Mali u vás kortikoidy v tehotenstve nejaké vedľajšie účinky na bábätko?
Ahojte v 33 tt mi pichli 2 dávky kortikoidova keby došlo k predčasnému pôrodu aby bábätko malo šancu dýchať samo. Našťastie pôrod bol až v 37 tt. Nad čím ale premýšľam či nemohli mať kortikoidy nejaký účinok na jeho rast ja aj muž sme není veľmi vysoký ja mám 170 muž 175 a malý má teraz 7 mesiacov a meria 77 CM čo je ako ročné dieťa. Plus má už osem zúbkov . Starší syn mal normálnu dĺžku prvý zub v pol roku. Dr poznamenala že je dosť veľký ale zatiaľ to nerieši len mi ukázala ten graf percentilovy že je úplne hore v ňom.
Ja som sa jej na tie kortikoidy nepýtala ale vŕta mi to v hlave lebo naozaj každý kto ho zbadá je prekvapený aký je veľký
@olivka84 určite to nemalo vplyv na jeho výšku
@olivka84 nemyslim si. To by muselo byt ovela vacsie a dlhsie podavanie kortikoidov. Vela zien uziva na zaciatku tehotenstva cxa do 12tt denne nizku davku kortikoidov. Horsie by bolo ak by ich nepodali a nastal by predcasny porod 🙂
Kortikoidy majú dieťatku pomôcť na vyvinutie pľúc a nie mu uškodiť.. takze mate veľmi zlu teoriu.. okrem toho, keby to je tka tak všetky predcasne narodené deti by boli veľké nie? A väčšinou sú všetky menšie, takze to nemá absolútne žiadny suvis
@olivka84 Vase dieťa určite nie je veľké z kortikoidov ( dr)

Nemyslim si. Ja mam dvoch synov. Obaja maj. Teraz druhemu ktory ma 1r obliekam veci po synovi co nosil ked mal 2r. Niektore veci vobec nenosil lebo je ovela vacsi ako 1syn. A tiez ked niekomu poviem ze ma rok tak vsetci ze cozeee ze myslil si ze uz aj dva