icon

Očkovanie proti čiernemu kašľu v tehotenstve

10. aug 2025

Môže ma lekár odmietnuť so žiadosťou o očkovanie proti čiernemu kašlu v tehotenstve? Keby je na to dôvod, ze je tehotenstvo alebo niečo rizikové tak nepoviem pol slova a šucham nohami, ale jeho argument bol, že si vymýšľam hlúposti. Mate niektorá skúsenost ze by to lekári kategoricky odmietali?

Strana
z2
babushkaem
10. aug 2025

Mna odmietli ale preto, lebo som mala rok predtym očkovanie proti tetanu, to si mala kedy?

helenbozka
10. aug 2025

@anonym_autor ja mám skúsenosť, že mi to doktorka aj gynekologička odporučili a dala som sa očkovať. Určite
sa nenechaj odbiť a trvaj na svojom.
Vakcíny na Slovensku nezoženieš, je s tým problém. Musíš obvolať lekárne, možno sa zadarí. Ja som si pre vakcínu išla za hranice (Rakúsko), stálo to cca 44€ ak dobre pamätám.

autor
10. aug 2025
@babushkaem

Mna odmietli ale preto, lebo som mala rok predtym očkovanie proti tetanu, to si mala kedy?

@babushkaem to som mala asi v roku 2015 alebo tak neviem presne kedy ale dávno

tinka_1807
10. aug 2025

@anonym_autor Môj gynekológ naopak každej tehotnej odporúča očkovanie proti čiernemu kašľu. Ja som počas prvého tehotenstva bola očkovana na Covid a všetko v úplnom poriadku - zdravý syn má už 3,5roka

autor
10. aug 2025
@helenbozka

@anonym_autor ja mám skúsenosť, že mi to doktorka aj gynekologička odporučili a dala som sa očkovať. Určite
Vakcíny na Slovensku nezoženieš, je s tým problém. Musíš obvolať lekárne, možno sa zadarí. Ja som si pre vakcínu išla za hranice (Rakúsko), stálo to cca 44€ ak dobre pamätám.

@helenbozka viem ze je problém s vakcínami preto to riešim s predstihom a rozhodne sa nenechám odbiť, len ma zarazil ten prístup. Ako keby som bola nejaká histerka čo si zmyslela chujovinu. Popravde som tiež očakávala ze s tým lekár príde sám a nie ze sa budem musieť ešte doprosovať

hopatko
10. aug 2025
@anonym_autor

@helenbozka viem ze je problém s vakcínami preto to riešim s predstihom a rozhodne sa nenechám odbiť, len ma zarazil ten prístup. Ako keby som bola nejaká histerka čo si zmyslela chujovinu. Popravde som tiež očakávala ze s tým lekár príde sám a nie ze sa budem musieť ešte doprosovať

@anonym_autor tak mu jednoducho oznam, ze ziadas ockovanie, objednaj vakcinu. Alebo zmen lekara, co chapem ze pocas tehotenstva je velmi tazke az takmer nemozne, sama som taku zmenu pocas tehotenstva urobila.

kaca222
10. aug 2025
@helenbozka

@helenbozka ja som zohnala hneď na prvý pokus 🙂 tri týždne dozadu

autor
10. aug 2025
@hopatko

@anonym_autor tak mu jednoducho oznam, ze ziadas ockovanie, objednaj vakcinu. Alebo zmen lekara, co chapem ze pocas tehotenstva je velmi tazke az takmer nemozne, sama som taku zmenu pocas tehotenstva urobila.

@hopatko uvažujem nad tým, lebo toto je chlap zaseknutý niekde v stredoveku, toto nie je prvá vec čo ma vytočila. Ale otehotnela som neplánovane a riešime tisíc veci okolo aby sme mali dokončený byt atď takže vôbec nebol čas zháňať lekára.

hopatko
10. aug 2025
@anonym_autor

@hopatko uvažujem nad tým, lebo toto je chlap zaseknutý niekde v stredoveku, toto nie je prvá vec čo ma vytočila. Ale otehotnela som neplánovane a riešime tisíc veci okolo aby sme mali dokončený byt atď takže vôbec nebol čas zháňať lekára.

@anonym_autor rozumiem, tak sa nenechaj odbit stredovekom a trvaj na svojom, ziadaj ockovanie z vlastneho rozhodnutia a hotovo.

janai1
10. aug 2025

Ja sa fakt nedivím, že naše zdravotníctvo je tam kde je... Lekári co ordinuju podľa "ja si myslím" absolútne ignorujúc EBM

autor
10. aug 2025
@janai1

Ja sa fakt nedivím, že naše zdravotníctvo je tam kde je... Lekári co ordinuju podľa "ja si myslím" absolútne ignorujúc EBM

@janai1 presne. Keby vidíš tých praktikov u nás v meste čoho su niekedy schopní tak si hovorím, ze to už môže hocikto takú medicínu robiť :/

kiki68
10. aug 2025

V AT su vakciny a cca 46 eur stoji jedna

anonym_d2ba28
10. aug 2025

Keď má lekár iný názor než ty, tak už mu nedôveruješ? Ja ti poviem len toľko, lekár veľmi dobre vie, čo robí a prečo to robí... Hlavne to prečo.

autor
10. aug 2025
@anonym_d2ba28

Keď má lekár iný názor než ty, tak už mu nedôveruješ? Ja ti poviem len toľko, lekár veľmi dobre vie, čo robí a prečo to robí... Hlavne to prečo.

@anonym_d2ba28 tak keď vie čo a prečo robí, nech si to aj obháji. Neberiem názor na základe ničoho. Keď celý svet tvrdí A a ty si myslíš tvrdohlavo B, tak snáď na základe niečoho, nie na základe pocitu

elz1920
10. aug 2025

Ja len toľko, že v 2018 a 2020 ma tehotnú nechceli zaočkovať ničím. A zrazu sa celý svet zbláznil a len očkovať do nemoty.

dadus841
10. aug 2025

@anonym_autor Aj mňa odmietla gynekologička zaočkovať, povedala mi, nech nebláznim s týmto očkovaním, a obvodná mi povedala, že ona tehotné neočkuje 🙄 takže nakoniec som bez očkovania 🙄

hopatko
10. aug 2025
@elz1920

Ja len toľko, že v 2018 a 2020 ma tehotnú nechceli zaočkovať ničím. A zrazu sa celý svet zbláznil a len očkovať do nemoty.

@elz1920 nikto sa nezblaznil, je tu naspat velmi rozsireny cierny kasel, zazila som na vlastnej kozi. Tiez zomrel novorodenec, ktory moze ziskat ochranu jedine ak sa matka zaockuje v tehotenstve. Normalne len veda a fakty.

autor
10. aug 2025
@elz1920

@elz1920 píšeš to, ako keby očkovanie bolo niečo ako pichanie ozempicu a ľudia to robia aby boli zaujímaví a krajší 🤯 pritom je to prevencia. A dosť zásadná. Mala som tu “česť” vidieť malé bábätko v nemocnici bojovať s čiernym kašľom a keď existuje možnosť tomu predísť, tak ju využijem. V poslednej dobe je toho čierneho kašľa strašne veľa, nie je to žiadny abstraktný pojem ako väčšina ochorení na ktoré sa očkuje a tým padom naozaj nestačí spoliehať sa na kolektívnu imunitu. V mojom okoli za posledné tri roky malo čierny kašeľ asi 5 ľudí čo sa týka blízkej rodiny. Ani nevedia kde k tomu prišli. Nie je to žiadne abstraktne eradikovane ochorenie, kde sa stačí spoľahnúť na kolektívnu imunitu.

anonym_d2ba28
10. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_d2ba28 tak keď vie čo a prečo robí, nech si to aj obháji. Neberiem názor na základe ničoho. Keď celý svet tvrdí A a ty si myslíš tvrdohlavo B, tak snáď na základe niečoho, nie na základe pocitu

@anonym_autor Netvrdí celý svet A. Sú aj morálni lekári, toľko k jeho názoru. Nie každý chce hrabať za každú cenu.

lucia293
14. aug 2025
@helenbozka

@helenbozka ahoj 🙂 ja som sa bola dnes zaočkovať a vakcínu som dostala v lekárni, bola dostupná bez problémov.

cheliya99
17. aug 2025
@babushkaem

@babushkaem ja mam tiez dilemu s ockovanim, skor som naklonena za, lebo termin mam na konci novembra, kedy je aj zvysene riziko, cibuz to bude nemocnica, manzel z prace a pod...planujeme sa obaja zaockovat a ked som sa spytala na ockovanie, vybehol po mne aj so sestrickou, ze v ziadnom pripade, do seba chemiu pocas tehu, a zacal ma porovnavat s druhym extremom, matky, ktore neockuju...argument, ze "kedysi sa nevymyslalo, a bolo to ok..." tak som len odpovedala, kedysi matky nevymyslali s neockovanim a nebol dovod...tak som bola u neho vybavena :/

lucia293
17. aug 2025
@cheliya99

@babushkaem ja mam tiez dilemu s ockovanim, skor som naklonena za, lebo termin mam na konci novembra, kedy je aj zvysene riziko, cibuz to bude nemocnica, manzel z prace a pod...planujeme sa obaja zaockovat a ked som sa spytala na ockovanie, vybehol po mne aj so sestrickou, ze v ziadnom pripade, do seba chemiu pocas tehu, a zacal ma porovnavat s druhym extremom, matky, ktore neockuju...argument, ze "kedysi sa nevymyslalo, a bolo to ok..." tak som len odpovedala, kedysi matky nevymyslali s neockovanim a nebol dovod...tak som bola u neho vybavena :/

@cheliya99 ahoj, ja som bola vo štvrtok. Našťastie som sa u každého lekára stretla s uplne opacnou reakciou, ako ty. Moj lekar gyn, ci lekarka v rizikovej poradni, vseobecny lekar, vsade uvitali, ze sa chcem dat zaockovat. To ma este viac podporilo v tom, do toho ist.

babushkaem
17. aug 2025
@cheliya99

@cheliya99 lenže kedysi nebolo tolko nezaočkovaných a kedysi bola väčšia kolektívna imunita a nebol taky častý výskyt napríklad čierneho kašlú. A napríklad v taktom Nemecku toto očkovanie robia skoro automaticky..

cheliya99
18. aug 2025
@babushkaem

@cheliya99 lenže kedysi nebolo tolko nezaočkovaných a kedysi bola väčšia kolektívna imunita a nebol taky častý výskyt napríklad čierneho kašlú. A napríklad v taktom Nemecku toto očkovanie robia skoro automaticky..

@babushkaem presne, to bol aj argument, co som dala doktorovi...a ano, mam znamu, co pred rokom robila a zije v Nemecku a tam sa v jej okoli dali zaockovat vsetci, co sa chceli stretnut s malou..to bola aj jej podmienka, pri tomto argumente mi doktor povedal, ze "ale v Nemecku je mnozstvo migrantov"...och, uz som nemala co, cisto informativna otazka sa zvrhla na na nekonstruktivnu diskusiu

cheliya99
18. aug 2025
@lucia293

@cheliya99 ahoj, ja som bola vo štvrtok. Našťastie som sa u každého lekára stretla s uplne opacnou reakciou, ako ty. Moj lekar gyn, ci lekarka v rizikovej poradni, vseobecny lekar, vsade uvitali, ze sa chcem dat zaockovat. To ma este viac podporilo v tom, do toho ist.

@lucia293 hm, ja co som bola naklonena k ockovaniu, len som sa chcela popytat lekarov, tak som ostala akasi sklamana, dokonca aj od lekara na 1. A 2.trimestralnom sone...ale co ma zaraza, ze som sa nestretla s pragmatickymi pre a proti, ale skor radikalne NIE a poucanie ako maleho decka, ci som normalna pchat chemiu do seba... :(

lenkakamen
18. aug 2025

@anonym_autor väz si toho pána doktora...asi vie čo robí...nikdy v živote by som sa tehotná nedala zaočkovať žiadnou vakcínou...zaujímavé že keď som bola tehotná mi dr povedala že proti tetanu sa nesmiem zaočkovať, ale vidím že veda postúpila, napr.na kovid čierny kasel úplná pohoda😄

anonym_aa983f
18. aug 2025
@anonym_d2ba28

@anonym_autor Netvrdí celý svet A. Sú aj morálni lekári, toľko k jeho názoru. Nie každý chce hrabať za každú cenu.

@anonym_d2ba28 nesnaz sa, niekomu to proste nevysvetlis. Nech sa dá zaočkovať aj na zápal svindlov, keď si myslí, že jej to pomôže. Ja si napr. velmi dobre pamätám, ako Krcmery na začiatku covidu vravel, ze tehotne sa neockuju, lebo je neetické robiť na nich výskumy! Cize nie sú, ze je to ôk. A hľa, zrazu je všetko safe. Vlastne nazor zmenil pod tlakom farma lobby. Ja som sa pýtala môjho gynekológa, ten mi povedal najskôr, ze je to čisto na mne, lebo len ja zodpovedam ze zdravie dietata. Potom som sa ho spytala, či by to odporučil vlastnej dcére. Odpoved nie. To mi stačilo.

autor
18. aug 2025
@cheliya99

@babushkaem presne, to bol aj argument, co som dala doktorovi...a ano, mam znamu, co pred rokom robila a zije v Nemecku a tam sa v jej okoli dali zaockovat vsetci, co sa chceli stretnut s malou..to bola aj jej podmienka, pri tomto argumente mi doktor povedal, ze "ale v Nemecku je mnozstvo migrantov"...och, uz som nemala co, cisto informativna otazka sa zvrhla na na nekonstruktivnu diskusiu

@cheliya99 v Nemecku je množstvo migrantov 😁 a hlavne tam chodi pracovať toľko Slovákov na turnusy, ze vlastne sem z toho zamoreneho Nemecka dovliecť čo len chceš 😀 bože to kde sme. Nakoniec som zmenila lekara. Respektíve mám lekárku, ktorá je úplne úžasná. Zatial sme ešte nemali možnosť dlhšie sa rozprávať ale je z nej cítiť, že je rozhľadená, zaujíma sa o medicinu a najnovšie guide lines a nejde si odporučené postupy typu “takto sa to robilo vzdy”. Škoda že kazdy lekar neprejaví v profesnom rozvoju aspoň 50% tej iniciatívy ako ona. Boli by sme uplne inde s tým zdravotníctvom

autor
18. aug 2025
@anonym_d2ba28

@anonym_d2ba28 čo to ma spoločne s morálkou? Akože mi chceš povedať že každý doktor ktorý podporuje očkovanie proti čiernemu kašlu je nemorálny? Ja som síce nie lekár ale pracujem v biomedicíne a prosim vás kde sa mám hlásiť na tie milióny za podporu očkovania? Ja hlupana som to doteraz robila zadarmo a pracovala za smiešne peniaze 🥲

lucia293
18. aug 2025
@cheliya99

@lucia293 hm, ja co som bola naklonena k ockovaniu, len som sa chcela popytat lekarov, tak som ostala akasi sklamana, dokonca aj od lekara na 1. A 2.trimestralnom sone...ale co ma zaraza, ze som sa nestretla s pragmatickymi pre a proti, ale skor radikalne NIE a poucanie ako maleho decka, ci som normalna pchat chemiu do seba... :(

@cheliya99 🙈🙈🙈
Je to smutné, že kopec lekárov má k tomu takýto postoj.

Strana
z2