icon

Mamičky s chlopnivými chybami

18. jún 2022

Ahojte, je tu nejaká mamicka, ktorá má chlopnovu chybu vyššieho stupňa a v pohode zvladla tehotenstvo? Ako ste rodili? Ja mám 3 stupeň s dr sa k tehotenstvu moc nevyjadruje. Jedine čo vždy povie popod nos, ze to by určite zhoršilo stav. Liecbu nemám žiadnu, len som sledovaná.

mogaa
18. jún 2022

čo chceš počuť? môže to zhoršiť stav a nemusí....rovnako ťa ohroziť môže akýkoľvek vírus a zhoršiť nedomykavosť chlopne....

autor
18. jún 2022

@mogaa tak prvorade hľadám niekoho kto to reálne zažil a má skúsenosť a nie niekoho, kto má potrebu sa vyjadrovať zbytočne

ildiko36
18. jún 2022

Moja mama 2x rodila prirodzenne ale uz tretie dieťa jej lekari nedovolili a musela ísť na potrat.Teraz má mama 60r a musí isť na Op , na výmenu chlopne.
Naša susedka prvý pôrod zvládla ale po druhom pôrode par mesiacov zomrela, zväčšil sa jej srdce 🥺a nezvladla to.Ale to bolo pred 30r.teraz uz zdravotnictvo je na inej úrovni, to by si sa mala so svojim gynekologom a s kardiologom porozpravať.

alexandra2010
18. jún 2022

ahoj , ked mi napises presne aky druh vady mas, vyjadrim sa.

autor
18. jún 2022

@alexandra2010 prolaps prevažne zadného cipu mitralnej chlopne 3 stupeň, tachykardia

@ildiko36 Pýtala som sa kardio, nevyjadril sa vôbec. Ani neodporučil, ani nezakázal. Hladam nového lekára.

alexandra2010
18. jún 2022

treti stupen mitralnej regurgitacie je stredne zavazna chlopnova vada. U tehotnych sa posudzuje stupen plucneho tlaku, ked je este kompenzovana a mierna, tak tehotenstvo je ok, treba len chodit pocas toho ku kardiologovi.
Regurgitacie do 3. stupna su dobre tolerovane. Problemove su zavazne chlopnove zuzenia a vysoka plucna hypertenzia. Treba ist na spickove pracovisko za dalsim nazorom. Oni sa maju vyjadrit ako casto treba chodit na kontroly pocas tehotenstva, lebo sa pritom zvysi objem krvi, teda aj ta regurgitacia.
Podla poslednych kardiologickych odporucani je tehotenstvo u teba , pod kardio kontrolou v poriadku.