icon

Môže stres v tehotenstve spôsobiť autizmus?

lili246
22. sep 2025

Ahojte baby čítala som že ak máte cele tehostetvo strach úzkosť alebo depresie je veľká pravdepodobnosť že dieťatko bude mať autizmus ma stym niekto skúsenosť ?

anonym_a8d8e5
22. sep 2025

prepac ale vacsiu chuj... som uz nepocula... predstav si, ze to by tu bolo kvaaanta deti s autizmom...

viestta
22. sep 2025

Vedci este stale nevedia co sposobuje autizmus, vsetko su to len hypotezy. A potom su tu statisice konspiracnych teorii na tuto temu.
Akurat Trump oznamil, ze oznami z akeho lieku je autizmus. (asi to jeho minister zdravotnicstva vyhladal na konspiracnych portaloch... )

mimka1402
22. sep 2025

@lili246 Stres určite nepomáha preto treba sa dať do pohody, stres žiadnemu dieťaťu nerobí dobre. Ale! Určite z toho nie je autizmus, štatisticky by mi to ani nevychádzalo 🙂

anonym_2f8fe7
22. sep 2025

blbosť.
mala som úzkosti v tehu pri prvých dvoch tehu a zrovna tieto detičky sú veľmi šikovné.
u mňa to nesedí

anonym_9cd8f1
22. sep 2025

@lili246 jasne 🙄🤦‍♀️pôjdeš teraz na potrat alebo dáš to dieta na adopciu?

lili246
autor
22. sep 2025
@anonym_9cd8f1

@lili246 jasne 🙄🤦‍♀️pôjdeš teraz na potrat alebo dáš to dieta na adopciu?

@anonym_9cd8f1 to nikto sa ani len nezmienil tak klud mojko prečo hneď takto negatívne ? 🙈

lili246
autor
22. sep 2025
@anonym_a8d8e5

prepac ale vacsiu chuj... som uz nepocula... predstav si, ze to by tu bolo kvaaanta deti s autizmom...

@anonym_a8d8e5 tiež ma to napadlo 😁🙈

anonym_9cd8f1
22. sep 2025
@lili246

@anonym_9cd8f1 to nikto sa ani len nezmienil tak klud mojko prečo hneď takto negatívne ? 🙈

@lili246 nie som tvoja a nie je to negatívne myslené ale určite poznáš, aká otázka taká odpoveď

cyneric
22. sep 2025

Áno, pokiaľ trpíš depresiou, dlhodobým chronickým stresom alebo úzkosťou počas celého tehotenstva, prípadne aj pred začiatkom tehotenstva a po jeho konci tak je tam vyššia šanca (52%-70%) že dieťa bude mať ASD. Ale to je z celkovej pravdepodobnosti 1.7% na to že dieťa sa narodí s ASD, čo tú šancu mení na... 2.5% plus mínus, stále zanedbatelné číslo.

Inými slovami, nestresuj sa kvôli zbytočnostiam. A keď sa chceš stresovať, tak aspoň si vyber zdroje ktoré robia svoj výskum rigorózne.

lili246
autor
22. sep 2025
@viestta

Vedci este stale nevedia co sposobuje autizmus, vsetko su to len hypotezy. A potom su tu statisice konspiracnych teorii na tuto temu.
Akurat Trump oznamil, ze oznami z akeho lieku je autizmus. (asi to jeho minister zdravotnicstva vyhladal na konspiracnych portaloch... )

@viestta áno myslím že Som ti videla a písal že z paracetamolu čo mi príde už ako úplná hovadina

svetlonos
22. sep 2025
@lili246

@viestta áno myslím že Som ti videla a písal že z paracetamolu čo mi príde už ako úplná hovadina

@lili246
tak vieš, na každom drbe pravdy trošku. Ale...
V AT detom do 1 roka nedajú ziadny suci liek od kašlú. A vies prečo? Lebo jedno dieta koli tomu lieku zomrelo. Avšak po pitve sa zistilo, ze dieťatko malo špeciálnu poruchu o ktorej nevedeli. Ta zareagovala s tym liekom a to spôsobilo smrť. Pre istotu to teraz nedávajú uz žiadnym detom do 1 roka aby sa to náhodou nestalo este inym.

Nestresuj sa až tak, nepíšeš snad nedrogujes, neboj deti su bojovníci 🙂

lili246
autor
22. sep 2025
@anonym_2f8fe7

blbosť.
mala som úzkosti v tehu pri prvých dvoch tehu a zrovna tieto detičky sú veľmi šikovné.
u mňa to nesedí

@anonym_2f8fe7 ďakujem 🙂 mala si aj pred tehotenstvom ?uzkosti ? Či 🙂

lili246
autor
22. sep 2025
@anonym_2f8fe7

blbosť.
u mňa to nesedí

@lili246
@anonym_2f8fe7 myslím tak dlhodobo ?

thereisabear
22. sep 2025

Mám 2 autistov a nejak zvlášť som úzkosti a depresie v tehotenstve nemala. Poznám ženy, čo mali a nemajú autistov.

lili246
autor
22. sep 2025
@thereisabear

Mám 2 autistov a nejak zvlášť som úzkosti a depresie v tehotenstve nemala. Poznám ženy, čo mali a nemajú autistov.

@thereisabear ďakujem a vieš alebo myslíš si čo to mohlo u vás spôsobiť ? Či je to v DNA ?

kiki68
22. sep 2025

Ha, ja som autista, AS je na spektre a v tehu uzkosti a dieta je NT, cize normal. Za mna blbost. Druhe dieta bolo lepsie tehu psychicky a tiez vyzera byt ok.

thereisabear
22. sep 2025
@lili246

@thereisabear ďakujem a vieš alebo myslíš si čo to mohlo u vás spôsobiť ? Či je to v DNA ?

@lili246 podľa mňa niečo z prostredia, konkrétne netuším

anonym_480f27
23. sep 2025

@lili246 ked si úzkostliva a prečítaš si takúto informáciu, tak máš o zábavu a strach postarane.Autisti z môjho okolia sú deti starších rodičov 34+.hlavne otcovia sú okolo 40

anonym_0ad7e4
23. sep 2025

@lili246 skôr je to dedične.

kiki68
23. sep 2025
@anonym_480f27

@lili246 ked si úzkostliva a prečítaš si takúto informáciu, tak máš o zábavu a strach postarane.Autisti z môjho okolia sú deti starších rodičov 34+.hlavne otcovia sú okolo 40

@anonym_480f27 ja poznam naopak, mladi rodicia do 28, nechapem kde sa to berie. A to maju tie narocnejsie pripady autizmu. Take ako ja s as, to je este celkom pohoda. Podla mna to bude multifaktoralne, ze nie iba vek, iba genetika. Tam bude toho viac.

zabka79
23. sep 2025

@lili246 stres v tehotenstve zvysuje davky kortizolu aj u dietata a to uz niekde skumane bolo....zvysuje predispiziciu na rozne zdravotne problemy...pohladaj si kortizol u deti na nete

anulik12
23. sep 2025

Myslím, že nikto ti nepovie čo spôsobí, že má dieťa autizmus. Mala som krásne tehotenstvo. Stres taký bezný, cítila som sa spokojná, vyrovnaná. . Možno vek rodičov zohráva nejakú rolu...kazdopádne môj syn je autista a je to úzasny chlapček.

heln
23. sep 2025

@lili246 zatial to vyzera na geneticku predispoziciu, nejaka studia ukazuje na moznu suvislost medzi metabolickou poruchou matky s autizmom dietata. moja osobna hypoteza je, ze mozno narast autizmu suvisi s tym, ze mnoho tehotenstiev je udrzanych za kazdu cenu, pricom v minulosti by boli prirodzene potratene a tiez vplyv predcasnych porodov a to ake malicke deti je mozne dnes uz zachranit. na druhej strane, kto vie ci to napriklad neovplyvnuju povedzme plasty v zivotnom prostredi, ked dokazu narusit plodnost a hormonalny system.

lili246
autor
23. sep 2025
@anulik12

Myslím, že nikto ti nepovie čo spôsobí, že má dieťa autizmus. Mala som krásne tehotenstvo. Stres taký bezný, cítila som sa spokojná, vyrovnaná. . Možno vek rodičov zohráva nejakú rolu...kazdopádne môj syn je autista a je to úzasny chlapček.

@anulik12 ďakujem za odpoved v kolkatich rokoch si porodila ? Všimla si si hneď na bábätku že niečo nieje Oki ?

anulik12
23. sep 2025
@lili246

@anulik12 ďakujem za odpoved v kolkatich rokoch si porodila ? Všimla si si hneď na bábätku že niečo nieje Oki ?

@lili246 Mala som 37rokov.Neviem či si tehotná, alebo už bábätko maš.. Ale nestresuj sa. To neovplyvniš.Autizmus sa nedá zistiť v tehotenstve ani po pôrode. Ukáže to až čas, ako dieťatko rastie. Mám už starších synov, tak som videla ako rástol že sa správa inak. Že bude autista som si začala myslieť, keď mal 2 roky.

katka533
23. sep 2025
@anonym_a8d8e5

@anonym_a8d8e5 uz su tu kvanta deti s autizmom a je ich viac a viac. Ale stresom to nebude