Ovplyvňuje parodontóza tehotenstvo?
Ahojte.
Bohužiaľ mám parodontózu, pravidelne chodím k zubárovi a na dentálnu hygienu. Včera som zistila, že som tehotná. Veľmi sa bojím, že parodontóza nejak negatívne ovplyvňuje tehotenstvo (predčasné narodenie, malá hmotnosť dieťaťa). Kým neidem k lekárovi, náhodou nemáte nejaké podobné pozitívne skúsenosti? Vaše tehotenstvo bolo bezproblémové? Ďakujem pekne.
@nikolka99 hlavne sa nestresuj dopredu ale teda to sa lahko povie, ja stale z niecoho stresujem, cakame prve tak asi tak 🙂 kazdipadne ten stres moze uskodit viac, isto o tom povedz gynekologovi aj zubarke, gynekolog moze podla toho pripadne zvazit castejsie kontroly alebo ak vie nejaku podporu liekmi atd.
a hlavne necitaj 🤪 teda citaj ale radsej tie pekne veci na co sa tesit 🤞🏻
Moze, ale iba ak je neriesena. Cize am su tam zanedbane zapaly
@nikolka99 ahoj,chcem sa opýtať či ti drží dlaha,mám ju aj ja na horných 6 tich zuboch a o dolné 2 som prišla už...a čochvíľa vytiahnu tretí...mme sa paradontitida zhoršila po pôrode napriek 100%ústnej hygiene a keďže už 2 roky dojčím tak tiež to nerobí dobrotu "a samzrejme nemôžem to preliečiť atb 😔ako si natom ty z paradontozou teraz?za odpoveď vopred ďakujem
@sonka333 ahoj. Mne dlaha zatiaľ drží, dúfam, že ešte vydrží niekoľko rokov. Pravidelne (4 mesačne) chodievam na dentálnu higiéniu. Niekedy mám depresiu kvôli zubov, vtedy vždy myslím nad tým, že už bolo by dobrý asi aj umelý chrup, lebo sú dni, keď cítim moje zuby, že horšie držajú, ale nasledujúci deň je už lepšie 🤷🏻♀️ Môj najhorší sen je, že vypadne mi jeden predný zub a potom čo bude, v tom prípade by museli vytrhávať aj ostatné. Nie je to ľahké ani pre mňa ani duševne. 😕
@nikolka99 aj ja to mám tak že som doslova na dne pri pohľade do zrkadla ale nie sme jedinné,veľa ľudí majú podobné osudy "problémy "z paradontitídou,inak,ja už nemám dolné predné zuby...3...mi chýbajú....obe jednotky a dvojka....dole mi ostali 9 zubov dokopy....takže to bude zábava "čoskoro 🥺keď vraj dolné horšie držia...tie protézky lebo nemajú načom držať....tebe sa už aj kývali zuby?lebo mne áno a všetky 🥺
@sonka333 predné dolné áno, preto mám tú dlahu. Áno, pri paradentoze je ťažké, lebo mostíky nerobia... implantáty, alebo snímateľné protézy....ale aj pri implantátov je ťažko, kvôli ďasnám, no aj kvôli cene. Pred pár rokmi som opýtala cenník na implantáty, celý dolný chrup ...8 tisíc € 🤷🏻♀️

@nikolka99 nie 🙂 paradentoza by nemala ovplyvnit tehotenstvo, hovori sa, ze tazka forma moze sposobit predcasny porod ale moma zubarka mi nic nespominala, mam ju tiez, som tehotna vcera som normalne bola na hygiene a teda jediny suvis, ktory tam moze byt je ze v tehotenstve viac krvacaju dasna a to ja si este picham fraxiparin, ktory zvysuje krvacavost, takze to na tej hygiene bolo zaujimave :D ale podla mna len dodrzuj rutinu, vyuzi aj tie dve prehliadky navyse, ktore v tehotenstve mas a bude to v pohode, drzim paste!