Panická porucha a antidepresíva v tehotenstve
Ahojte, trpim panickou poruchou uz niekoľko rokov. Liečila som sa AD, ssri plus xanax, pripadne Lexaurin. Zistila som, ze som tehotna. Lieky mam vysadiť postupne ak sa podarí na rady lekára. Chcem sa spýtať ci mate niektorá a tym skúsenosť? Ci sa vam to podarilo alebo brali ste lieky aj počas tehotenstva a ake možné následky môžu mat lieky?
Dakujem za vsetky odpovede a zapojenie sa do diskusie.
@layla1 ahojky 🙂 ja ak sa zas odhodlam do tehu tak určite s liekmi 🙂 raz mi stačilo 🙂 ale AD nie xanax a podobne 🙂 sertralin je v tehu celkom ok aj tritticco večer 🙂 a je aj kopa iných AD menej škodlivých v tehu ako neurologické lieky ako xanax ,neurol atď 🙂 ale sú tu aj mamičky ktoré brali aj také lieky ako ty a bábätko je ok 🙂 neboj skús sa popýtať s dr.drzim palce :*
Mal z vás niekto aj také stavy pri panickej poruche že zle videl? Tak ako keby okolo vás nič neexistovalo? Nevysedite na jednom mieste a také
@viktoriam84 áno to je jeden z príznakov 🙂
Ahojte baby, ako tu tak čítam väčšina ste mali lieky aj počas tehu. Mne ich doktorka vysadila zo dňa na deň v 4tt keď som zistila že som tehotná. Teraz som 34tt a doteraz som žiadne lieky nebrala (nechcela som ublížiť malinkemu) ale mala som aj mám hrozne zachvaty paniky, uzkosti, nervy, stres. Všetko to zvládam dosť ťažko, a ako som to tu prečítala začínam si vyčítať že asi som mala radšej brať lieky ako toto. Keby mi tak niekto vedel povedať čo viac škodí...ach cítim sa hrozne, neznášam sa za to ako ublizujem svojmu synčekovi a hrozne sa bojím aby bol zdravý, nič iné nechcem. Myslíte že to malo väčší vplyv ako keby beriem lieky? Brala som paretin a oxazepam. Ďakujem za odpovede.
@vanesateo Ahoj ja som pred otehotnením brala Paroxetin, potom som ich musela vysadiť, ked som zistila že som tehotná.Som v 25týždni a tiež neberiem nič iba xanax raz za čas.Ja mam tiež niekedy hrozné stavy paniky, proste je mi zle nemôžem dýchať, potia sa mi ruky, nič nejem atd. A bola som za psychiatričkou nech mi nasadí lieky ale nechcela a povedala že ked si dám xanax 0,25 hoc každý druhý den, menej to ubliží ako AD, lebo xanax mam v krvi iba 4 hodiny myslím tu dávku 0,25 a že AD máš v krvi celé dni 24 hod v kuse. Takže toto bolo jej vysvetlenie.Tvoja lekárka ti to ako vysvetlila?? Prečo ti nechce dať lieky?
@layla1 mne to takto dopodrobna nikto nevysvetlil, len povedala že to nesie so sebou mnoho rizík. To bolo povedané keď som bola v 2 trimestry, minule som jej volala a povedala že nejaké slabšie ad by mi mohla dať ale vtedy som odmietla, vzhladom na tie riziká. Fakt neviem či som urobila dobre. Ja mam tieto stavy skoro každý deň tak naozaj neviem, a teraz posledne dva dni katastrofa.
@vanesateo ahoj ja mam tetaniu presne panicka porucha je to hrozne ochorenie ale ver všetko sa dá skus užívať magnézium aj 2 krát denne aj 3 krát denne musíš do seba dať horčíka dá sa to neboj sa ja som mala hrozne stavy pred tehotenstvom hrozne záchvaty no ako som ostala tehotná 🤰tak doktorka tiež vysadila lieky a povedal max jest magnézium 3 krát denne a ver či never pomohlo to a mala ma 2 roky a len raz som mala záchvat jediný musím zaklopať že sa cítim dobre a cvičím teda chodím na jamping korčulujem a venujem sa rodine myslím si že máš na to aby si prekonala túto pliagu a uvidíš možno po pôrode to bude lepšie a nebudeš mať ani čas myslieť na to zle a všetko bude lepšie neboj sa malý bude úplne zdravý len sa zámeraj na seba a ak dostane záchvat papierové vrecko a dýchaj pomaličky moc si prekysluješ mozog či ako sa tomu píše preto máš trpnutiea tie stavy držím palce
@vanesateo Skus sa opytat, ci mozes nejake, aspon male davky.. Ja som mala 2 tehu a bez ad by som to asi nedala.. nastastie moja dr mala vela mamiciek a vedela, ze maju zdrave babatka.. Je to strasne sa takto trapit.. Kto to nezazil, nepochopi...
@cicka22312 beriem magnezium 3x denne od začiatku tehu, a to mi teda vôbec nepomaha 😔 ja sa snažím veľmi ale je to ťažké.
@layla1 skusila som akurat dnes frontine, po porade s lekarom...vraj ked uz je najhoršie tak môžem, ale aj tak mam výčitky hoci mi je oveľa lepšie.
@millimurco ja som bola stále presvedčená že lieky su horšie ako tieto stavy. Vzdy som si povedala radsej budem trpieť zachvatmi ako brať chémiu. A teraz to ľutujem, som skoro na konci tehu a ked si pomyslim co si musel maly pretrpiet so mnou je mi zo seba zle a normalne sa nenavidim. V stredu pojdem za doktorkou a necham si predpísať...môžem sa spýtať ake si brala ad? A brala si aj po pôrode a zastavovali laktaciu? Lebo ja by som rada kojila.
Ďakujem za rady každej z vás!
@vanesateo pozri malé dávky týchto liekov že vraj neuškodia, či xanax, či neurol, či diazepam, ale bavíme sa o dávke 0,25 mg tu dávku si môžeš dať aj viac dní po sebe. Kedže si na konci tehu tak neviem či sa ti ešte oplatí niečo brať kedže účinok liekov nastupuje do 3 týždnov a 2 týždne pred pôrodom musíš ich vysadiť.
@vanesateo v ktorom si mesiaci ?? alebo kedy máš termín? Frontin? to je aký liek,? Nie neboj sa tie lieky čo som ti písala ako xanax,neurol, lexaurin, diazepam ti ostanú v krvi iba 4 hodiny.Ale stále sa bavím o dávke 0,25mg to je najmenšia dávka. Inač aj keby ti nasadili AD tak by si musela brať neurol alebo xanax na začiatku kým by ti začali AD učinkovať.
@vanesateo Ale zasa neviem aké máš stavy, si myslím že keby si mala veľmi zlé stavy tak by ťa to donútilo brať AD alebo aspon tie dalšie tabletky.Ja som mala také stavy že som lekárku prosila aby mi dala AD, ale bohužial mi ich nedala :( Povolila mi iba xanax, a to tiež iba raz za čas.
@layla1 veľmi zle stavy, nemozem niekedy ani spať, ani jesť, do toho plač, triaška atd...moja dr mi nechcela dat ad tak som to potom ani neskusala a nasla som ineho doktora ktory mi dovolil aspon tento frontine. Dufam ze to uz dobojujeme nejako, tebe ďakujem za rady a držím palce s touto hnusnou "chorobou" alebo ako to nazvať.
@vanesateo ja tiež riešim jednu vec, že ked mi už fakt bude tak zle že sa nebude nič dať robiť tak mi lekárka bude musieť dať AD, ale bola som za nou viackrát a nedala mi ich.Spať ani ja nespím, jesť jem ale nepribrala som ani kilo zatiaľ, ťažko sa mi dýcha, vysoký tep mam, plačlivosť,strach, hrozné stavy.
@layla1 tak chod k inej dr, ved to sa neda takto sa trapit.. je to hrozne.. sama som si tym presla.. a co ti povie? Ze treba vydrzat?
citam vase prispevky a velmi sa cudujem ze vam lekar nedal AD ja som brala v tehu sertralin a trittico a lekar ze je to uplne v pohode v tehu,,,,aj v porodnici vsetci to vraveli,,,,,skuste sa este porozpravat s lekarom
@millimurco tak mne stále povie iba toľko že AD môžu uškodiť bábätku, a že mam sa zamestnávať, chodiť vonku, stretávať sa ľudmi proste nemyslieť na panicku poruchu.

@marvin1234 ako si to zvládala ? mala si celý čas zlé stavy a nič si nebrala?