icon

Môže zápal zo zuba spôsobiť nízko položený plod a potrat?

danielocka262
22. jún 2016

Ahojte, som v 5tt+6 (ide o prve tehotenstvo) a pred tyzdnom mi zacali obrovske probelmy so zubom mudrosti. Zubarka najprv vravela ze je to len zapalene dasno, kedze zub bol bezrpoblemovo vyrasteny a pekne rovno. Po dvoch dnoch ukrutnych bolesti sa to ale nedalo vydrzat a isla som to konzultovat s kym sa dalo - obvodna lekarka, zubarka a gynekologicky. Vsetky 3 sa zhodli na ATB - Zinnat, ktory beriem 6 den. Zapal mi ale tak silnel, ze zub musel ist vcera von :( Navyse ma chirurg na stomatologii tak vystrasil (bol uplne necitlivy a vravel ako je mozne ze sme dopustili ATB, pricom obvodna lekarka vravela ze ten zapal je pre babo ovela nebezpecnejsi ako ATB) ze som sa v cakarni doslova zrutila. Poobede ked som dosla domov som si nasla spinenie, tak som utekala na pohotovost kde mi robili sono zdola a doktorka vravela, ze tam este nevidi akciu ale ze gestacny vacok je polozeny velmi nizko a ze aj okolo neho je nieco co sa jej velmi nepaci :( Predpisala mi duphaston 4x denne, vravela ze sa to este moze posunut vyssie, ale neznela velmi optimisticky :( Myslite si ze to mohol sposobit ten silny zapal zo zuba? Ze sa telo jednoducho neciti na babo? Dakujem

Strana
z2
maxiva
22. jún 2016

ano je pravda,ze zly zub moze sposobit potrat,alebo predcasny porod.preto aj tehotne zeny posielaju na kontroly ku zubarovi ☹ ale zase nemusi to tak byt vzdy.ja som mala tiez pokazenu osmicku,tak mi ju len vyvrtali a dali vlozku.syna som normalne donosila a porodila v den terminu...drzim palce,nech vsetko dobre dopadne

danielocka262
autor
22. jún 2016

@maxiva dakujem velmi pekne za odpoved. Som z toho strasne smutna, lebo na zuby si davam pozor, pravidelne chodievam na preventivne prehliadky, snazila som sa nic nezanedbat :( Pride mi to strasne nefer, ze moje telo takto ohorzilo babatko. VErim, ze vsetko pojde dobre a vacok sa posunie vyssie, i ked neviem ci na to posunutie maduphaston vplyv.

maxiva
22. jún 2016

@danielocka262 neobvinuj sa,zuby to je katastrofa a najhorsie je to s osmickami.mne ju vytrhli az teraz a to ma syn dva roky.proste zubar mi ho neriesil.tak som sla ku sukromnikovi.mala som zapal riadny,vytrhli mi ho aj dva zuby vedla.zapal sa mi rozsiril.mala som sest stehov.akoze mam chut byvaleho zubara zazalovat.teraz si musim dat implantat.....a toto vsetko kvoli jednej osmicke 😠

danielocka262
autor
22. jún 2016

@maxiva to ano,som z toho nestastna hlavne kvoli tomu lebo som sa na tehu poctivo pripravovala - preventivne prehliadky, uzivanie kyseliny listovej atd a zrazu prislo toto, z nicoho nic. Tesili sme sa s muzom o to viac, lebo sa nam babo zadarilo na prvy krat. V utorok idem na sono, mal by byt viditelny aj pohyb, tak dufam ze sa aj vacok posunie trocha vyssie a bude to lepsie. Neostava mi nic ine len verit ze vsetko bude ok

limetka69
22. jún 2016

@danielocka262 neboj sa a mtsli pozitívne. Ja som mala zuby v katastrofálnom stave cele tehotenstvo, nemohla som sa dostat k zubarke, mala na haku, ze mam mat povinne prehliadky, prezila som si bolesti a zapaly s prestavkami a tiez som donosila do tp. 🙂 zuby davam do kopy az teraz. Hlavu hore. Vsetko bude ok, vela si pomozes pozitivnym myslenim. Drzim prsty

sardinka335
22. jún 2016

@danielocka262 natrafila si na nejakeho debila chirurga. Zápal uškodi telu ovela viac ako Zinnat, ktory patri medzi tie ,,šetrnejšie,, ATB. Tazko povedat čo sposobilo ze sa dieta uhniezdilo nizko. Na jednej strane chapem zeny, ze sa boja atd. na druhej strane ak by malo byt dieta poškodene, tak nech radšej odide - moj nazor. Nemusi nikto suhlasit, lebo potrácaju sa zvyčajne plody choré, poškodené....Nádej je vzdy, a ze sa telo ,,neciti na babo,,? No v tomto pripade je to odveci uvaha, telo ako také neuvazuje sposobom ze ,,som tehotné, tak teraz nesmiem ochorieť,,. Ten zub by zrejme bolel tak či tak či si tehotna alebo nie. Teraz sa treba hlavne upokojit, to ze sa lekarke niečo nezdá nemusí vo vysledku nič znamenat a na dalšej kontrole moze byt všetko ok.

danielocka262
autor
22. jún 2016

@sardinka335 ahoj sardinka, dakujem za odpoved. Tym ze sa telo neciti na babo som to myslela tak ze ked je telo chore, tak nema ako keby sil v sebe este urdzat aj babo. Ale v tejto veci s tebou suhlasim, ak by babo nemalo byt ok je asi lepsie ak sa s tym priroda a telo vysporiada same. Pre psychicku zeny je to ale hrozne.
Ja ale stale verim, ze to bude ok. Len som chcela vediet, ci medzi zapalom a ulozenim gestacneho vacku moze byt nejaky suvis

danielocka262
autor
22. jún 2016

@limetka69 dakujem za povzbudive slova, velmi si to cenim

limetka69
22. jún 2016

@danielocka262 podla mba tam nie je ziadny suvis. Proste sa nizssie prichytilo a ajo bude rast posunie sa. 🙂

danielocka262
autor
22. jún 2016

@limetka69 to ano, sama som zvedava, ci sa to po tyzdni posunie vyssie

luciannka83
22. jún 2016

Choroba môže spôsobiť potrat, ale poznám vo svojom okolí veľa mamičiek ktoré na začiatku tehotenstva boli také choré, že si mysleli že dieťatku niečo bude a majú zdravé detičky. Ja osobne si myslím, že ak by sa niečo stalo, tak by to bolo preto, lebo s plodom nebolo niečo v poriadku. a v takom rannom štádiu tehotenstva nevadia atb, lebo dieťa ešte nieje živené cez placentu. Tak ako dr. hovorila, zápal by bol horší. Chirurg si v noci nepichol, tak bol nasratý 🙂 Takí doktori by nemali ani ordinovať. debil,...

danielocka262
autor
22. jún 2016

@luciannka83 ano to si myslim aj ja, ale dufam ze plod je silny a nic mu nieje, len ma trapi to nizke uhniezdenie. Chcela by som vediet, ci sa takto uhniezdilo uz na zaciatku alebo je mozny posun nizsie z dovodu toho zapalu.

fra
22. jún 2016

@danielocka262 mne gynekolog opakovane tvrdil, že kde sa plod raz uhniezdi tam už ostane... ak je nízko, tak potom už len rastie smerom hore ... takže si myslím, že sa ti nižšie uhniezdil ešte predým, než ťa začal bolieť zub, že je to proste mechanická záležitosť- baby, čo majú mimomatericové určite to tiež nemali z pokazeného zuba ... vraj nižšie uhniezdeny plod sposobuje potom nizko uloženu placentu prípadne placentu previu, takže je možné, že sa budeš musieť viac šetriť počas tehu ... ale žiadnu paniku alebo obviňovanie sa....

danielocka262
autor
22. jún 2016

@fra ja dufam, ako vravela gynekologicka, ze sa gestacny vacok este moze rastom maternice posunut vyssie, kedze ide este len skore stadium gravidity, tak dufam a verim, ze to tak bude a pri dalsom vysetreni to uz bude lepsie

moniciak
22. jún 2016

Ja som malaa celé tehotenstvo otrasnú dieru v zube, naozaj na vytrhnutie, len mi ho vyvŕtala v asi 17. tom týždni, že až po pôrode vytrhneme, keď nebude dovtedy bolieť. A tehotenstvo skvelé, malý už má vyše 3 týždne 🙂 🙂

danielocka262
autor
22. jún 2016

@moniciak ale mala si aj zapal? Lebo u mna bol najhorsi ten zapal, zub bol uplne ok.

zuzanaete
22. jún 2016

@danielocka262 Drzim palce, aby s babom bolo vsetko ok a zuby uz netrapili. Ked zena pride o babatko, tak automaticky prichadzaju otazky, ze co urobila zle alebo preco (prechladnutie, dvihanie tazkych veci ....). V dany moment je to tazke prijat, ale myslim, ze v takom skorom stadiu je to o tom, ze babatko nebolo v poriadku a zena za to nemoze. Kolke deti sa narodili aj v pripade, ze zena mala cele tehotenstvo komplikacie, choroby a babo si veselo zilo v brusku a je ok. Prisli sme o jedno babatko a prisli otazky. Teraz som tehotna opat a vyzera, ze zatial je vsetko ok a pritom zaciatok tehotenstva vobec nebol idealny - maly mal cosi crevne, riadne som nespavala ani nejedla, jeho som ratovala, zaroven sme sa stahovali, dvihala tazke veci a babo sa uhniezdilo a rastie. Kamoska si robi srandu, ze to bude baba, ked zvladla tazky zaciatok. 🙂 Tak verim, ze aj v tebe rastie bojovnik.

moniciak
22. jún 2016

@danielocka262 Skôr mám pocit, že mi odumrel, predtým ma totiž veľmi bolel a potom prestal. A na internete som si o mŕtvom zube v tehotenstve tiež prečítala drámy... A nemaj stres, veď super, že ti bolo vidno ten vačok, je to, ako má byť 🙂 Ja som v 5. týždni prekonala aj virózu, som učiteľka a v škôlke sme mali (čo som zjedla, to zo mňa letelo tak aj tak) a všetko ok 🙂

danielocka262
autor
22. jún 2016

@zuzanaete dakujem za povzbudive slova. Ano, najhorsie je ta nevedomost a neustala otazka preco, ked som nic nepodcenila. Som uplny abstinent, nefajcim, zdravo sa stravujem, davam si na seba pozor, tak dufam ze moje telo bolo dostatocne silne na boj a ako si pisala, ze babo ma u mna svoj vlastny a neohrozeny svet 🙂 Je pravda, ze pozitivne myslenie je teraz zaklad, ale ako som uz pisala, ak priroda a moje telo zhodnoti, ze tehotenstvo teraz nieje dobra volba, budem to akceptovat. Aj ked s bolestou ale vsetko sa deje z nejakej priciny.

danielocka262
autor
22. jún 2016

@moniciak to hej ja som sa tesila ze tam uz lekarka aspon nieco vidi, len ma vystrasila s tym umiestnenim a hlavne to ze okolo celeho vacku nieco bolo, co mi nevedela upresnit a ani som tomu nerozumela. Uvidime co bude v utorok, to uz budem 6tt+5 dni tak mozno tam uz bude vidiet aj pohyb a vacok bude o nieco vyssie

veronikonv
22. jún 2016

Ja som mala aj zápal aj trhanie v tehu a všetko bolo ok,mám dvojicky 🙂

danielocka262
autor
22. jún 2016

@veronikonv a mala si to tiez takto v skorom stadiu?

veronikonv
22. jún 2016

Áno hneď od začiatku

danielocka262
autor
22. jún 2016

@veronikonv a dali ti tiez nejake antibiotika?

jana_eyre
22. jún 2016

moja kamaratka mala podobny problem v skorom stadiu tehotenstva, dokonca ju aj na rtg poslali, lebo este nevedela ze je tehotna, zistila to par dni po absolvovani rentgenu.. dnes ma 6rocneho zdraveho syna, neboj nic.. co sa ma stat, stane sa - ale nemysli na to najhorsie, aj ked viem, ze pri prvom babatku to tak byva..

a este to, co je okolo gestacneho vaku - mna tak vystrasil doktor pri druhej dcere, tiez tam bolo nieco "divne" podla jeho slov- asi v 6tt ked som bola na prvom sone.. sono sa o dva tyzdne zopakovalo, vedla babatka nic nebolo, babatko malo akciu a dnes ma zdrava slecna viac ako 2,5roka.. 🙂 doktor vtedy vravel, ze to bol zrejme vznikajuci zltkovy vak, ktory bol vidno viac ako samotny plod.. su to male zahady, ktore sa vyriesia neskor, neboj nic a drzim palce.. 🙂

danielocka262
autor
22. jún 2016

@jana_eyre vy ste vsetky take zlate, velmi vam dakujem za vsetky pribehy, rady, povzbudenia. Veru tak, pozitivne myslenie musi byt, nic ine neostava 😊 Sama som zvedava co mi lekarka povie o tyzden na sone. Teraz som na PN kvoli zubu tak len lezim, oddychujem a rozpravam sa s babom nech nieje dole ale ide hore, nech je blizsie k mojmu ❤️ 😊

katarinamarkova
22. jún 2016

@danielocka262 ešte môže byť všetko ok 🙂
ale áno:
- neliečená bakteriálna infekcia.....
rovnako aj:
- antibiotiká
ako aj:
- ten obrovský stres u zubára
ako aj:
- hocičo iné....
môže/nemusí spôsobiť potrat

danielocka262
autor
28. jún 2016

Ahojte, tak dnes som bola u gynekologicky a velmi ma potesila 😊 Babatku uz bilo srdiecko, ma 4,8mm a uzasne je ze sa mi uz pekne posunulo a nieje nizko 😊 Dnes mam krasny den ❤️

zuzanaete
28. jún 2016

@danielocka262 Tak nech to bojovnik v tvojom brusku dobojuje do uspesneho konca a nech pocuvas uz iba dobre spravy. Vsetko dobre prajem.

fazulka1991
31. okt 2016

ahojte, som na začiatku tehotenstva a mám už dlhšie problém zo zápalom v zube, zubárka mi ho otvorila aby som si ten zápal mohla vycuciavať. to bolo ešte asi pred mesiacom ked som nevedela že som tehotná. mohol ten zápal bábätku nejako ublížiť?

Strana
z2