Nedostatok železa v tehotenstve. Je to nebezpečné?
Som v 24 tt a volala som si na výsledky krvných testov, vraj mám slabší krvný obraz a mám prísť na predpísanie tbl. železa. Pritom beriem centrum materna, aj vyvážene papám.mali ste to niektorá? je to nebezpečné?
Ďakujem za skúsenosti
no, mas pestru paletu chorob.....mozem ti vyhladat nejake clanky ktore budu pisane nie uplne odborne....alebo aj odbornejsie a potom sa mozes pytat comu nerozumies.je pravda ze s touto anem,iou sa spajaju aj neurologicke a psychicke tazkosti...
ano, napr tetania 😉
veru, pestru paletu 😒
tie clanky mi samozrejme mozes vyhladat, dakujem , nieco som si aj ja nasla a precitala, znie to dost katastrofalne, ked sa o tom pise, teda v niekotrych clankoch
a to mam len 33 rokov
ano ja som to mala..hned mi predpísali železo v tabletkách a hodnota 12 sa mi behom táždna vyšplhala na 23 😅 , užívam vitamíny calibrum a aj napriek tomu som ho mala velmi nízke, cítila som sa unavená, malátna...a teraz super 😵
ja som mala problem s hyperventilaciou a najma som to dostavala vo vlaku (denne tak cestujem do prace) a zle vetranych priestoroch. Zistili mi nizky hemoglobin a zelezo (cele tehu to bolo v norme az od 32tt sa to zmenilo) a tak mi nakazali jest FE a citim sa ovela lepsie, ale dva dni som zabudla zobrat a vcera som skoro skolabovala vo vlaku 😖 - sranda ako cosi take moze tak velmi ovplyvnit ako sa dycha
Caute,
ja nam s tym problem cely zivot, takze zelezo beriem dost pravidelne - od 16tt denne, dovtedy sporadicky. Bez neho som malatna, slaba, dychavicna a srdce busi ako dive, tep vyse 100 v pokoji.
ahojte
ja som dostala od cca 27tt aktifferin, ale beriem ho ked nezabudnem
ale zase som zaradila do jedalnicka jedlo s obsahom zeleza, a pri poslednej kontrole to bolo ok
ahojte, pridávam sa do klubu 🙂 Ja som sa posledné cca 3-4 týždne cítila príšerne a nevedela som čomu to pripísať.... som na PN, takže promenáda po byte mi problémy nerobila, ale akonáhle som vytiahla päty z domu a musela absolvovať viac ako 20 krokov, v momente som sa cítila na odpadnutie, srdce mi išlo vyskočiť a nedokázala som sa poriadne nadýchnuť.... samozrejme ma neobišla ani tma pred očami.... Z krvného obrazu mi na gynde objavili znížený hemoglobín, znížené erytrocyty, znížený hematokrit a zvýšené neutrofily 😲 Absolútne tomu nerozumiem, ale lekárka ma poslala na hematológiu s diagnózou anémia.... tak som zvedavá, aké lieky ma čakajú a dúfam, že sa mi uľaví, lebo v takomto stave som nemobilná 🙄
baby preco beriete lieky? 😲 staci si zaobstarta len zelezo 😉 ja ho mam v bio kvalite, lebo cele tehu sa snazim jest bio, kedze placenta neodchyti vsetky skodliviny a pomohlo to v priebehu niekolkych dni
juju, nic proti bio, len tvoje dieta po porode vojde do tak nezdraveho sveta, pred ktorym o neochranis...a myslim ze dieta ktore dostava normalne veci, hoci nie bio, sa lahsie adaptuje na vsetko okolo....to vies, ked nastupi do skolky, do skoly, tam to uz bio nebude 😉
inac, zelezo je fajn, ale na vstrebanie do krvi potrebuje aj urcite pomocne latky a prostredie....co mas v tabletkach urcite obsiahnute....ale som tiez za zdravu naturalnu formu prijimania potrebnych latok 😉
ja som tiež chudokrvná po maminke a doktorka mi predpísala železo v tabletkách.
muž je tiež zameraný na zdravú stravu, takže tiež sa mu moje tabletky nepáčili 🙂
ahoj pimpulienka, ak máš málo železa, určite začni brať lieky, materna nestačí.Ja si pri prvom mala málo železa a mala som vdaka tomu prezretú placentu v 30 tt, a veľké problémy. Dieťa mi prestalo rásť, ale našťastie mi ho ešte infúziami dokrmili 🙂 , takže nakoniec bolo všetko v poho. Ale tri roky som s malou chodila vdaka tomu na hematologiu a musela brať železo aj ona. Takže určite to nezanedbaj, ja teraz čakám druhé a železo beriem už od začiatku, sama som si ho pýtala. Ak máš nedostatok, nenahradíš to v tehu ani jedlom(ja som musela dostať tri transfúzie).
ja som pocas tehu bola tiez dost anemicka, brala som zelezo a po porode kde som stratila skoro 600ml krvi ani nehovorim. prvy den som sa ani postavit nemohla, odpadavala som. na 4 den po porode mi davali transfuziu. rano som im to odsuhlasila a o cca 2 hodiny uz mi tiekla. ale zelezo som brala este dalsi mesiac
Ahojte, mne predpísal lekár sorbifer pred mesiacom, nebrala som ho, lebo som si povedala, že to železo doplním so stravy. Bola som stále unavená a ospalá, tak som ho začala brať a cítim sa oveľa lepšie. Až na dnešný deň, hlava sa mi točila 2 hodiny a bolo mi aj na vracanie. Musela som mať veľmi nízky tlak...
ahojte,
mne lekárka predpísala tardyferon
Nemá niekto náhodou skúsenosti s trstinovou melasou? Vraj je v nej veľa železa. Tiež mi zistili veľmi nízke železo, ale tabletky mi nerobia dobre.
ahojte, ewelina, melasa ma vraj naozaj strasne vela zeleza, mam ju doma, nic moc, med to neni, ale lepsie, ako lieky ... ja mam nizke zelezo uz teraz (aj minule tehu som mala), len lieky mi robia velmi zle na zaludok, tak to moc neberiem ... neviem, co budem robit, lebo mi furt klesa, a po porode som ho mala velmi nizke, vyzerala som ako mrtvola, az ku mne zavolali primara, ze co jej je ...a unavena som, ani nehovorim ... a zo stravy ho tolko nedoplnim ... ale menej zle mi bolo z maltoferu, skuste ... 🙂
@ewellina Ak môžem odporučiť, snaž sa jesť čo najviac mäsa (červené mäso), pretože v živočíšnej potrave je železo v hémovej podobe. Ja som po pôrode mala HGB 67 (!) ale transfúziu som odmietla. Užívala som narosan http://www.just.sk/produkty/vitaminy_mineraly/k... je síce drahý, ale pomohol. 5 týždňov po pôrode som mala HGB už 128...
@ewellina A ešte doplním, že je vhodné kombinovať užívanie železa s pyridoxínom a kyselinou listovou, pretože niektoré anémie súvisia aj s nedostatkom týchto vitamínov. My musíme absolvovať liečbu anémie aj s malým po pôrode, nakoľko anémia matky je úzko prepojená s anémiou dieťaťa. Dieťa má z dôvodu vysokého rastu vysokú spotrebu, a preto ak nedostalo dostatočnú zásobu od matky, je potrebné tomu pomôcť.
holky mne lekar poradil brat zelezo vzdy s vitaminom C, aby ho telo dokazalo spracovat.
Druha strana je, ze sa dcerka narodila so zlymi zubkami /co bol ze vraj dosledok brania zeleza 🙄
vidis miti, to som ani netusila, vsetko ma svoje pre a proti, tak moj syn aspon bude mat dobre zuby!! 😀 😀
@mau
@alexandrah Ďakujem vám za rady. Budem musieť to s tým železom nejako poriešiť.
cafte, ja zatial beriem maltofer 3 dni v kuse, kvapky, a zaludok sa zatial drzi!!! 😀
ahojte,,,,ja som mala na zaciatku tehu Hgb 116,,,,teraz som v 35tt,,,,a zistili mi anemiu,,,,,mala som hodnotu ked ma brali do nemocnice 84,,, 😒co je fakt velmi málo,,,,davali mi 2transfuzie ,,,ked som odchádzala z nemocnice po 4 dnoch mala som Hgb 96
mohlo to ubližit babätku,,,ak som bola dlhodobo anemická ,,,kedze netusim kedy mi to tak kleslo 😢 😢
ale dost sa pise ze takto vela to klesne na konci tehu,,,,,
DAKUJEM
@luculka Ja som bola na tom ešte horšie, ako ty, a nevidím, ani som nevidela, na deťoch nejaký problém. Aj doki mi hovoril, že mi ani nebudú do konca tehotenstva dávať železo. Dieťa si zobralo to, čo potrebovalo a po pôrode sa mi to celkom dobre upravilo. Aj keď málo anemická som dodnes.
ahojte,ja mam tiez ten problem,stale mi chyba zelezo,ale ked si doplnam teblatkami,mavan zapchu
@renab len to ze neviem od kedy som mala taku nizku hodnotu,,,,,kedze dr. mi povedal zkrvný obraz sa robi len na zaciatku a na konci tehu,,,,,
teraz beriem železo,,,,tlacim do seba susené marhule,,,čučoriedky,,,čučoriedkový dzus,,,a podobne,,,
@troll aj ja mam z tabletiek zácpu,,,,pomáhaju susene slivky,,,,alebo sesterka mi poradila,,,glicerínové čípky
Caute
ja som sa prave dnes dozvedela ze mam zase problem
s krvou a zelezo mam iba na 80 tak som sa poriadne vystrasila a
to' som este len 12 tt
Dostala som Sorbifer a Captofer.Tak dufam ze to' bude lebsie!
ahojte.ja som priblizne v 5 tt.a hemoglobin mam 90. mam jest vela masa a zeleniny bohatej na zelezo. beriem aj aktiferrin, ale byva mi zle zo vsetkeho jedla a nie to este aj z liekov. myslite ze to je moc zle pre babetko? paradajky nemozem citit, ale inu zeleninu mozem, aj ovocie. co by ste mi pradili jest?

a dakujem za dialkovu diagnostiku a rady 🙂