icon

Mám sa obávať Downovho syndrómu pri dvojcievnom pupočníku?

edita148
8. jan 2026

Dobrý deň , v 16 tt mi vyšiel pozitívny skrining 1:350, bolo mi odporúčané morfologicke sono . Morfologicke sono som absolvovala všetko bolo v poriadku (v norme) len mi bolo diagnostikovana dvojcievny pupočnik. Mám mať obavy že bábätko predsa sa môže narodiť s downovym syndrómom ?

kiki68
8. jan 2026

@edita148 nie, to nemusi nic znamenat, je to iba jeden znak

anonym_2dff0c
8. jan 2026

@edita148 dr si sa nepýtala? Neviem akú spojitosť by mal mat downov syndróm s dvojcievnym pupocnikom, nie som sice z fachu ale logicky mi to nevychádza. Skus si o tých dvoch veciach viac prečítať, ale najlepsie co mozes urobiť je opýtať sa priamo dr. Držím palec

kiki68
8. jan 2026
@anonym_2dff0c

@edita148 dr si sa nepýtala? Neviem akú spojitosť by mal mat downov syndróm s dvojcievnym pupocnikom, nie som sice z fachu ale logicky mi to nevychádza. Skus si o tých dvoch veciach viac prečítať, ale najlepsie co mozes urobiť je opýtať sa priamo dr. Držím palec

@anonym_2dff0c je to jeden z typickych znakov

michaela329
8. jan 2026

@edita148 suseda tak mala a nebol to down,. Malá je zdravá. Ak chceš byť pokojnejšia, choď na nipt testy.

edita148
autor
8. jan 2026
@anonym_2dff0c

@anonym_2dff0c ďakujem za odpoveď, samozrejme dr sa opýtam ale idem až budúci týžden do poradne . Morfologicke sono bolo v poriadku, bolo indikovane mojim gynekologom keďže druhý skrining mi vyšiel 1:350

edita148
autor
8. jan 2026
@michaela329

@edita148 suseda tak mala a nebol to down,. Malá je zdravá. Ak chceš byť pokojnejšia, choď na nipt testy.

@michaela329 a mala aj pozitívny skrining?Alebo len dvojcievny pupočnik

anonym_edb967
8. jan 2026
@edita148

@edita148 1:350 nie je pozitivny skrining ale iba pravdepodobnost 🤦

michaela329
8. jan 2026
@edita148

@edita148 to neviem, nespomínala, ale bavili sme sa o tom, keď prišla už morfa, kde bolo všetko ok, no aj tak išli na nipt.
Tie triple vôbec neber do úvahy, je to len štatistika a mne napríklad výsledky vyšli dobré a mala som bábätko s trizomiou 18.

lienocka2808
8. jan 2026
@anonym_edb967

@edita148 1:350 nie je pozitivny skrining ale iba pravdepodobnost 🤦

@anonym_edb967 ono sa to porovnáva s pravdepodobnosťou u žien rovnakého veku v rovnakom týždni tehotentstva, ak výjde vyššia pravdepodobnosť tak je skríning pozitívny (ako v tomto prípade) a odporúča sa morfo UTZ, amniocentéza, alebo doplnkové krvné testy

edita148
autor
8. jan 2026
@lienocka2808

@anonym_edb967 ono sa to porovnáva s pravdepodobnosťou u žien rovnakého veku v rovnakom týždni tehotentstva, ak výjde vyššia pravdepodobnosť tak je skríning pozitívny (ako v tomto prípade) a odporúča sa morfo UTZ, amniocentéza, alebo doplnkové krvné testy

@lienocka2808 ďakujem za odpoveď, z toho dôvodu mi bolo odporučene morfologicke sono ktoré som absolvovala včera . Tam všetko bolo v poriadku len mi medzi rečou povedal že mám dvojcievny pupočnik a keď som začala googlit tak ma to znepokojilo.

lienocka2808
8. jan 2026
@edita148

@lienocka2808 ďakujem za odpoveď, z toho dôvodu mi bolo odporučene morfologicke sono ktoré som absolvovala včera . Tam všetko bolo v poriadku len mi medzi rečou povedal že mám dvojcievny pupočnik a keď som začala googlit tak ma to znepokojilo.

@edita148 určite na krvné testy, kde sa priamo vyšetruje DNA plodu. Tam je potom riziko na 100% vylúčené alebo potvrdené.