Môže nedostatok živín v 1. trimestri a neschopnosť tráviť vitamíny uškodiť plodu?

akirlu
7. mar 2016

Mamicky, viem, ze mnohe z Vas v prvom trimestri trpeli nechutenstvom a schudli. U mna je to nechutenstvo ale tak strasne, ze nie som schopna jest nic okrem bananov, bagety (to tiez len jeden druh), ryze, urcitych druhov dusenej zeleniny a tofu a pistacii. A este zjem niektore vodove polievky ale nesmie v nich byt ziadne maslo. No a vsetko som schopna zjest iba vo velmi malych porciach. Povedala by som, ze aj moja 20 mesacna dcera toho za den viac zje. Vacsinou zvraciam raz za den, ked nie je co, tak aj zaludocne stavy. Bojim sa, ze babtko nema v dosledku mojej biednej a velmi jednostrannej stravy dostatok zivin. Tehotenske vitaminy zial nie som schopna stravit. Doktorka mi odmietla dat infuziu s vitaminmi a mineralmi. Povedala, ze mi mozu dat iba infuziu na rehydrataciu, ale vodu s vynimkou dvoch dni ked mi bolo priserne zle som schopma pit v dostatocnom mnozstve. Manzel aj rodina ma prehovaraju, ze nech sa prinutim jest aj ine veci, ale ja mam tak silne nechutenstvo, ze to jednoducho nejde. Zatial sa takto stravujem tri tyzdne, momentalne som v 9 tt. Ma tu niekto podobnu skusenost a narodilo sa mu zdrave normalne vaziace babatko? Pri prvej dcerke mi bolo tiez priserne zle do 14 tt a skoro nic som nemohla jest, len som lezala s bolestami zaludka vacsinu dna na gauci, ale tehotenske vitaminy som bola schopna stravit.

maslenka47
7. mar 2016

@akirlu nic take, ako "tehotenske vitaminy" neexistuje. To je marketingovy blud. Vitaminy si daj normalne prirodzene, tabletkove, sumive, ake chces. Neexistuje, ze tvoje telo nevie "stravit vitaminy". Prepac, to je kravina.

Nuz a ano, nedostatok vyzivy moze poskodit plod. Moze poskodit aj teba. A ano, mala by si sa primusiet jest, hoci len kazdu pol hodinu po jednom hryze. Pomaha to aj proti tomu nechutenstvu.

sardinka335
7. mar 2016

Nechutenstvo a zvracanie su normalne veci - ved si tym uz prešla a jedno zdrave dieťa máš. Aj ja som na zašiatku do 3 mes. schudla...jedla som suchare, jablka a pila vodu....a deti su ok, zase by som to nejako nedramatizovala. Pripadne si skus robiť šťavy - odštavovať zeleninu, ovocie a to popijat kym sa ti nepolepši. Proste sa nutit aj po hryze, po glgu ako sa da. Podvýživene deti sa rodia zenam v Somalsku alebo za vojny zeny prišli o zuby koli nedostatku zivin lebo nemali naozaj nič..ničovate nič...a to väčšinu tehotenstva ak nie aj cele. Takze tak....tehotenske vitaminy akurat sposobia to u niektorých zien, ze deti su vypasene a maju zbytočne vyššiu porodnu vahu. Ked sa zena vyvazene stravuje čo aj u teba pride - ziadne umele vitaminy nepotrebuje myslim nejake spektrum vitaminov.

andrejta
7. mar 2016

Mne doktorka povedela, ze babo je v podstate "parazit" 🙂, zoberie si co mu treba
Len potom sa musis postarat, aby aj tebe zostalo

katkakovac
7. mar 2016

Telo v prvom rade dopraje a ochranuje plod. Ja som pri prvom vracala do 6.mesiaca, jedla som len rozok z maslom a trochu vody. 3x denne. Potom prisli kila mandariniek, okrem toho takmer nic normalne. Syn je zdravy. Pri druhom podobny scenar, akurat som si dala predpisat tabletky proti nevolnosti v 4.mesiaci, nevladal som pri synovi ani existovat. Na vitaminy pre tehotne sa vykasli, tie vacsinou sposobuju zhorsenie nevolnosti, pripadne ich vyvolavaju. Snaz sa po troskach, co ti telo pyta a casom sa to zazracne zlepsi😉

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre