icon

Let v 16 týždni so zápalom močových ciest

helena220
12. mar 2013

Ahojte maminy, uz som tu pisala, len na inu temu. No teraz mam dilemu. Som v 16tt, zijem v anglicku a mam silny zapal mocovych ciest, plus zapal obliciek. To vsetko spojene s vysokymi teplotami, uplnu slabostou, citim sa ako by bolo kazdu chvilu po mne:( dali mi antibiotika a poslali ma domov, ze sa mam ukazat o dva tyzdne, lenze dnes mi bolo velmi zle, tak som sla k lekarovi a on ze to je v pohode! ziadne vysetrenie, nic.teplotu som mala 38,5 a on ze v pohode.som z toho dost zufala. na sk sme planovali ist 12. aprila, lenze ja som sa rozhodla ze idem co najskor. uz tento tyzden by som si prehodila letenku aby som sa liecila na sk. tu sa vazne bojim jednak o seba a o drobceka:( a moja otazka znie: chcem ist letecky, je to najrychlejsie. Let trva cca 2- 2, 5 hodiny. Myslite, ze v takomto stave mozem letiet? pustia ma vobec do lietadla? hrozia nejake vacse komplikacie ked som takto chora? naozaj neviem co robit, uz nemam sil. Dakujem Vam za kazdu radu

zeriempizzu
12. mar 2013

Ak ti je tak strasne zle, chod na pohotovost do nemocnice. Neviem co cakas ze ti ine daju na SK ako antibiotika... ake vysetrenia ocakavas? Letiet tehotna a v horucke si neviem predstavit. Na SK mas ake zdravotne poistenie?

aliza
12. mar 2013

@helena220 tazko povedat, co sa v tebe vlastne deje. Ak mas len zapal mocovych ciest, tak nevidim dovod, preco by ta do lietadla nepustili. To tam nikto nebude preverovat, ci ti nieco je a co ti je a pod. Ide len o to, ci naozaj mas len ten zapal. tehotenstvo je celkovo neustaly risk a nikdy nevies, co sa moze stat. Aj zdravej zene sa mozu vyskytnut komplikacie, aj pocas letu, to ti tu nikto nepovie, ci je bezpecne letiet v takomto stave alebo nie. Ak citis, ze doma sa o teba lepsie postaraju a si odhodlana podstupit ten risk, tak chod.
Ak ti je strasne zle, tak chod na pohotovost, tam ti musia urobit vysetrenia. Nechod k GP. A kolko uz beries tie ATB?

aliza
12. mar 2013

a tiez ma to napadlo s tym poistenim, ze ako to chces riesit

jonas17
12. mar 2013

@helena220 zápal obličky sa prejavuje presne tak, ako píšeš...je ti strašne zle, zimnica, všetko bolí...na SK so zápalom obličiek väčšinou hospitalizujú, aby ti mohli podávať atb intravenozne. ale či je to najlepšie riešenie, neviem..mne prešiel zápal s atb doma v posteli...po dvoch dnoch som bola v poriadku...tak sa neboj, určite sa ti polepší 😉

helena220
autor
12. mar 2013

berim atb 5 dni a teploty stale neustupuju...beriem Nitrofurantoin. pre zeriempizzu: bola som na pohotovosti, 2 x. Prvy krat mi vzali len moc, cakala som 4 hodiny na vysledky a potom povedali ze je to ten zapal ciest aj obliciek ako mi povedal obvodny- gp. poslali ma domov, ze mam vydrzat. Po dvoch dnoch som znova sla na pohotovost, znova mi vzali moc a povedali ze sa nic nezmenilo ani choroba neustupuje. a poslali ma domov, ze len odpocivat. To sa ti javi normalne? Ze mi po 5 dnoch uzivania atb povedia: choroba neustupuje, ale to nic, chodte domov ? este podotkli,ze mam prist uz len v pripade, ak by som citila, ze hrozi potrat! ako chapem, slovenske zdravotnictvo nic moc, ale co viem, takto by ma tam neodpinkli. Uz by som lezala v nemocnici a okrem atb ktore by sa v tehu ani nemali by sa k tomu stavali inak. Tu im je jedno aj keby som prisla o dieta pred ich ocami. Tu v uk zijem rok, poistena som na sk vo vszp normalne.

aliza
12. mar 2013

@helena220 no poistena na SK nie si normalne, ak zijes v UK, mala si sa z SK odhlasit, nemozes byt poistena v 2 krajinach EU sucasne. davaj si pozor, aby ti na to na Sk neprisli, budes platit pokuty.
K tvojim problemom, moj mm tu pracuje na pohotovosti a hovori, ze tie ATB, co beries, oni nedavaju v tehotenstve a ak ti ATB nezaberaju, mala by si byt hospitalizovana a mali by ti ich podavat intravenozne. Kde vlastne byvas? skus ist na inu pohotovost.

jonas17
12. mar 2013

@helena220 a robili ti crp? ako vedia, či choroba ustupuje? robili ti opakovane kontrolu moču? akože z toho, čo píšeš, by som sa aj ja bála, po takom čase by už teplota mala klesnúť...na základ čoho ti dali atb? lebo mne po kultivácií..tu by si bola fakt v nemocnici...

zeriempizzu
12. mar 2013

@helena220 nuz nemozes zit v UK a mat zaroven platne poistenie vo vszp. Je to nelegalne.
Nie som lekarka ale 5 dni na silnu infekciu nie je tak dlho, myslim ze treba vydrzat doma v posteli, nie pobehovat kade tade a prebookovavat letenky - daj telu snacu sa dat dokopy. Lekari vedia co robia, Len preto ze v anglicku maju ine postupy este neznamena ze su blbi.
Ak si ale myslis ze na SK ta caka zazrak - chod. Aliza ti dobre napisala ohladom rizik.
Kolko mas tych ATB este? Na 2 tyzdne? Ja by som ich dobrala. Chapem ze sa bojis ale klud, stresom si nepomozes.

helena220
autor
12. mar 2013

pre aliza s tym poistenim: 6 rokov som na slovenskom invalidnom dochodku( z dovodu urazu nohy), posledne 3 roky som nepoberala dochodok(penazny), odmietla som, lebo som nechcela byt odkazana na socialne davky. Som ucitelka hudby, nepracovala som na plny uvazok. Poistenie za mna plati cele tie roky stat a pred odchodom na sk som mesiac stravila vybavovanim tychto veci, ako si pisala vyssie, nechcem platit pokuty. Zaplatila som si specialne poistenie pre inv. dochodkarov pred odchodom do zahranicia, s tym, ze ked sa do roka vratim na sk, mozem normalne vyuzivat sluzby ako zdravotnictvo, len nahlasim ze som sa vratila. ak by som sa po navrate na sk rozhodla znova zit v zahranici mam sa rozhodnut ci si znova zaplatim dopredu a poroku zas pridem alebo sa uplne odhlasim . byvamv sheefielde. pre jonas17: povedali mi to z vysledkou z mocu

aliza
12. mar 2013

@helena220 tak ak je to tak, tak v poriadku, ja len, aby si sa nedostala do problemov, ak by si na to slovensko prisla. Ako som pisala, moj muz robi tu v UK na pohotovosti a ak je naozaj vsetko tak, ako pises, tak uz si mala byt hospitalizovana. Takze sa znovu vyber na pohotovost a povedz, ze aj po 5.dnoch ATB mas stale horucky a nedaj sa odbit.

fazulka_mala
12. mar 2013

@helena220 To je zname, ze v UK si tazku hlavu nerobia a radi odpinkavaju pacientov (segra zije v Londyne), tiez starostlivost v tehu tam nie je az taka poriadna ako tu. Ked si ty myslis, ze ten let zvladnes fyzicky a ze na SK by si dostala lepsiu starostlivost (co ja si myslim, ze ano), tak preco by si nemala letiet? Ide len o to, ci vydrzis samotne cestovanie v tych teplotach. A o mimi by som sa nebala, ja som krvacala v 8tt a v 12tt som letela, tiez som sa velmi obavala, ale ked nemas vyslovene rizika spojene s plodom (krvacanie napriklad), tak je to v pohode podla mna. Ja som mala akurat nevolnosti, ked sme klesali, musela som si dat bagetu.

katulka1141
13. mar 2013

@helena220 ja tiez zijem v Uk a cele tehotenstvo sa o mna pekne staraju.zavolaj svojej midwife a chod k nej .vykasli sa na gp.mozno ta zavolaju na kontrolu k nim a vysetria ti moc znova.co sa tyka toho letu domov.ano na slovensku by ti urcite viacej pomohli ako tu,ale neriskovala by som letiet s teplotami.skus este brusnice mozno tie by ti pomohli trosku aj s tou teplotou a infekciou.crambery juice a vela tekutin.dzrim ti palceky,aby vsetko dobre dopadlo 🙂

helena220
autor
13. mar 2013

praveze midwife ma tam posiela🙂 ked je problem volam prvej jej, lebo mi to povedali lekari. ak bude problem tak midwife. lenze ked mam problem, volal jej a ona povie aby som sla k GP alebo na pohotovost,.takze tak je to u mna, ja mam asi len smolu🙂 dakujem velmi pekne, verim ze sa dam coskoro dokopy

simca06022011
13. mar 2013

necakaj do vysetrenia, ale na slovenksu sa daj vysetrit hned ako budes mat moznost.. nemame dobre skusenosti s anglickym zdravotnictvom v kombinacii s tehotenstvom... co sa tyka letu neporadim 🙂

ivetkabab
13. mar 2013

@helena220 skus ist na pohotovost a nech ti daju sirokospektralne ATB.Take co mozu aj tehotne.v ziadnom pripade nie Biseptol....
do 3 dni ti to prejde a potom mozes letiet a tu hned chod na kontrolu

helena220
autor
14. mar 2013

dakujem vam