do skolky, ze mozno nebude moct chodit do beznej skoly? ze s nim budes musiet byt doma? a co tvoj partner, pre ktoreho to bude prve dieta? je na to pripraveny?bude stat pri tebe?
ak si rozhodnuta si dieta nechat napriek pochybnostiam, tak taketo veci neries, ale ani nepis prosim ta o niecom s cim nemas skusenosti...to, ze mas vsetky biochemicke testy ok, este neznamena, ze aj dieta bude ok...existuje nieco ako falosna negativita - to znamena, ze aj v pripade, ked boli vsetky vysledky ok sa moze narodit postihnute dieta a naopak...nie je to nic vynimocne a skutocne sa to aj stava...a prave preto existuje moznost ist na amnio, kde ti presne povedia na com si...
ak si chces dieta naozaj nechat, prestan sa trapit a tes sa na neho...ten stres okolo babatku tiez neprospieva...drzim palce

mircalla
23. okt 2010

@vodicka suhlasim s feith
bohuzial to tak nie je, ze nezdravy plod je automaticky potrateny. v podstate ak si rozhodnuta na amnio neist, tak tu neni co riesit. ale nebudem ta presviedcat, ze plod je na 100% ok, pretoze by to odo mna bolo nezodpovedne.riziko tam je a uz mas aj svoj vek. nie je to lahke rozhdnutie. ak mam hvorit za seba, ja by som na to amnio v tomto pripade sla, ale to je cisto moj nazor. ak vies byt do porodu psychicky ok, tak si na tom super. urcite tu musis pocittat s roznymi nazormi, rozhodnutie je len a len na tebe.

vodnicka
autor
24. okt 2010

@mircalla ano ostatne bolo ok ale jak ma vysetroval hned ma upozornil ,ze ak nieje nostek ako ma byt tak cely plod bude zly ale na jeho prekvapenie je ostatne ok ale aj tak mi odporuca amnio

kaja73
24. okt 2010

@vodnicka Niekto tu pisal,že maš 37 rokov.Ak ano, tak to amnio by ti odporučali aj keby si mala všetky testy OK.Pretože ,ako tu už bolo pisane,testy možu byt falošne negativne a vo veku nad 35 rokov vyrazne stupa percento poškodenych plodov,takže sa na to vyšetrenie AUTOMATICKY posiela každa mamina nad 35r. .Samozrejme možeš odmietnut, ale je to na tvoju zadpovednost.Ja som tiež spadala do tejto kategorie staršich mamičiek a viem ,aky natlak na mna robili,aby som to absolvovala.Kedze som mala všetko OK a bola som aj u MuDr Cunderlika, ktory to povrdil-ale tiež mi spomenul tu amnio-tak som odmietla.

feb13
24. okt 2010

Ano na amniocentezu sa automaticky posiela nad 35 rokov. Teda lekar je zodpovedny za to aby to navrhol a kazda mamicka to moze odmietnut na vlastnu zodpovednost. Ale ak by to nenavrhol by bol zodpovedny on takze on len plnil svoju povinnost. No pocula som aj o pripade zo sukromneho gyn-por. centra, ze mamicku ktora este nemala 35 rokov a vsetky testy mala negativne, chceli silou-mocou donutit k vysetreniu len preto, lebo sa za to vela plati (v beznej nemocnici to samozrejme hradi poistovna).

Ziadne vysetrenie, ani UZV ani amniocenteza nema stopercentne spolahlivy vysledok.

K vypudeniu poskodenych plodov len tolko, ze vo vacsine pripadov to pravidlo naozaj plati, ale nie vzdy. Zavisi to od toho, o aky typ genetickej poruchy ide, ci je to zlucitelne so zivotom alebo nie.

vodnicka
autor
24. okt 2010

@feb13 no ja by som platila 13O eura za amnio lebo poistovna uz take nehradi len za morfol.usg som platila 39 eura aj s fotkou ,Ja vo Februari budem mat 38 rok a myslim si ze mala je v poriadku ak mam geny po mame tak urcite aj moja mama rodila svoje 4-dieta na 38 rok a narodila sa v poriadku je pekna a zdrava a uz ma dve dcery tento lekar ma trosku odradil lebo mi povedal ,ze ak je ta kosticka kratsia o 5 percent tak cely plod bude vadny ale na jeho pocudovanie ma mala vsetko v norme srdiecko,slezinu,oblicky,zaludok ,koncatiny,lebku,mozok lopatky,chrbticu bez rastepu ani n aperach rastep nema len ta kosticka je o nieco kratsia,Ja prijmem osud aky mi Pan boh sdeli,kazda zena ma posledne slovo po dohode s partnerom 😉

vodnicka
autor
24. okt 2010

@feb13 no ja by som platila 13O eura za amnio lebo poistovna uz take nehradi len za morfol.usg som platila 39 eura aj s fotkou ,Ja vo Februari budem mat 38 rok a myslim si ze mala je v poriadku ak mam geny po mame tak urcite aj moja mama rodila svoje 4-dieta na 38 rok a narodila sa v poriadku je pekna a zdrava a uz ma dve dcery tento lekar ma trosku odradil lebo mi povedal ,ze ak je ta kosticka kratsia o 5 percent tak cely plod bude vadny ale na jeho pocudovanie ma mala vsetko v norme srdiecko,slezinu,oblicky,zaludok ,koncatiny,lebku,mozok lopatky,chrbticu bez rastepu ani n aperach rastep nema len ta kosticka je o nieco kratsia,Ja prijmem osud aky mi Pan boh sdeli,kazda zena ma posledne slovo po dohode s partnerom 😉
@kaja73 No ja som si vedoma ,co robim ,nebojim sa odberu ale reakcii ktora moze nastat ,potrat,infekcia a pod.Ja citim v sebe ,ze mala je v poriadku ale budem uvazovat este o jednom 3D usg u ineho lekara,som z kosic tak si zistim ake su kde ceny lebo vsetky usg si hradi pacientka,tak mi drz palce ale na amnio nepojdem lebo mam zle tusenie ,ze potom potratit ja to citim. 😒

mircalla
24. okt 2010

myslim, ze ten dalsi uzv je dobry napad. ak si z kosic, tak by som sla k mudr. dankovcikovi a na ceny by som pri takomto cosi ozaj nepozerala,su to dolezite veci

vodnicka
autor
24. okt 2010

@mircalla No ja som bola prave u dankovcika a on ma tak odradil,sestra bola u neho asi na Jar tento rok rodila v Juli tento rok a jak bola u neho ,pocula jak vraj zle pomeral usg nejakej zene,takze aj lekar sa moze mylit,uz by som k nemu nesla bola som tam u neho v auguste ale usg po 12 tt mi robila tam zena nie on a bol vysledok akurat 😒 😉

mata.g
25. júl 2015

@kaja73 Ahojky viem, ze je to uz davno co si absolvovala morfo usg u Cunderlika, ale nespominas si v ktorom tt ti ho robili? Dik

Strana
z2