Obavy z amniocentézy a jej následkov?
Ahojte mame v rodine nejake genetické ochorenie, nechcem blizsie konkretizovat… som tehotna a asi pojdem na amnio nech sme si istí ze v tomto smere bude zdravé.
Akurat sa strasne obavam amniocentezy a mozneho potratu nasledne. Ina moznost nie je ze??? :( boli ste niekto na tomto zakroku a dopadlo to dobre????
@katarinaforever len potom je otázka, že no a čo, že amniocenteza ukázala niečo na genetickej úrovni, keď na úrovni stavu tela, orgánov, sa to neprejavuje? Ono totiž napríklad Downov syndróm má mnoho podôb. Napríklad mozaikova forma. Tá sa niekedy zistí len z genetických testov, inak by to človek ani nevedel, že má.
Skutočnú výpovednú hodnotu o zdravotnom stave má morfo sono. Napríklad aj čo sú niektoré syndrómy, že hrozí také poškodenie orgánov, že dieťa hneď po pôrode zomrie. Ale nikdy to nie je pri gen.syndromoch, že každý človek musí mať všetky tie príznaky. A ak tie orgány sú v poriadku, tak môže byť amniocenteza ako chce pozitívna, ale nevypovedá nič o skutočnom stave dieťaťa.
@any_soj no nie som lekár ale amnio jasne preukázala poškodenie a všetky morfa boli bez chyby. Dokonca sme boli v Prahe v prenatálnom centre na morfo ktoré tiež dopadlo bez odchýlky ale záver bol taký že ak amnio ukáže pozitívny výsledok je to jasne. Bolo nám to vysvetlené že sa to prejaví neskôr či už fyzicky alebo mentálne. Pitva to následne potvrdila.

@rybkoava jasné len som mala pocit že si to myslela tak že keby morfo u Grochala bolo ok na amnio by si nešla 🙂 ja som mala triple úplne ok aj tak som šla na trisomy.