icon

Poradíte si s tehotenskou cukrovkou a správnou stravou?

8. nov 2024

Ahojte, chcela by som sa poradiť, či nemáte niekto podobnú skúsenosť ako ja.

V prvok tehotenstve som mala GDM, držala som prísnu diétu, dieťa sa narodilo 2,5kg, ja som pribrala 14kg.

Teraz mi bez OOGT testu stanovili GDM, cukor si pre istotu meriam od začiatku, ale namerané hodnoty mám po 90-120min úplne v poriadku. Väčšinou sú pod 6,2 bez ohľadu nato, čo zjem. Veľakrát sa mi stane, že mám 4,2-4,6 2 hodiny po jedle a je mi spatne.

Čiže sa stravujem klasicky, nejem len mäso so šalátom, lebo po takých jedlách som mávala hypoglykemie, keď mi bolo na odpadnutie a triasla som sa. 1-2x týždenne si dám aj sladké.

Nerozumiem tomu však, keď som sa nato viackrát pýtala diabetologicky, znervóznela, nikdy mi neodpovedala, ako sa mám stravovať. Glykovany hemoglobín mi berú 1x/mesacne a hodnoty mám výborne.

Aktuálne som v 28tt a dostala som strach o dieťa, či nezačnem držať prísnu diétu, len sa:
1)bojím odpadávania, čo sa mi dialo doteraz
2) nedáva mi to cele zmysel

Nemáte prosím niekto podobnú skúsenosť ako ja? Ako ste to riešili? Viete mi poradiť prosím?

angeli121212
8. nov 2024

Prečo ti bez OGTT testu stanovili tehotenskú cukrovku? Na základe čoho akých výsledkov? Ja som mala v prvom tehotenstve cukrovku a teraz mi z testu vyšlo, že ju nemám

angeli121212
8. nov 2024

A prísnu dietu ak máš dobrý cukor určite nedrž, ja som aj v prvom tehotenstve mala len takú ľahšiu diétu lebo mi cukor nejak neskákal a vyradila resp. Obmedzila som len tie potraviny, ktoré som si odsledovala, že po nich mi viac vyskočil cukor

esteris
8. nov 2024

Ahoj, ja som to mala podobné. Diabetes len na základe hraničných výsledkov z toho zatazoveho testu a hned k diabetologovi a dieta. Tiež som si merala sama cukor a vždy výsledky vpohode, len dosť nízke hodnoty na lačno. Aj to je prejav cukrovky, ta hypoglykemia a veľký rozdiel medzi hodnotami, aj keď sú ešte v tabuľkových normách.
Skúsila by som zmeniť diabetologa, ak nevidíš inu možnosť. Odporúčam vsak knihu Glukozova revolúcia, odobrena aj mojou doktorkou. Skutočne vedecky a pritom jednoducho vysvetlené, ako sa dá jesť vsetko a vyhnúť sa tým nechceným vysokým glukozovym skokom v krvi.

kiki68
8. nov 2024

Ako bez OGTT mozu stanovit diagnozu? Trebalo by toto na SK osetrit zakonom ako v Rakusku a stanovit presne podmienky pre priebeh testu vobec. Nakolko to tam mate ciste kocurkovo. Aspon co tak citam, ze jedna pocas testu chodi, druha pije vodu, tretia si dojde medzitym do obchodu. Cize to, ze napisu diagnozu len tak mi pride zarazajuce. Ved sa to vobec nemusi v tehu opakovat. Iba sa ten test prevadza podstatne skor. Ale to je cele. Velmi zvlastny postup

kiki68
8. nov 2024

@esteris ja mam toto a hypoglykemiou mimo tehu cely zivot ( v tehu bez GDM ) a cukrovku nemam. Je to prejav, ale nie je to dostatocne na to, aby som bola diabetik. Hlavne ten zatazovy test ukaze dost vela, ak je spravne prevedeny.

autor
9. nov 2024

@angeli121212 mne vlastne ani nikto nepovedal, akú presne diétu mám držať. Lenže sa bojím jesť všetko. Ďakujem ti ale za tvoju skúsenosť

autor
9. nov 2024

@esteris ďakujem, pozriem si aj tu knihu. Mala som asi zmeniť lekára, spätne to tak už vidím, len veľmi ťažko sa viem k nejakému dostať, ktorý by bol normálny v BA a bral by nových pacientov. Teraz mi to už príde ku koncu také na poslednú chvíľu. Sama neviem, čo robiť

autor
9. nov 2024

@kiki68
@angeli121212
Uvediem to na pravú mieru, v prvom príspevku som to nepísala, lebo už aj tak som tam uviedla veľa info… po tehotenstve som bola na kontrole a tam mi na základe hraničnej hodnoty na lacno 5,6 stanovili prediabetes. Ja som však večer pred tým jedla jedlo, ktoré bežne nejedávam a aj sladké, neuvedomila som si to. Možno preto som mala tu hodnotu hraničnú. Hovorila som to ak diabetéogocike, tá mi povedala, že to nato vplyv nemá, mám prediabetes a v ďalšom trhu už budem automaticky vedená ako s GDM. Preto mi test už neopakovali