icon

Nižšia frekvencia srdiečka v 3. trimestri: Je to normálne?

17. aug 2026

Ahojte!
Dnes som bola u svojho gynekológa. S bábätkom, placentou aj so všetkým ostatným bolo podľa neho všetko v poriadku. Na konci však, keď kontroloval srdcovú frekvenciu bábätka, zdala sa mu príliš nízka. Mne povedal hodnotu 100, ale do tehotenskej knižky napísal, že frekvencia bola pod 100. Poslal ma preto do nemocnice, kde budem rodiť, s tým, že tam majú lepšie prístroje a keby bol nejaký problém, môžu si ma tam nechať na pozorovanie a podobne.
Išla som teda do nemocnice, kde mi približne pol hodiny monitorovali bábätko pomocou prístroja pripevneného pásmi na brucho. Potom ma ešte raz vyšetril tamojší gynekológ, ktorý je považovaný za veľmi uznávaného lekára. Znovu skontroloval srdcovú frekvenciu aj všetko ostatné u bábätka. Povedal, že úplne všetko je v poriadku a frekvencia neklesla ani pod 135. Preto bol z celej situácie trochu prekvapený, keďže môj gynekológ ma poslal do nemocnice s tým, že by som mala zostať na pozorovaní, ak to bude potrebné.
Lekár v nemocnici bol skôr málovravný, možno aj preto, že bol prekvapený, prečo ma tam poslali. Niekoľkokrát však zopakoval, že všetko je v poriadku. Povedal, že ak veľmi chcem, môžu si ma nechať tri dni na pozorovanie, ale rozhodnutie nechal na mne. Spýtala som sa ho na jeho názor a povedal, že podľa neho to nie je potrebné, pretože naozaj všetko vyzerá v poriadku.
Takže som v nemocnici nezostala. A teraz sa stresujem, či som sa rozhodla správne. Neskôr sa ma na výsledky pýtala aj známa pôrodná asistentka, s ktorou sme sa o tom predtým rozprávali telefonicky. Aj ona povedala, že výsledky sú v poriadku a hospitalizácia by bola úplne zbytočná.
Áno, viem, že tu nikto nemôže vedieť viac ako lekári, ktorí ma vyšetrili, ale odvtedy som stále nepokojná a rozmýšľam, prečo môj gynekológ nameral takú nízku frekvenciu. Nemôže z toho byť problém, ak by sa to zopakovalo a ja by som o tom nevedela? Tieto otázky som sa mohla opýtať ešte v nemocnici, ale bola som v takom strese, že som sa tam ledva dokázala rozprávať.
Stále mi to chodí dookola po rozume. Bohužiaľ sa neviem upokojiť, aj keď boli všetky výsledky v nemocnici v poriadku.
Som v 37. týždni tehotenstva.

anonym_0922d9
17. aug 2026

Mna napadlo nemohlo babatko spat, ze malo nizsiu frekvenciu? Ved bezne v spanku sa znizuje ale neviem ako to funguje v prenatalnom stadiu ale to mi ako prve napadlo.

anonym_aaf675
17. aug 2026

Sam dr ti povedal, ze v nemocnici maju lepsie pristroje a robia to tam cele dni tak hadam aj prax. Cele tieto babatkovske merania maju taku odchylku v meraniach, ze niekedy akurat tak vystrasia.
Ja viem, ze ta to hloda a uz si presla cely google a AI ta vystrasilo na max.... ale klud, lebo ten stres uskodi tebe aj babatku ovela viac. Bola si to skontrolovat v nemocnici a tam to bolo okej.
.....ono teda ani v nemocnici na pozorovani to nie je zrovna 'hitparada' uz len za to, ze si mimo domu, ze mozno schytas nasrany personal, ze budes jest nemocnicnu stravu, v diskomforte...