icon

Medzikomorový sept v tehotenstve

lucik159
2. máj 2015

Dobrý deň 🙂 Dcérka sa narodila s 8mm dierou na srdiečku. Chcela by som sa spýtať keby to môj gynekolog na sone zbadal (čo by mal) či by sa s tým dalo niečo robiť ešte počas tehotenstva. ďakujem 🙂

Strana
z2
grelu
2. máj 2015

Nemyslim

mirreckall
2. máj 2015

@lucik159 my mame tiez ale len 4,5 mm a nezistili to pocas tehotenstva a ani vrodenu vadu pazeraka si nik nevsimol

vvia
2. máj 2015

Neverim ze ano, utiez mame operovany defekt komoroveho septa

lucik159
autor
2. máj 2015

@vvia
Ja neviem... Vela ludí mi hovorilo že sa dá dať niečo na podporu aby sa to vyvunulo.... Pondelok ideme na kramáre tak sa chystam ešte tam opýtať...Aky defekt ste mali vy??

fiorela
2. máj 2015

@lucik159 Môj syn mal tiež, ale až 14 mm - a ako som bola informovaná, určite by sa s tým nedalo nič počas tehotenstva urobiť. Pokiaľ by bol defekt menší, bol by predpoklad že by sa mohol sám uzatvoriť, ale náš bol veľmi veľký a nebolo tam ani tkanivo, ktoré by ho mohlo uzatvoriť - museli operovať. Neviem, ale mne sa zdá aj tých 8 mm dosť. Neboj sa, na Kramároch sú dobrí lekári, určite ti povedia čo je pre tvoju dcérku najlepšie.

vvia
2. máj 2015

@lucik159 tusim tiez 8mm a skuste sa teda informovat.

lucik159
autor
2. máj 2015

@fiorela
fúúúú 14mm to je dosť :( nám tiež povedali že je nutná operacia :( A ako to prebiehalo??...Myslím tá operacia to pred ňou po nej....

vvia
2. máj 2015

@lucik159 inac mame tu aj skupinku srdieckovych deti, tak sa dozvies viac ;)

lucik159
autor
2. máj 2015

@vvia Oki idem to pozrieť ďakujem 🙂

lucik159
autor
2. máj 2015

@vvia Ako sa vola skupina?? 🙂

lucik159
autor
2. máj 2015

@vvia dakujem 🙂

barboritta
3. máj 2015

@lucik159 moja dcérka to mala presne takéto veľké a sa jej to zrastlo samé. Ale vraj takmer zázrak v našom prípade, tiež sme mali ísť na tú operáciu. Nik ti to nezisti v tehotenstve a keby aj tak sa to ovplyvniť nedá. Držím palce

lucik159
autor
3. máj 2015

@barboritta No nám sa malinka dala dosŤ do kopy.... vobec nepriberala ale teraz začala priberat ako zdravé babatko... zajtra ideme na kontrolu tak som zvedavá čo nám povedia :(

barboritta
3. máj 2015

@lucik159 no to je ale dobré znamenie. Hlavne aby veľa neplakala aby neomodravala a tak, ale to už určite vieš. Nám sa to zrastlo ale až po takmer troch rokoch

lucik159
autor
3. máj 2015

A okolko sa vám to zrástlo keď vám povedali že na operáciu nemusíte ist??... Kolko mala malinka keď vám povedali prvý krát že musíte isť ja operáciu??....NO máme doma aj prístroj na meranie saturácie a tú ma stále 99.... Stále dúfam ale nechem si dávať zbytočné nídeje...

barboritta
3. máj 2015

@lucik159 no ja presne neviem už, ale chodili sme na kontroly od narodenia, vtedy 8mm, potom sme chodili každé asi 3 týždne, nezvacsovalo sa to, tak keď mala asi trištvrte roka jej to začalo epitelizovat a vtedy tuším povedal dr že operácia asi nebude nutná a teraz ma 3,5 roka a má to takmer dobré. My sme nič také doma nemali, len sme ju strážili aby sa niečo nestalo.

lucik159
autor
4. máj 2015

Je to strasne ten strach . . Aa h hadam to bude ok... drzim aj vam palce 🙂

barboritta
4. máj 2015

@lucik159 no ako ste dopadli na kontrole? Polepšilo sa to kúsok? Ozaj a malá teraz koľko má?

vvia
4. máj 2015

@lucik159 inac tiez sme mali vacsi ten defekt a zrastalo sa to, ale nie dostatocne a tak operacia musela byt. ale ako ja vam fakt neviem kto musi a kto nie, najlepsie je pytat sa dr. 🙂

nicky7
4. máj 2015

My sme boli v tehotenstve 2x na UTZ u MUDr.Grochala v Martine, špeciálne sa zameral na srdiečko malej, lebo mala iba dvojcievny pupočník, našiel 2 kalcifikáty a atypickú hornú dutú žilu, kvôli tomu bola malá na kardio vyšetrení hneď prvý deň po narodení, a až tam jej našli defekt medzikomorového septa, veľkosť nám nepovedali, boli sme na kontrole v 4 mesiacoch a na ďalšiu máme ísť v 11 mesiacoch.

vvia
4. máj 2015

@nicky7 ja som mala tiez dvojcievny, tym padom podozrenie na srdcieko, kontroloval ho mudr. cunderlik, v dkc mudr. (uz nepamatam meno, pani doktorky) a na nic v tehu neprisli 😀

lucik159
autor
5. máj 2015

@barboritta sme na kontrolnej hospitalizacii akutat behame po vysetreniach.. rengen mame za sebou esge naz caka ekg a echo... uvidime co nam povedia 🙂 hadam vsetko len dobrd 🙂

barboritta
5. máj 2015

@lucik159 juj tak to držím palce, nech je všetko ako má byť

lucik159
autor
5. máj 2015

@barboritta no a zistili nam ze nama len jeden defekt ☹ ostavame a nuduci tyzden operacia ☹

vvia
5. máj 2015

@lucik159 drzime prsty, zvladnete!

lucik159
autor
5. máj 2015

@vvia dakujeme 🙂

fiorela
6. máj 2015

@lucik159 Pred operáciou je to neskutočný strach, to nemocničné prostredie, samé choré detičky... a tak.... U mňa to bolo o to horšie, že ja som sa po pôrode vôbec nedostala domov - hneď asi na desiaty deň nás poslali na Kramáre, že tam rozhodnú. Chceli čakať aspoň do troch mesiacov. Lenže nedalo sa, malý by to neprežil, tak ho operovali keď mal 3 týždne. Bola som v podstate rada, lebo to čakanie bolo nekonečné. Po operácii sa skoro všetky detičky rýchlo zotavovali. Väčšina už po týždni išla domov, my sme išli dva týždne po operácii. Tí lekári sú tam neskutočne milí a fakt "frajeri", je až neuveriteľné aké detičky dokážu dať dokopy.

lucik159
autor
7. máj 2015

dakujem za informacie 🙂 my uz sme tu teraz treti den akurat sme prisli Ctcka a cakaame co nam vlastne povedia. Le o zistili ze to neije len jedrn defekt. A doktori na chirurgii?? Lebo mi lezime tam vlastne vdxla ako je pooperacna jiska a to je hrozne ☹ naozaj uz tu mam na tie sestricky a na jednu pani xoktorku take nervy ze az.....
@fiorela

fiorela
11. máj 2015

My sme ležali najskôr na tej pravej strane, potom nás tesne pred operáciou preložili na ľavú stranu, kde som ja bola až do nášho odchodu, ale operuje sa dole v podzemí, tam je dieťatko aj prvé dni po operácii, kde si budeš za ním chodiť - tam si myslím, že je starostlivosť zo strany lekárov aj sestričiek najlepšia (môj malý tam bol až 10 dní). Keď sa stabilizuje, prevezú ho na hornú pooperačnú JIS-ku, kde ste teraz vy. Keď nebudú komplikácie ani výpotky, jeden-dva dni na izbe s tebou a domov.
@lucik159

Strana
z2