icon

Môže návšteva zubára počas tehotenstva uškodiť bábätku?

1mimka18
29. aug 2024

Ahojte baby ako je to so zubármi v prvých mesiacoch? Viem že rtg nemôže ale čo zbytok môže to nejak uškodiť bábätku? Neviem čoby mi robil s boľavým zubom... môžno bomba nerv neviem.....

Strana
z2
katika9145
29. aug 2024

Ja som zubárka a normálne sa všetko môže, dokonca musí....okrem rtg, aj ten sa môže, lebo je to tak slabé žiarenie, akoby si bola cca 6 hodín vonku v prírode a pôsobí na teba kozmické žiarenie, ktoré je všade....ale nikto si nezobe na triko problémy...a spomínaný potrat jednej mamičky určite nebol po zubnom ošetrení, čistá náhoda!!!

bubihomama
29. aug 2024

Mne museli v 7tt trhat zub múdrosti ( zlomil sa a začal ma bolieť) poradili mi aj gynekológ aj zubárka že musí ísť von. Zub mi vytrhla ale dala mi injekciu na umrtvenie ktorá v tehotenstve neuškodí ( gynekológ tiež súhlasil) . Mala som pobehane a do 3 dní bol vonku. Nemusela som ani ATB ani ma to nejak nebolelo, len som si musela dávať pozor na tú zrazeninu aby sa nevyplavila a pekne zahojilo. Mala som kaz ktorý mi našli na preventívke a to mi spravili tiež do mesiaca. Mne napr.lekari odporúčali čo najskôr poriešiť aby sa to nezapalilo a infekcia nedostala do krvi. Mám 3 ročného syna a nič mu nie je.

petronela1985
29. aug 2024

@1mimka18 ja chodím od druhého trimestra, teraz som v treťom. Nie plánovane od druhého, vtedy začali bolesti. A doktor mi ten zub lieči, je to stolička. Brala som cez víkend Paralen, silné bolesti som mala. Príde mi to menšie zlo, ako brat tabletky proti bolesti. Liečba pomáha, v septembri ideme ten zub zavrieť.

nevtipilka
29. aug 2024

@1mimka18 neviem,ci uz sa vyjadrila nejaka zubarka, ale teda napisem ja ;) v tehotenstve sa osetruju zuby uplne bezne. Pouziva sa lokalna anesteza, ktora nijako babatku neublizi. Kazy doporucujem opravit co najskor. Rozsiahle zakroky ako napr.trhanie zuba sa doporucuje zasadne v druhom trimestri. Nerobieva sa tehotnym rentgen, maximalne maly snimok na konkretny zub,ak bez rtg neviem urcit diagnozu a naslednu liecbu zuba. Samozrejme sa da ta tazka(olovena) vesta cez telo...prosim,chod k zubarovi ci najskor.... jedna pacientka mi zrusila vsetky terminy co mala ku mne na opravu kazov, nastastie ma na to recepcna upozornila a pytala som sa,ze preco rusi terminy..ze je tehotna a akasi kamoska jej povedala,ze vtedy sa k zubarovi nesmie chodit .... och bludy... uz som aj take zazila,ze volala cerstva mamina a prisla k nam z porodnice s bolavym zubom, lebo sa v tehotenstve na to vykaslala.. dolezite je navstivit aj dentalnu hygienu, kvoli zapalu dasien,ktory moze byt hormonalnymi zmenami pomerne rozsiahly.... drzim prsty nech ti vsetko dobre dopadne 🙂

nevtipilka
29. aug 2024

@katika9145 a tak sme tu viacere zubarky 🙂

paradajkova
29. aug 2024

V prvom trimestri mi vrtali jeden zub, to bolo vpohode.

Zacala sa mi aj 8cka hybat, zrovna pocas tehu, ale lekarka mi odporucila nechat ju tam a len osetrovat okolie. Tak som bola na dentalnej hygiene a 8cka isla von, ked mal syn mesiac.

evkatk
29. aug 2024

K zubárovi v tehotenstve treba ísť častejšie ako inokedy. Dieťa odoberá veľa vápnika a iných minerálov zuby sa kazia. Preto treba tomu prispôsobiť prísun potrebných minerálov aj v strave. To poradí tvoj zubár. Žiadne zubné ošetrenie nie je pre dieťa škodlivé, no aj drobná dierka v tehotenstve sa veľmi rýchlo rozšíri až po nerv a zuby častejšie v tehotenstve odumierajú (dozrejú na vytiahnutie). Preto s každým podozrením, že so zubom niečo nie je v poriadku, treba ho dať hneď ošetriť. Nemusíš, ak chceš o zuby prísť, no potom je to veľmi drahé - korunky, záchrana mŕtveho zuba, aby ostala aspoň korunka, ťahanie nervu je desne bolestivé... Preto radšej choď.

rivini
29. aug 2024

@1mimka18 bolavy zub je kvoli infekcii v tehotestve velkym rizikom. A k otazke, ano, k zubarovi chodim aj v tehotenstve, 2x za cele obdobie na preventivku a profesionalne cistenie. Presne preto, aby som nemusela potom riesit akutne zapaly. A este, zuby sa v tehotenstve „nekazia“, kazia sa len zuby, ktore niesu poriadne cistene a udrziavane. Plus treba kontrovolat stav Vitaminu D a zeleza.

venusa85
30. aug 2024

@1mimka18 mne aj trhali,ale sa mi zdá,že sme čakali kým pominie 1.trimester. Aj tak som sa bála 🙈

michaela789
30. aug 2024

Normálne choď, aj keď si tehotná. Mne robila zubárka úplne všetko, čo bolo treba, aj rtg, aj lok. anestézu mi dala, jednoducho normálne, ako keby som tehotná nebola. Len mi dávala častejšie prestávky počas zákroku, viac ma kontrolovala.
Posledné čo chceš je, aby sa ti týždeň pred pôrodom zapálili korene alebo čo. Vyrieš si to, kým je čas.

1mimka18
autor
30. aug 2024

@michaela789 ahoj no ja som dnes bola u 3 zubároch. Každý má vyšetril a vraveli dačo očistení kanálika a káze a kazdy jeden má odpinkal že mám počkať do 13tt a potom to budeme riešiť takže som zúfalá už... pondelok skúsiť ešte iných som zvedavá na ich názor zatiaľ riešenie zubu bez úspechu vraj keď ma to bude šialené boliet mám prísť alebo ísť na pohotovosť..... Vysvetľovala som mu že nechcem čakať kým to bude neznesiteľné a že keby to neboli tak tak niesom ale každý mi vravel to isté že až po 13tt urobia zákrok

maryetta
30. aug 2024

Mne v tehotenstve isla osmicka. A to bol des.
Vtedy kamaratka zubarka hovorila ze ked raz musi tak musi. Co sa da vydrzat ok. Ale…
Zubar vie co moze a co nie.

1mimka18
autor
30. aug 2024

@maryetta no mňa dnes traja odpískali. Že až po 13tt to budú riešiť a že keby veľmi bolelo že mám prísť alebo ísť na pohovost ale že inak to riešiť nebudú

1mimka18
autor
30. aug 2024

@maryetta a vsekto dopadlo v poriadku?

maryetta
30. aug 2024

@1mimka18 mne odporucala dr cakat. Tak asi 2tyzdne fakt ze brutal bolesti. Preslo od vtedy 7 rokov. 2x mi ju opravovala a furt je tam 😂😂😂

1mimka18
autor
30. aug 2024

@maryetta a kedy asi si to mala v ktorom tt? Dávala si si nejaké lieky? A všetko dopadlo ok s bábom? Dosť sa bojím 🥺

maryetta
30. aug 2024

@1mimka18 ufff no to som bola tusim nejako 7.mesiac. Brala som iba paralen od bolesti a obklady.

1mimka18
autor
31. aug 2024

@maryetta ja som ešte len 7tt možno prečo má každý doktor dakde poslal. Žiaden to nechce riešiť každý chce čakať 🥺 Paralen od bolestí zaberá? To je dosť slabé miesta

1mimka18
autor
31. aug 2024

@nevtipilka ahoj ja som včera bola u troch. Každý jeden má odbil a strávila som unho hodinu kukal kukal a len som hodinu počúvala jak nemôže do 12tt nič 🥺a ja si už neviem rady...pondelok ešte skúsim iných aké tiež musím vždy malého niekomu dávať strážiť a zubár sa v telefóne tvaru že veď príďte a potom kukne a už nechce nič robiť ...

1mimka18
autor
31. aug 2024

@evkatk no len to musí zubár aj niečo urobiť. Ako som písala bola som u 3 všade to isté počkáme do 12tt potom príďte teraz nič nespravim

nevtipilka
31. aug 2024

@1mimka18 no to je naozaj zvlastne,ze ani akutne ta neosetrili,ked mas bolesti.....vies uz teraz,ze mas rizikove tehu,uzivas nejake lieky? Inak si to neviem vysvetlit,preco ta nechcu osetrit.... treba ti robit kanaliky? (=vytiahnut nervy?)

1mimka18
autor
31. aug 2024

@nevtipilka vraj keď to nieje bolesť na tabletku tak to nieje akútne . Nemám rizikové ani prvé som nemala ani lieky žiadne neveriem. a neviem prečo proste že si neberu na triko anestezu a bez nej že mi kanalik čistiť nejde lebo že to je brutál bolesť. Nerv neviem RTG nemohol robiť môže len hádať čo treba čo nie. Ani kanalikom si nieje istý či staci len dať preč kaz alebo riešiť aj ten. Pondelok skúsim ešte iného zubára čo mi povie snáď sa k nejakému dobrému dostanem a nepovedal mi to jeden ale TRAJA. Rôzny od seba nezávisli zubári

nevtipilka
31. aug 2024

@1mimka18 no tak drzim ti prsty,nech to cim skor poriesis a nemas uz stresy ;) . Ja osetrujem tehulky od dvoch ciarok na teste, naozaj sa moze dat normalna anesteza (a ak je spravne aplikovana, tak aj tahanie nervu alebo trhanie zuba je bezbolestne) a netreba cakat do 12tt .... tak to mam zauzivane 10ty rok ;) drz sa !

1mimka18
autor
31. aug 2024

@nevtipilka no škoda že niesi niekde v okolí pp by som sa objednala k tebe ty si teda zubárka ak dobre chápem.... Nieje to vôbec nebezpečne v prvom trimestri anestéza zubár? A vieš mi poradiť niečo na bolesť čo mozem v 7tt?

Strana
z2