icon

Môže Progestanelle spôsobiť zhoršenie tehotenských príznakov?

4. jan 2026

Ahojte, mam za sebou uz viac tehotenstiev, ale toto tehotenstvo mi je obzvlast zle, teda podobne pocity/priznaky som mavala aj predtym, ale v mensej miere. Som len v 7 tt, no od zaciatku mi je zle (bez vracania) takmer pocas celeho dna, citim sa hrozne nafuknuta, aj ked jem asi 1/3 z toho, co pred tehotenstvom (a aj tak priberam), prsia sa mi hned zvacsili min. o cislo, mam ich bolave, bradavky velmi citlive, som velmi vycerpana, vyhodil sa mi herpes aj napriek tomu, ze sme v rodine zdravi atd. Ked si porovnam posledne 2 tehotenstva s tymto, beriem rovnake vitaminy/pripravky/lieky, jediny rozdiel je v tom, ze predtym som prvy trimester brala Utrogestan vaginalne a teraz mi dal gynekolog Progestanelle peroralne (1 tb na noc). Moze byt, ze mi toto vsetko sposobuje ten Progestanelle, resp. to, ze ho nevkladam zdola, ale musim prehltat (kvoli pozit. streptokokovi), a tympadom mi zatazuje aj travenie atd??? Mate s tym, prosim, niekto skusenost? Na prvu kontrolu mam ist az o 2 tyzdne (to uz budem v 9 tt, ldbo ze skor to nie je potrebne) a gynekolog spred Vianoc neodpisuje, tak neviem, ci len vydrzat este tie 2 tyzdne alebo co. Ja ten dyskomfort vydrzim, len rozmyslam, ci to je tymto alebo jednoducho to moze byt, ze moj organizmus toto tehotenstvo zvlada inak alebo ze by mohlo ist o nejaky problem, napr. mimomaternicove tehotenstvo alebo pod. Vdaka za pozdielanie skusenosti ❤️

marhulka13
4. jan 2026

@anonym_autor keď ho beries peroralne, tak je to určite možné, že ti moze byť zle. Preto he lepšie vkladať. Síce aj vtedy som bila nafuknuta, ale bolo mi lepšie. No keď nemôžeš, tak jedine s lekárom sa poradiť

anonym_73e448
4. jan 2026

@anonym_autor ja vkladám utrogestan a mne sa prsia počas tehotenstva zväčšili najmenej o 3 čísla, podľa mna to je tým progesteronom. Teda niesom si istá či to môže on spôsobovať len si to myslím.. keby nevkladam tak enviem či by sa tak zväčšili. Čo sa týka nadúvania tak mne to robilo najmä ovocie čo som si všimla. Ja som iné príznaky tehu ako nadúvanie nemala.