icon

Menej CTG

zoja1234
22. sep 2021

Prosím vás aj v iných nemocniciach vramci BA nerobia pásy každý týždeň v poslednom mesiaci? Alebo len v Ružinove to majú takto? A ak tiež aj inde robia menej vyšetrení s pásmi, povedali vám že je to v poriadku a neohrozí to dieťa (nezanedbá sa niečo) alebo je to obmedzené kvôli covidu alebo..?

basska_b
22. sep 2021

Hej, v Ružinove je to tak už asi rok. Kvôli covidu, lebo tam bola zbytočná premávka žien a sedenie asi hodinu v čakárni. Určite svoje rozhodnutie opierajú o dáta, pokojne sa spýtajte aj prednostu mailom 🙂
Ja som pri prvom dieťati sa nachodila na pásy až až. Až do konca som bola u môjho gynekológa a ten od poisťovne dostával za to nejaké peniaze a chodila som ako na klavír. Z duše som to neznášala, pretože tie kilometre papiera vždy ukázali perfektne ozvy. Ešte ako mi do brucha strkali, aby sa bábo hýbalo a nespalo 🙈
Ale pokojne nech sa ozve niekto, komu CTG na rutinnej kontrole (čiže nie napr. po hospitalizácii, keď bolo už nejaké podozrenie na niečo) pred terminom poukázalo na to, že bábätku sa v brušku nedarí dobre. Určite sú aj také prípady, podľa mňa ale dosť zriedkavé.

nikpa
22. sep 2021

@basska_b nie su zriedkavé prípady kedy sa pri bežnej kontrole na CTG zistí niečo život ohrozujúce pre dieťa alebo aj pre matku. Ja som vďaka takejto bežnej kontrole neprišla o dieťa 🙏 a keď som potom ležala niekto týždňov v nemocnici, každý deň tam pribúdali ženy s podobnými prípadmi. Mala si šťastie, že tvoje ozvy boli vždy perfektné, kiežby ich mala každá také.

dejna_
22. sep 2021

@zoja1234 ja som chodila na Kramáre 2018 a chodila som každú poradňu na pásy dokonca ešte aj zvlášť k mojej doktorke takže dvojmo 😅🙈...ale kamoška napríklad bola len raz je to strašné individuálne záleží asi aj od zdravotného stavu ženy a dieťaťa

barus26
22. sep 2021

@zoja1234 teraz cez covid sa skoro nikde nerobia pasy pravidelne..

petamich
22. sep 2021

Ruzinov je UNB rovnako ako Antolska a Kramare a prijali rovnake opatrenia = na CTG sa chodi iba v pripade potreby, ked si to vyzaduje dane tehotenstvo alebo potom az v 40. (cca.) tyzdni a neskor ak je zena po termine, nerobia to tak asi od prvej vlny pandemie a protipandemickych opatreni, nemyslim si, ze by cokolvek zanedbali, to si nemozu dovolit korona/nekorona a ano zial nie su zriedkave pripady, ze CTG odhali, ze drobcovi uz v brusku nie je dobre, castokrat to ale CTG potvrdi na zaklade inych indikacii (aspon taku mam skusenost z okolia) a vtedy ta na pash urcite poalu, hoc asi aj taky pripad, ze len CTG odhalilo bude...

zuzanka.zuzu
23. sep 2021

asi by ma yeblo keby na ten muciaci pristroj musim kazdy tyzden

zoja1234
autor
23. sep 2021

@zuzanka.zuzu prečo muciaci? Akože nemalo by to byť pre matku bolestivé, možno len nepríjemné ale myslím že je to dôležité vyšetrenie na to, či je dieťa ok a ci sú aj prietoky su dostacujuce..isto radsej ozeliem akýkoľvek úkon pre dobro dieťaťa.. a pýtam sa to preto lebo včera som bola na prvej poradni v nemocnici, a nerobili mi to, som 37tt..

petamich
23. sep 2021

@zoja1234 prietoky vie lekar pozriet aj ultrazvukom a skontroluje si co potrebuje ak by sa mu nieco nezdalo posle ta na CTG aj skor ako v 40tt, zbytocne sa stresujes, jednoducho to takto aktualne funguje, je to fakt a na co sa nad tym zamyslat? inak to nebude 🙂