Obezita v tehotenstve – skúsenosti, obavy a realita
Ahojte, dnes ma zaujala reportáž v správach ohľadom tehotenstva a obezity a že každá 4. tehuľka na Slovensku je vraj obézna. Viem, že sú tu diskusie na túto tému, ale sú poväčšine staré a chcela by som preto zaviesť novú. Zaujímajú ma vaše reálne skúsenosti, ktoré máte. Ja som otehotnela v roku 2023 s váhou 112kg. Áno, viem, je to extrémne veľa. Od začiatku tehotenstva som sa na toto ohromné číslo tak upla, že som po nociach plakávala a strašne som sa bála, že ublížim bábätku, alebo sebe. Naozaj celé tehu som si čítala hrozné články a diskusie o všetkých možných veciach, ktoré sa môžu stať... Týždne plynuli a ja som mala úplne bezproblémové tehu, teda okrem absolvovania kontrol u dr. Dr som mala veľmi milého a nikdy mi nič na moju váhu nepovedal, ale ja som bola tak strašne vystrašená každú jednú kontrolu, že niečo nájdu, že som tam vždy mala vysoký tlak aj keď v skutočnosti som mala tlak normálny až nižší... Prišiel test na tehu cukrovku, ktorej som sa tiež neskutočne bála a vyšiel negatívny. Potom prišiel čas pôrodu a ja som zase všade čítala, ako budem mať určite sekciu, ako hrozne sa budem hojiť a samozrejme aká je pravdepodobnosť, že dieťa nebudem vedieť vytlačiť, alebo že sa narodí mŕtve. Pôrod nakoniec trval 8 hodín od prvej kontrakcie a malý bol von doslova na 4 zatlačenia, bez nástrihu a bez pôrodných poranení. Za celé tehotenstvo som pribrala na váhu 119kg, (7kg) čo je extrémne veľa, ale ja som naozaj nemala žiadne problémy, žiadne opuchy, žiaden vysoký tlak, proste nič. Ja som bola z toho tehotenstva naozaj tak strašne vystresovaná, že si pamätám, že som si domov kúpila ešte aj indikačné papieriky na vyšetrenie moču a sledovala som si, či v moči nemám bielkovinu, lebo určite budem mať preeklamsiu, o ktorej som všade čítala. Pôrod bol za mnou a ja som sa tešila z krásneho, zdravého bábätka, ktoré sa narodilo s úplne normálnou hmotnosťou a veľkosťou. Po pôrode som sa domov vrátila s váhou 115kg. Snažila som sa fungovať normálne, ale keď ste prvorodička s bábätkom, tak toho času na mňa a stravu bolo menej a ja som sa dostala na váhu 117kg. Problém s váhou mám odkedy si pamätám a verte mi, že som skúšala fakt všetko. Všetky diéty, hladovania, potom následný jojo efekt, rovnako si pamätám obdobie keď som si vo fitku zaplatila trénera a cvičila tam cca 4 mesiace takmer bez výsledku. Teda výsledok bol optický, ale na váhe sa skoro nič neukázalo a áno, skúšala som aj kalorický deficit nastavený na 1700-1800kcal, jedalníček nastavený priamo od výživových poradcov, ale reálne vždy som chudla tak strašne pomaly, že to bolo neskutočné, od mladosti mám nevyliečené emočné prejedanie, ako cca 15-17 ročná som trpela bulímiou, z ktorej sa mi podarilo dostať, ale môj vzťah k jedlu je stále zlý, samozrejme, sú obdobia lepšie a sú obdobia horšie. Momentálne som opäť tehotná. Po prvom tehotenstve som si povedala, že druhé dieťa chcem až potom čo schudnem, aby som sa opäť celé tehotensvo nestresovala, avšak otehotnela som, áno, pri váhe 117kg. Neplánovali sme to tak skoro, ale stalo sa a ja som veľmi šťastná, ale opäť sa aj vrátil strach a výčitky čo ak....
Myslím si, že nie som jediná na svete a ani jediná na MK, ktorá je tehotná a obézna. Chcela by som, aby ste sa podelili o skúsenosti, ktoré ste počas tehotenstva mali. Ako u vás prebiehalo tehotenstvo, komplikácie počas neho, či ste mali lekárov, ktorí na vás boli hnusní (lebo aj o tom som počula, že sa deje) a hlavne či ste stresovali rovnako ako ja.
Ešte chcem poprosiť všetkých, ktorý sa zapoja do diskusie, aby sme k sebe boli milý a aby sme sa navzánom neurážali. Myslím si, že nik na svete by si nevybral byť obézny naschvál, ale bohužiaľ áno, existujeme aj my a zaslúžime si úctu a rešpekt 🙏
Mám kamarátku s rovnakým problémom .Prve dieťa v poriadku rodila prirodzene ale teraz je v šiestom mesiaci a hrozí že jej bábätko v bruchu neprežije lebo ma závažný hydrops . Nikto nevie prísť na to z čoho to je proste výsledky v poriadku iba ta vysoká nadváha . samozrejme môže to byt z niečoho iného ale jednoznačne nikto sa nikomu nevysmieva ..
Mna by skor zaujimalo, ako vyzera tvoj bezny den s dietatom. Kamoska ma 100kg, nevladze pomaly vyjst ani po schodoch, nieto este behat za synom. To musi byt extremne narocne.
@tanicka907 Môj bežný deň vyzerá normálne ako deň kohokoľvek iného. Ráno vstaneme porobím okolo domácnosti to čo treba, potom sa venujem malému, hráme sa, čítame si, spievame, tancujeme... Potom má malý poobedný spánok a keď vstane, tak sa s ním snažím chodiť každý deň na prechádzky ak nie sú nejaké extrémne výkyvy počasia. Áno, mám síce obezitu, ale snažím sa aj napriek tomu ŽIŤ, nie len PREŽÍVAŤ. Ja dokážem výjsť aj po schodoch nakoľko bývame v bytovke bez výťahu a teda po prejdení tých troch poschodí ani neomdlievam a dokážem normálne rozprávať bez nejakého neskutočného zadýchania. Mňa by zaujímalo ako vyzerá tvoj bežný deň. Myslím si že to či sa venuješ dieťaťu nezávisí len od váhy, ale od toho akou chceš byť matkou...
Nikto nehovorí že pri nadváhe musíš byt zlá mama 🙂
Tak tak, obezita nie je ukazovatel kolko lasky a casu venujes detom. Ale bohuzial pri 115kg tvoj fitnes level musi byt nulovy, tu sa nebavime o 10kg nadvahy, ale o denno dennom brutalnom kalorickom prijme. Preto som sa opytala na rezim dna.
Drzim palce pri druhom tehotenstve, dufam, ze je a bude take bezproblemove ako to prve a ked napr dojojis a veci sa ustalia, zacnes sa venovat sebe a svojmu zdraviu a mozno uz aj ten salat konecne zacne fungovat.
@autorka
Najhoršie čo môžeš urobiť,je stresovať sa ...
Nerobí to dobre ani tebe ani maličkému.Ja mám tiež problém od detstva, keď som bola malá lekár radil aby mi zohnali vitamíny na pribratie, lebo som bola strašne chudá.
Lenže výsledok bol, že som potom strašne pribrala a nemohla som schudnúť ani v puberte,aj keď som mala pravidelný pohyb a neprejedala som sa.Podarilo sa mi schudnúť až v dospelosti.Keď mi zomrel snúbenec,začala som sa prejedať a pribrala vyše 20 kíl, každý sa vyrovnáva zo smútkom inak alebo stresom...Podarilo sa mi opäť schudnúť na ,,moju váhu,, aerobikom a zdravou stravou.
Teraz mám po 40-ke a nadváhu pár kíl, lebo bolo obdobie prejedania sa🙂↕️ čakám bábätko a zatiaľ žiadne komplikácie.Žiadny lekár mi nepovedal nič zlé,ani okolie.Skušala som tiež tabletky na chudnutie, nápoje samozrejme pred tým ako som otehotnela,ale namiesto chudnutia som priberala.Váhu a seba budem riešiť až po pôrode, len pohybom,zdravou stravou a duševnou pohodou 😊
Tým chcem asi povedať, že ten kto neprešiel tým čo ty,ťa zrejme nedokáže pochopiť.....
Prajem tebe a malinkému veľa zdravia, nestresuj sa a buď v pohode, uvidíš všetko dobre dopadne ❤️❤️❤️
Inak obezita nemusí byt prioritne znamenať neplodnosť ..

Ja myslim, ze ta vaha neni nejaka velka vynimka, proste sa s tym da byt tehu. Ja mam povodnu vahu 53-54kg a priberam v tehu rychlo, nevim cim to je. Ale minule tehu 19kg a toto bude rovnake podla mna. Teraz mam na seba 10kg. Ale mne ti ide dole ta vaha potom. Len si drzat palce