Placenta praevia centralis - vaše skúsenosti
Ahojte babenky, obraciam sa hlavne na tie, ktore ste uz v zdravi prezili porod s touto diagnozou. Momentalne som v 23t.,v 18 t. mi diagnostikovali tuto placentu a bolo mi povedane, ze tento tip placenty sa uz zvycajne neposunie (velmi mala pravdepodobnost 😒 ).
Moj gynekolg mi povedal, ze sa mam pripravit na to, ze od 28. tyzdna (3 mesiace pred terminom) pojdem pre istotu lezat do nemocnice, pretoze pri tejto placente hrozia krvacania, tvrdnutie bruska atd. Nuz, neviem si to uplne predstavit, co to bude znamenat pre moju psychiku, ale hlavne pre psychiku mojho 2-rocneho synceka. Moj porodnik (iny gynekolog), si mysli, ze by stacilo prist dak od 34. tyzdna, ze zvycajne sa tato placenta riesi sekciou v 36. tyzdni.
Jasne, ze sa mam vyvarovat fyzickej namahy, ziaden sex, dvihanie maleho (to je v praktickom zivote nie uplne realizovatelne), ale co mozem urobit viac. Ako to bolo u Vas? aky bol porod, kedy ste sli do nemocnice? Velmi ma zaujimaju Vase skusenosti.
Nase male dievcatko sa ma k svetu, uz veselo kopka, tak by som bola velmi nerada nieco zanedbat, na druhej strane mi to pride prehnane skoro ist lezat do nemocnice len tak preventivne. Dakujem za vsetky odpovede.
@lily311 tak to hej, mne v nemcocke pichali fraxik ale ked ma pustili tak mi kazali ku svojmu gynekologovi nech mi predpise a ten odmietol. Kazdy lekar ma na to asi iny nazor. Len sa naozaj treba setrit, ja som sa citila dobre a coto aj porobila mozno keby som len lezala vydrzala by so aspon tyzden dlksie ale to je jedno maly je v poriadku a to je hlavne.
Hlavne sa co najviac setri. Snad to dobre dopadne. Drzim palce
@lily311 prvy krat som krvacala v 31tt bolo to velmi masivne. Sanitka po mna prisla o tretej rano kym ma doviezli a lezala som tak to bolo v poriadku hned ultrazvuk a nasadili liecbu, kortikoidy,ascorutin a neviem co vsetko to slo rovno do zili plus ma napichali kadejakymi injekciami a pravidelne kazdu hodinu natacali zazanam. Povedali ze aj do osmej neprestanem krvacat idem na sal. Chvalabohu som krvacat prestala, nie uplne ale bolo to na dobrej ceste. Po vyse tyzdni ma pustili z nemocnice ( co sa tu na fore vsetky baby cudovali ze v inej nemocnici by ma nepustilj ) no a potiahla som az do 36tt to som zacala krvacat vecer o osmej,mm ma odviezol rovno na prijem a tam zas cely kolobeh dookola infuzky a injekcie,opat sa to ukludnilo to bolo v piatok, v sobotu sluzbukonajuci lekar povedal ze je cas to ukocit ze maly ma 3kg ze uz moze von no cakalo sa na primara,ten mi v pondelok urobil ultrazvuk a povedal ze maly musi von a operovali ma hned druhy den rano. Potom aj primar prisiel za mnou,ze to bolo za pat minut 12,ze uz som krvacala a museli ma cistit. Este pred cisarskym ma upozornovali na problemy a pripadne odnatie maternice. No nebolo treba. Normalny cisarsky trva cca 30min. aj so sitim ja som na sale bola hodinu a pol ale vsetko v poriadku no ja som si dala aj podviazat vajecniky tak aj tam sa trosku casu stratilo 😉 takze ja tak. Takze maly sa narodil v 36tt kvoli zlej polohe deformacia hlavicky,chodili sme aj na nevrologiu a ocne, mal silnu zltacku a od narodenia pupocny pruh,ma 7mesiacov a stale balim na siroko kvoli nedorastenym jadierkam a ma aj selest no neberem to ako tragediu nic ine mu nieje. Zo selestu vyrastie,pupok na upravuje,ocka ma zdrave z neurologie nas vylucili a s hlavickou nic neurobim ma to mierny stupen a moc vidotelne to nastastie nieje.
Ahojte, rovnaka diagnoza pred dvomi rokmi, boli to mesiace strachu, nastastie ziadny problem, rodila som v 37.tyzdni planovanou sekciou. Od 20 tt doma kludovy rezim, ale nie absolutny. Je to vazna diagnoza, ale pokial sa dodrziava kludovy rezim nic urgentne by sa prihodit nemalo, drzim palceky!

@silesias A ked si začala krvácať hneď robili sekcie alebo ešte čakali? v ktorom týždni si rodila? môj prvý je "až" v 36 tt a aj tak samé problémy zo začiatku