Ktorý lekár mi dá práceneschopnosť od začiatku tehotenstva?
Ahojte babule. Mam 28 rokov,rok a pol pracujem v banke v OC na 12 hodinove zmeny-kratky dlhy tyzden. Snazime sa o babatko. Chcela som sa opytat,ste (boli ste) niektore v podobnej situacii?! Som po viacerych problemoch -zamlknuty potrat,cysty,nepravidelny cyklus... a neviem ci ma doktor necha PN hned od zaciatku. Strasne sa bojim ze nie,ale po skusenostiach viem,ze hned ako otehotniem chcem ist na PN. Myslite ze ma necha moj gyn alebo obvodny? Dakujem za vsetky nazory
@mihula myslím si, že keď žena rieši tehotenstvo už dlhodobo, má za sebou aj potraty, v práci sú neustále tlaky, dochádza do zamestnania, tak je normálne, že sa aj o takýchto veciach informuje.myslím, že na tom nie je nič zlé, ja mám za sebou 4x IVF, dva krát som potratila, mojou prácou je cestovanie minimálne 4 hodiny denne v aute a potom 5-6 hodín na nohách, zatiaľ nás cykly stáli okolo 12 000 eur, pred každým IVF mám žalúdok ako kameň, ak by som mala riešiť ešte aj to, či ma lekár vypíše alebo nie, tak ma jebne už úplne, ľahko sa na túto tému zabáva žene, ktorá ani nevie ako otehotnela
Baby, ja z roboty ca do 15.00, o 18.00 prichod do nemocnice na vyvolavanie a to som tyzden prenasala. Tehotenstvo je stav a nie choroba.
@amstelko
netreba posudzovat hned niekoho, ci lahko otehotnel alebo co podla prispevku apod
osobne tak isto som mala za sebou MA, o babatko sme sa snazili 4 roky- nebola to vôbec lahka cesta otehotniet, byvala som v praci 10-12 h denne a teda ani vo sne ma hned nenapadlo, ze idem riesit PN pocas tehotenstva- a to som bola nakoniec nutena zostat doma- kedze som si to s prepacenim do 16 tt odgrcala statocne (ani vodu v zaludku som neudrzala, chudla som, ...) do toho spinenie, problemy s krckom.....takze naozaj ak sa zena citi dobre a nema akekolvek komplikacie pocas tehotenstva, nevidim dovod na PN
@28marianna28 aj ja som bola cca od 9tt na PN, mesiac od obvodnej a potom som len preniesla PN-ku ku gynekologovi, vobec s tym nemal problem (ale teda ja som mavala nevolnosti, schudla som a pracovala som s kyselinami a el. prudom)
@28marianna28
A pobocka danej banky v tvojom blizkom okoli je len ta jedna v tom OC? A za dalsie tvoj priamy nadriadeny je riaditel pobocky - no iste personalne zalezitosti su nielen na jeho rozhodnuti- ja kym som robila v komercnej banke (nie vsak na pobocke)- mnohe veci som si zistovala priamo na OLZ- na com mam narok, atd atd. A ak naozaj sa ti tam nepaci, hladaj si pracu na inej pobocke, pripadne uplne zmen zamestnavatela.
Toto uz je uplne chore, aby niekto kto este ani necaka babatko uz vopred riesil, ako ostat doma cele tehu na PN. Tehotenstvo nie je choroba! Akoze dovod na PN uvadzat nepravidelny cyklus? Je toto vobec mozne? Ja mam cely zivot nepravidelny cyklus a pracujem, paneboze, obcas mi ozaj rozum zastava, ci naozaj take truby na tomto svete su, alebo sa na ne len hraju?!
@28marianna28 ja osobne tiež uvažujem nad PN,ele nie som si celkom istá. Prácu nemám až tak náročnú,síce občas sa musím aj ponadrapovať so zásielkami čo maju aj do 50 kg. Ale ked si predstavím,že by som mala mať také týždne ako tento,tak istotne PN.
A neviem čo kritizujete,ak sa dakto pýta na PN ked nieje ešte tehotný, ja napríklad už veselo pozerám kočíky,a postielky,a riešim kto mi postráži dieta ked sa vrátim do roboty, a to tiež neviem či sa konečne podarilo.
Je vobec mozne, aby clovek dostal normalnu odpoved bez toho aby bol nazvany vsetkym moznym?
@margotka112 podla zP,ako zena mesmies dvihat viac ako 15kg,a to sa nebavime o tom ze cakas dieta.No a ze kritizujeme,ze sa tu riesi Pn a baba este nieje tehotna tak ja uz k tomu len jedno:Keby bola taka seriozna ako nie je,tak by uz teraz bola u svojho sefa,a dala mu vediet,ze akonahle zisti,ze je tehotna sak sa supne na Pn.Nech ma v tom pan sef jasno,ze si musi za nu hladat nahradu-to by bolo seriozne jednanie.A koniec koncov,nik ju nenuti chodit do roboty,moze si poziadat o neplatene volno,aj tak sa to da vyriesit,ak by ziadny zdravotny problem nebol
Tie casy, kedy lekari "len tak" vypisivali PN, su davno prec. Ved to musi aj niekto platit a v tomto pripade stat. Ja som mala dost velke problemy, kym som si svoje prava ako tehotna uplatnila na pracovisku. Ono tehotne su skor neziaduce ako ziaduce, dokonca ich povazuju aj za neproduktivne koli hormonalnym zmenam. Moja lekara sa pisomne vyhrazala zamestnavatelovi o zmene prac.podmienok. A ani tak ma nevypisala, ani za boha. Nadalej som chodila na nocne, v zafajcenom a niekedy aj 24.hod. som nespala, napriek tomu, ze som tehotenstvo oznamila v 8.tt. Nakoniec ich ale prisposobil. A sme tu zivi a zdravi.
ak mas dobru doktorku tak vzdy sa da dohodnut
@mihula zamestnanec a má byť seriózny, a čo zamestnávateľ? myslíš si, že keď on rozdeľuje odmeny alebo výplatu, tiež sa pozerá na teba seriózne, na to zabudni. a to že by som mu mala vopred oznámiť, že sa snažíme o bábo, alebo že plánujeme niečo, určite by sa mi postaral o to aby som sa o to dieťa snažila na úrade práce, človek hľadí na seba a nie na to, kto nastúpi miesto neho, to je mi úplne jedno, na mňa sa tiež nikto nepozerá
@amstelko mas typicke slovenske zmyslanie... a nakolko ho ma vacsiina tohto naroda..aj tu to tak vyzera...
@charlie1980 ale vypise? a kto to zaplati? no obycajne dve skupiny ludi:
1.pracujuci, co makaju a nechodia s kazdym prdom na PN
2.tazko chori ludia, ktori dostanu almuzne...aby peniaze boli aj pre lemry...
Uprimne: podstatne tazsie to maju zamestnavatelia ako zamestnanci..lebo vacsina naroda je leniva ako voš
@mima4 Suhlas 😀 No chapem aj jej obavy, ja som sa cele tehotenstvo bala, aby som sa nezacala otvarat. Pretoze na ploche som zozaciatku bola aj 16-17 hod. vkuse na nohach. Ale ja som mala tehotenstvo uplne, Ale totalne bezproblemove. A nakoniec som porodit nevedela 😀
@amstelko tak potom ani nechci vacsi plat. Lebo vzdy najprv je praca, az potom placa... Kebyze mne clovek ako zamestnaavatelovi takto uvazuje clovek, velmi rada vyuzijem prilezitost a zbavim sa ho a naopak sikovneho cloveka aj slusne ocenim.Potom sa tu cudujeme, ze hlavne zeny po materskej nikto nechce zamestnavat, ved vy si idete same proti sebe... Z prace treba vzdy odchadzat ako hviezda... super odbornicka...clovek,ktory je klucovou osobou oddelenia, prevadzky... nie ako niekto kto nevidi dolava a doprava.
@charlie1980 ako jasne, ked pridu vazne problemy, niet o com... ked lekar nariadi, ze je to nevyhnutne ostat doma... je jasne, ze clovek ostane doma. 🙂
@mima4 ty si horsia ako moj vtedajsi sef 😀 Ale z casti suhlas. Len ludia na SK nie su velmi motivovani, pretoze sama dobre vies, ako to tam-tu na SK je.
Ak clovek ostane tehu po roznych problemoch a pracovne prostredie nie je prave idealne tak kludne treba ostat pn cele tehu,babo je najdolezitejsie, nez si potom nieco vycitat. Lahko sa rozprava cloveku co otehotnie ani nevie ako a ked aj potrati, tak je o dva mesiace tehotny znovu. Takze treba pozerat len sam na seba a nie na zamestnavatela ani na nikoho ineho.
@mihula no to viem,že len do 15 kg,len u nás sa to nedá hlavne ak som v robote sama,ako napr. dnes.
😒
@charlie1980 ved ano,mas pravdu,vzdy je na prvom mieste zdravie,ako matky tak i dietata,ked budu problemy ne ide na Pn,ale co tu pre boha riesi?este sa krava neotelila a uz riesime kolko litrov mlieka nam da 😀
@mima4 No to je super vyjadrenie k tomu kto to zaplatí,mám 31 od 17 ako som skončila školu som zamestnaná, a za celý čas som mala len týždeň PN. Tak snád môže človek ostať na PN.

@28marianna28 Ja som mala 2 potraty a pri 3 tehu som bola na PNke len mesiac, lebo som krvacala...Navyse to bolo IVF.
Mozno by som riesila skratenie smeny, ale nejako nevidim na PNku dovod, pokial nebudes mat problemy ako krvacanie, neskor placenta...cysty a nepravidelny nemaju nic spolocne s priebehom pripadneho tehotenstva.
Skratka by som sa cudovala, keby ti doktor tu pnku dal, pokial ozaj nebudes mat problemy