Nízke krvné doštičky v 37. týždni

zoja1234
23. sep 2021

Ahojte, prosím vás sú tu ženy ktoré tiež majú nízke krvné doštičky v závere tehotenstva? V 35tt som mala hodnotu 153, po včerajšom odbere je to ešte kúsok nižšie, cca 130 dačo.. sestrička povedala že je to síce pod normou ale riešia to ďalej až keď je hodnota pod 100. Myslíte že mám ísť za iným doktorom alebo nejak to riešiť? Alebo jesť viac kyseliny listovej? Čo s tým robite vy?

macka909
23. sep 2021

@zoja1234 ahoj , sestrička ma pravdu rieši sa to až keď je hodnota pod 100 , ja chodím na hematologiu tiež kvôli dostičkam (hodnota 40) a dokonca aj keď mi stúpnu na 80 mi hovorí že je to ešte ok pretože to je hranična hodnota ktorú potrebujú aby mohli spraviť cisársky rez aj bude treba , na epiduralku treba tiež tuším tých aspoň 100.. inak v tehotenstve je normálne že klesajú 😉 inak počula som že na zvýšenie je dobrá cvikla ale ťažko povedať 🤔

majamat
23. sep 2021

@zoja1234
teraz budem trosku porovnavat.
udajne v tehu sa zvysuje objem krvi ( pribuda plazma - tekutiny ) a to je dovodom zvacsenia jej objemu.
zaujimave je, ze teda ak ma zena hemoglobin napr. 130 pred tehu, neriesi sa, ak ma v tehu 115, uz sa to riesi, prakticky ten hemoglobin vobec neklesol, iba sa v tehu prirodzene rozriedila krv, preto v rovnakom objeme, je mensie mnozstvo hemoglobinu, no objem krvi je vacsi, ako pred tehu. hodnota s urcuje na urcite mnozstvo krvi, napr, an 1ml. ak teda am zena objem krvi 4l a ma v kazdom 1ml hemeoglobin 130 ( neviem rpesne jednotky ), tak pri rozriedeni, napr, ak ma 5,5l v tehu a mnozstvo hemoglobinu sa nezmeni, tak zakonite bude na 1ml mensie mnozstvo.
ano, v tehu tehulka dycha za dvoch, preto je dolezite, aby mala dost kyslika. no budi to dojem ze je zena zrazu chudokrvna, rpicom je an tom prakicky rovnako.

a teda s krvnymi dostickami to bude vlemi podobne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre