Môžem odmietnuť hospitalizáciu v 39. týždni?
Ahojte, prosím máte niekto skúsenost s odmietnutím hospitalizácie? Ak do štvrtka rána nezačnem rodiť mam ísť na príjem a nechajú si ma v nemocnici do tp. Problém je zevraj vysoký tlak a jemne zvýšená bielkovina v moci...chceli nech prídem hneď dnes na sledovanie, ale nemala som kde dat syna. Odrazu nevadilo, že nech prídem až vo štvrtok ráno a mam si 3x denne merať tlak a keby niečo prísť na pohotovost ak by sa mi niečo nezdalo. Tlak mam vynikajúci, ani po vyšlapani na 7 poschodie nebol vysoký ako u nich. Týždeň predtým mi zas nevedeli namerat tlak, na 6x sa podarilo,bol nízky...doma mam uplne normálny, povedala som, že neznášam nemocnice a mam z nich úzkosť (liečim sa na uzkostnu poruchu). Neviem si predstaviť ako by mi to malo pomôcť pre rozbehnutie pôrodu keď tam budem nonstop v strese. Cítim, že pôrod sa pomaly rozbieha,babo klesá, cistim sa, doma sa cítim vyborne...neviete mi poradiť co v takomto prípade robiť? Rodiť idem s dulou, ktorá mala prísť ku mne a do nemocnice ísť až keď sa rozbehne pôrod.
Vďaka za každú radu
Ja som odmietla hospitalizáciu deň pred nástupom. Povedala som im, že prídem len na pôrod, šla som domov, mala som krásnu chvíľku s manželom, a na druhy den večer som porodila, toto bolo pri treťom pôrode. Počas prvého som poslúcha la ako mi vraveli, však prvorodicka, vyše troch hodín som pochodovali po nemocničných chodbách. Počúvajte svoje telo a rozum, ste mamka, už máte jedno dieťatko, dopadne to dobre. Dzima palce a myslím na vas
@zuzu2636 len....bielkovina v moci nie je sranda.
Hned by som isla na tvojom mieste samozrejme tam v nemocnici Ta budu mat hned po ruke moja mamina lezala 3mesiace so mnou a dalsie mesiace doma len aby ma nepotratila ,takze treba ist jednoznacne .
Sem si ani nemala pisat, tu keď spomenieš dulu, hneď ta odpisu a naložia ti🙈 a bohovia v bielych plášťoch vedia všetko najlepšie... ale k teme - sama vieš, čo je pre teba a tvoje babo najlepšie, túto diskusiu na koniku k tomu nepotrebujes🙂
Ale veď ty si uz rozhodnuta neist.. Mas tu xy rad a reálnych skusenosti, aby si tam isla a na všetky tie baby len prskas. Nechápem vôbec zmysel tejto temy. Drzim ti palce aby to dobre dopadlo.
@zuzu2636 a tiez ste mali vysoky krvny tlak a bielkovinu v moci?? Lebo ak nie tak to nebola rovnaka situacia- nemozete porovnavat. Vysoky krvny tlak je v tehu velmi nebezoecny ako pre matku tak aj dieta.
Tak tam nechoď. Možno neskôr oľutuješ, možno nie. Nie, nie si povinná nastúpiť do nemocnice. Nie si povinná nič. Lekári robia to, čo považujú za najvhodnejšie, z hľadiska tvojho (fyzického) zdravia a zdravia toho nenarodeného dieťaťa. Zotrvanie mimo lekársky dohľad predstavuje jednoducho väčšie riziko. Predpokladám, že o tvojich dôvodoch, prečo nie do nemocnice, si nikomu nepovedala? Držím ti palce, nech to hlavne celé dobre dopadne. Ja som mala ležať mesiac na rizikovom, lekárom som vysvetlila moju situáciu a dohodli sme spolu ďalší postup - chodila som do nemocnice každý druhý deň a postúpila som všetky možné vyšetrenia, poctivo som jedla lieky a pichala injekcie. A šetrila sa maximálne. Lekári s tým neboli úplne že nadšení, ale papierovo bolo všetko ok, "dovolili" mi to. Nebol to vysoký tlak, boli to zlé hodnoty prietokov.
Tiež som sa cítila v pohode, doma tlak ukážkový. Kým mi na internom nenasadili holter. A čuduj sa svete, tlak 160+ ešte aj v noci. Išla som na víkend do nemocnice, zbierať moč kvoli bielkovine. Nepotvrdila sa preeklampsia. O týždeň na poradni prvé pásy, poslali ma domov, dať si “keksík a colu”, že mám prísť za hodinu. Prišla som za hodinu a do hodiny bol malý na svete, v poslednej chvíli. Ozvy nikde… ja som sa cítila ok, veď preeklampsia sa nepotvrdila. 2 dni po pôrode tlaky vyskočil do nebies, bielkovina v moči. Verdikt popôrodná preeklampsia. Dovtedy som ani netušila, že niečo také je. Dr mi povedala, že mi dieťa jeho padnutými ozvamy zachránilo život. Takže pri všetkej úcte k dulám a všetkým týmto moderným trendom, ak raz doktor vidí dôvod na hospitalizáciu, určite to nevraví preto, že nemajú na oddelení čo robiť a nudia sa tam.
Presne ako tu niekto spomínal, potom budeme v telke vidieť, ako maminka žaluje celý svet za to, že doktori nezachránili jej dieťa (alebo rovno ani ju). Niekedy žasnem nad ľahostajnosťou niektorých ľudí. Žiaden rešpekt k životu, k smrti… tiež som mala prvý pôrod katastrofálny a vyvolávaný, so 40timi stehmi na maternici, ale NIKDY by som takto neriskovala.
@zuzanka.zuzu moja reč... Ja som mala problémy s tlakom, najskôr nízky, potom naraz vysoký.. Byť na vašom mieste, zdravie dieťatka je prvoradé.. Ja by som nešpekulovala,pretože môžte potom ľutovať, ak sa niečo stane.. Ale to je váš názor, váše babo... Ja som odrodila 4,pri poslednom dieťatku - a najmenšom, sa to zvrtlo beho pár minút a skončila som na jiske.
Keby sa niečo pototo pri pôrode, potom ti doktori budú dobrí. Bez urážky voči komukoľvek. Moja prababka bola tiež „pôrodná babica” a vraj veľmi šikovná a úspešná. Ale ja v 21. storočí, by som sa do rúk nejakej tete nezverila, ani keby čo bolo, tobôž nie keď by som mala nejaké komplikácie ako ty..
vysoky tlak a bielkovina v moci mozu poukazovat na preeklamsiu - ta je velmi nebezpecna. Ked doktori navrhuju hospitalizaciu tak vedia preco. To, ze si nemohla dat okamzite niekam dieta chapem aj ja a pochopili to aj oni. Pustli ta domov, aby si si to zariadila a aby si sa doma sama monitorovala. Ak by ti zacal tlak doma stupat, tak okamzite utekaj do nemocnice
https://lekar.sk/clanok/preeklampsia
Určite by som išla. V prvom tehotenstve som mala preeklampsiu polezala som si viac ako mesiac v pôrodnici .Ale syn sa narodil v 40tt. Teraz v druhom tehu tlak na poradni vysoký doma ok (syndróm bieleho plašta ) Tiež som si 3x merala tlak a brala magnezium . V 38 uz mi tlak skakal aj doma a potom to skoncilo tak ze som prestala citit pohyby tep 130 išla som na pohotovost a hneď bola sekcia.Mala sa narodila v 38tt6d a je ok. Čiže neriskovala by som, kedze mas len par dni do porodu tak urcitr by som ostala ak ti to odporúčajú.
Keď som bola tehotná s dcérou tak som ležala 2 týždne na rizikovom, dali ku mne večer okolo 7mej jednu pani v 39+5 týždni že ešte nebude pôrod o deviatej som išla povedať sestričke že pani je zle, mala tlak 160/100 a kontrakcie ale sa neotvarala tak ihneď s ňou leteli na operačku...sestrička hovorila že v poslednej minute dobehli s ňou.
A ja len taky maly dodatok - lebo ma doslova vystiera z vety "ty vies, co je pre teba a dieta najlepsie"
NIE, NEVIES!
do brucha si nevidis, a zo samotnych pocitov netusis, ci je dieta, placenta, plodova voda a co ja viem co vsetko v poriadku!
Lekari tiez nevedia vsetko, ale istotne vedia viac ako ty
Môžeš hocikedy odmietnuť hospitalizáciu. Do pôrodu môže byť ešte dlho, aj keď sa to už rozbieha. To tak býva, ak je to druhe a ďalšie dieta. Ale ten tlak si sleduj. Bielkoviny v moči v tomto štádiu tehotenstva su normálne
Treba počúvať lekárov, nie sa hrať na múdru.
@gabikaa96 nieco podobne sa stalo ked som lezala ja s prvym...kukali sme telku s holku co lezala s vysokým tlakom...zacalo ju pálit brucho...na sále už odchadzala, malá sa v krvi kupala, praskla p1l1acenta... Prezili obe...keby sa to stane doma...🤷
Druha co tam lezala s tlakom, ona si merala sama na izbe, mala vždy dobrý tlak už ju chceli pustit domov...babatko zomrelo...ten tlak si merala zlym tlakerom ale akosi to nikto neriesili kedze malá muž lekara,brali to že má dobrý tlakomer
@babatko17 sú normálne, veľa žien bez problémov to má. Mám to od gynekológa aj od pôrodnej asistentky, ktorí mi sledovali. Tiež som mala a ziadny problém. Sami mi hovorili, že to veľa žien má. Ale zahraničie, tam sa ani panva nemera a celkovo sa mi prístup okolo tehotenstva zdal profesionálnejsi, než to čo tu čítam
Ja som mala super tehotenstvo a zrazu v 37 tt som mala mierne zle hodnoty pecenovych testov a po 3 dnoch aj ked som brala lieky mi vyleteli neskutocne hodnoty, a uz tlak a uz aj bielkovina. Do 2 hod som bola na sale. Citila som sa vyborne. A zrazu slezina velka, oblicky uz boli na spadnutie, (to som mala uz stent) o peceni nehovorim. Ja som nechcela ani verit, ze je so mnou tak zle. Bolesti ziadne nic .. ja som mala hellp syndrom. Babo i ja sme pohode 🙂 druhe tehotenstvo bolo normalne do konca ale uz sme sli cisarsky kvoli prvemu tehotenstvu. Cize nic nie je ruzove ako sa zda
Mala som trochu vyšší tlak a trochu zvýšenú bielkovinu. Ihneď ma hospitalizovali a denne sledovali. V 39tt to až taký problém nie je. Ja som bola v 32. V 35 mi museli vyvolávať pôrod, pretože sme nemuseli prežiť ani jeden. Osobne by som zvážila, či mi to za to stojí. Sama na sebe som videla ako sa to zo dňa na deň výrazne zhoršuje
Nemusis nikam ist, doktori ti mozu nieco navrhnut ale ty sa rozhodujes ci to prijmes. A je vseobecne zname ze v slovenskych porodniciach nemaju najmodernejsie medicinske poznanie a postupy.
Držím palce veľmi obom 🍀🙏❤️
Presne pre toto som ani pri jednom z troch neplatila za lekara,vzdy je to tak, ze prisposobia porod umelo ako im casovo vyhovuje..cele zle. Chapem ta, ze chces rodit prirodzene...ja by som teraz pocuvala telo, ale dohodla si kazdy druhy den kontroly, tlak,ozvy, bielkovinu v moci..a pri zvyseni rizika by som pre istotu isla do nemocnice ale s dulou komunikovala aby stihla prist k porodu..taky kompromis
Poznám jednu takú, čo toť nedávno odmietla hospitalizáciu, odmietla sekciu že musí porodiť prirodzene.... bohužiaľ to nedopadlo pre bábo dobre 😓 ja som zástanca toho, že lekárov treba poslúchať a radšej týždeň dlhšie odležať ako niečo zanedbať
Ak môžem,pridám svoju skúsenosť. Samozrejme,rozhodnutie je vždy na konkrétnej žene. Bielkovinu v moči som mala 2x. V oboch tehotenstvach,prišla z ničoho nič. Kolisavy tlak,opuchy. Diagnóza začínajúca preeklampsia. Hospitalizácia 4 dní,následne sekcia. V oboch prípadoch rozhodnutie ráno po vizite a výsledkoch z predošlých odberov. Takže si myslím,že asi prudké zhoršenie stavu,aj keď subjektívne som sa cítila dobre. Telo vykazovalo iný názor. Chvalabohu, mam 3 zdravé deti. Vďaka včasnej hospitalizácii a starostlivosti lekárov. Doma by som situáciu takto nevedela vyhodnotiť,pretože mi nebolo ani zle ani nič podobné. Nebudem ťa súdiť,nemám ma to právo. Len prosím,zváž starostlivo všetky riziká a možnosti a až potom sa rozhoduj.
Co by zeny v Indii dali za takú možnosť...
Ale keď užjhe každý vyštudovaný lekár tak škoda radiť
Aj Pociskova mala dulu a rodila na parkovisku
Držím palce a verím ze majú v nemocnici prázdno a potrebujú len zaplniť posteľ preto navrhli takú blbosť,, od nudy
Mala som preeklampsiu. V zivote by som neodmietla hospitalizaciu, vsetko sa zbehlo nenormalne rychlo.

Milá autorka 😊je na tebe ako sa rozhodneš 🤗sú tu rôzne názory a aj vždy budú, bohužiaľ /našťastie neviem...Nechápem prečo sú niektoré moc milé skoro v každej diskusii🙈😀🤣😉
Moja osobná skúsenosť s pani ležiacou v izbe vedľa mňa mala posteľ. Mala tie isté príznaky ako ty - vysoký krvný tlak a bielkovinu v moči a taktiež 39 týždeň, takže si mi to úplne pripomenula...
(ja som ešte nemala termín pôrodu, len som mala komplikácie)
Merali jej tlak všetko sa zdalo byť ok, bolo po obede.. Prišli návštevy, šla som na chodbu po max. 20 minútach som došla na izbu a pýtam sa druhej, kde je ta pani a že už ju urgentne brali na sálu behom chvíľky sa jej zdvihol tlak a odozvi zoslabli... Vypila som vodu a už sme počuli plač, dieťatko bolo urgentne cisárskym pôrodom na svete veľmi rýchlo živé a zdravé 💓
Ja by som po tejto skúsenosti bola radšej pod dohľadom lekára 🤗
Prajem všetko dobré a nech všetko dopadne na 10 z 10 🍀