Potratová tabletka do 9. týždňa

22. jún 2023

Ahojte, kde v Česku alebo v Rakúsku podávajú tabletku do 9.týždňov (63 dní od posledného menzesu).

kimchi
22. jún 2023

Musím...
Zdravotné komplikácie
Celý proces trvá niekoľko hodín až dní, kedy žena prežíva pri plnom vedomí potrat svojho nenarodeného dieťaťa. Počas neho ženy pociťujú bolestivé kŕče a krvácanie, ktoré trvá 12 i viac dní. Medzi ďalšie nežiadúce účinky patria: nevoľnosť, vracanie, hnačky a bolesti hlavy.
Medzi vážne komplikácie chemického potratu patrí nezvládnuteľné krvácanie, ktorého riešenie si vyžaduje podanie liekov, transfúzií krvi alebo chirurgický výškrab maternice. Vo veľkej fínskej štúdii trpelo takýmto krvácaním 15,6% žien, výškrab na zastavenie krvácania bol potrebný v 2,9% prípadov. V 6,7% prípadov nedošlo k úplnému potrateniu plodu a jeho obalov a ženy museli podstúpiť ešte aj chirurgický potrat.(1)
Bolo hlásených niekoľko prípadov smrti žien po takomto chemickom potrate v dôsledku infekcie a toxického šoku vyvolaného baktériou Clostridium sordellii. Nebezpečné je, že niektoré z týchto smrteľných infekcií prebehli bez teploty, ktorá by upozornila na takúto závažnú komplikáciu.(2)
Na Slovensku sa podľa registrácie môžu tieto potratové preparáty používať do 63. dňa tehotenstva, kedy plod má založené všetky dôležité orgány, bije mu srdce a vyzerá ako malý človek. Podľa informácie na príbalovom letáku žena môže potratiť doma, na ulici, v autobuse... Psychiatrické výskumy ukazujú, že u viacerých žien po takomto potrate sa rozvinula úzkosť, depresia a zníženie sebaúcty s rizikom samovraždy.(3)

Vedecké štúdie sa zhodujú v tom, že chemický potrat nie je pre ženu bezpečnejší ani šetrnejší ako chirurgický potrat. V oboch prípadoch ide o usmrtenie vyvíjajúcej sa ľudskej bytosti v lone matky.
Lieky a medicína by mali vždy chrániť zdravie a život matky i jej nenarodeného dieťaťa.

A keďže je to verejné fórum, tak Ti napíšem aj to, že dúfam, že si to rozmyslíš..daj ho radšej na adopciu
Prajem všetko dobré 🙏❤️ úprimne

asdfka
22. jún 2023

Dnes o tom bola reportaz myslim ze v reflexe, nepozerala som to. Nemohla som. Ale zachytila som ze je povolena v CR, mozno tam najdes odpoved.

bluka2
22. jún 2023

http://www.abtreibungen-wien.at/mobile/index.html Tu zoženies, je to ale normálny gynekológ

bluka2
22. jún 2023

@kimchi tak ale v Rakusku sa to predáva, lebo v drvivej väčšine prípadov sa absolútne nič nestane. To máš ako nežiadúce účinky iných liekov.
Mala to aj kamoska pri missed abort inak. Bola som ju v tom čase navštíviť, prežila to ok, v pohode.

luliu
22. jún 2023

@kimchi nemusíš, chces .....

ivuska027
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
drakvak
22. jún 2023

Minule som čítala v Trende rozhovor s gynekológom, ktorý práveže vyzdvihoval výhody tej tabletky pred chirurgickým potratom, po ktorom môžu byť často komplikácie spôsobujúce žene problémy s ďalším otehotnením či riziko predčasného pôrodu ďalšieho dieťaťa. Takže ťažko povedať, čo je horšie.

lulu8491
22. jún 2023

@kimchi a pri chirurgickom potrate je okrem ineho riziko, že sa už nezobudis 🙄

zelenakobyla123
22. jún 2023

@kimchi a teraz vypíš takto rovnako všetky riziká tehotenstva a pôrodu🙂

vanilkovazmrzka
22. jún 2023

@kimchi nemusis.

zuzanka.zuzu
22. jún 2023

@kimchi čiže namiesto 2,9% + 6,7% vo fínsku u nás podstupuje kyret 100% žien bez možnosti výberu... teraz neviem či si chcela odplašiť alebo podporiť tento zdraviu menej škodlivý variant tablety 😜

kornelies
23. jún 2023

@ivuska027 Preco by mala byt? Zato, ze povedala svoj nazor? Ja nie som zastanca potratov, ale neodsudzujem zeny, ktore ho absolvovali. Ja si moje telo a deti vazim. Co si ini robia s telom je len ich vec.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
domka222
23. jún 2023

@asdfka áno dr vravel,že tabletka je šetrnejšie ku krčku. Lebo pri kyretáži ho musí násilne otvoriť a čistením môže perforovať maternicu,črevo, alebo mechúr

selena_luna
23. jún 2023

@kimchi ty musis byt asi prezidentka intergalaktickej porodnickej komory, kedze mas ovela lepsie informacie ako nasi popredni gynekologovia. Nie, tabletka nie je rovnako rizikova ako chirurgicky zakrok.
pre info, tabletky su dve. a kvoli takym ludom ako ty, pre ktorych robia politici z odbornej otazky emotivne divadlo, som napriklad ja osobne bola vystavena obrovskemu zdravotnemu riziku. pretoze sa tabletka netyka len interupcii na zelanie, ako si myslis. mne kyretaz robit museli , moje dieta vo mne zomrelo. a co pre moje telo znamenal chirurgicky zakrok? od toho, ze som sa vobec nemusela prebudit ( aj ked je to rutinny zakrok, ale anesteza ma vzdy svoje vlastne rizika) po to, ze kvoli otvoreniu krcka maternice mam teraz o 20 percent vyssiu sancu, ze budem mat predcasny porod, o maternicu som vsak aj mohla prist, mohli mi ju poranit, alebo, tym ze som prisla o sliznicu, mohla veselo zrast sama o seba. ziadne z tychto rizik by som na seba nemusela prebrat, keby mi mohla pomoct jedna tabletka, ktora by bola k mojmu telu ovela setrnejsia.
rizika pri podani tabletky sa nikdy, fakt nikdy nevyrovnaju celkovej anesteze a kyretazi. ak teda mas potrebu sirit prolife nazory, aspon ich neschovavaj za radoby odborne odporucania.

kvetinka75
23. jún 2023

@kimchi tak pri každých liekoch máš vedľajšie účinky. Mnohé z nich sa ani nestanú. Každý musí rátať s tým, že sa situácia môže skomplikovať. Je na žene samotnej či to podstúpi alebo nie. Po rozhovore s lekárom samozrejme.

la_dolce_vita
23. jún 2023

@kimchi autorka položila jasnú otázku a ty jej prečo toto vypisuješ? A rady o adopcii, to už vôbec nechápem.. Nestaraj sa do druhých, keď nie si v ich koži, každá sme snáď dospelá žena a zodpovedná sama za seba. A že nemáme možnosť výberu ako v iných civilizovaných krajinách, tak to je tiež na zamyslenie.

ivuska027
23. jún 2023

@kimchi nahlasit moj komentár..... hmmmm..... niekto tu má riadne komplexy....

simsalabim
23. jún 2023

@drakvak aj denniku n nedavno bol rozhovor s gynekologom a bol jednoznacne za prave kvoli nizsim rizikam. Ze zen chodia za nou do Ciech, Rakuska. A jasne povedal, ze on uz ma “bielu hlavu” a asi sa, bohuzial, na nasom Slovensku nedozije toho, aby ju zeny normalne mohli pouzit.
https://dennikn.sk/3432250/gynekolog-redecha-na...

marisoul17
23. jún 2023

@simsalabim odporúčam aj podcast denníka sme - dobre ráno 31.5. bol tam prednosta gynekologicko-porodnockej kliniky, ktorý hovoril o interrupcnej tabletke

@selena_luna ešte doplním, že po kyrete sa mnohonásobne zvyšuje riziko zrastov v maternici, ktoré spôsobujú problém otehotnieť alebo následné komplikácie pri pôrode.
Pre odporcov: odmietať tabletku je podobne ako odmietnuť operaciu slepého čreva laparoskopicky a dať si radšej rozrezať celé brucho.

simsalabim
23. jún 2023

@kimchi aha, na co som dnes narazila v The Guardian. To tehotenstvo a porod nie su take bezproblemove… Ano, je to v Amerike a ano, komplikacie do sebou nesie aj potrat.

malavrtka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
svetlonos
23. jún 2023

Ako uz bolo napisane- moze sa pokojne jednat o zenu, ktorej plod zomrel. Tu odporucat adopciu...
Ja by som v takom pripade bola za tabletku, trebars kludne aj v nemocnici pod dohladom lekara. Nechcem si predstavit byt doma v bolestiach a nevediet, co presne sa vo mne deje.

any_soj
24. jún 2023

@selena_luna potratova tabletka sa týka len interrupcií. To znamená ukončenia tehotenstva na želanie. Missed abort nie je interrupcia a potratovu tabletku pri ňom nepodávajú nikde na svete - lebo dieťa je už mŕtve (podstata potratovej tabletky je jej prvá časť, ktorá má za cieľ usmrtiť dieťa). To, čo spomínaš ty, sú obyčajné prostaglandinove tabletky, ktoré sa u nás samozrejme používajú na vyvolanie pôrodu (aj pri mŕtvom dieťati, ako mne), či na vyvolanie krvácania pri missed abort.
Žiaľ, tí, ktorí toto pletú do kopy (a potom im kopa žien verí, ako aj ty), sú práve politici a aktivisti, ktorí sa snažia presadiť potratovu tabletku, teda tú na interrupciu (napríklad organizácia Ženské kruhy opakovane zavádzajúco tvrdí, že zákony, ktoré sa vzťahujú na interrupciu, umelé prerušenie tehotenstva, sa vzťahujú aj na ošetrenie ženy po zamlcanom potrate). Lebo chcú vyvolávať vo verejnosti rozhorčenie, hoci aj klamstvom, ale žiaľ na to doplácajú práve ženy ako ty - sú presvedčené, že ošetrenie tabletkou po zamlcanom potrate u nás nie je legálne a tak ho ani nežiadajú...

any_soj
24. jún 2023

@bluka2 tvoja kamoška nemala potratovu tabletku, viď môj koment vyššie.

selena_luna
24. jún 2023

@any_soj nepletiem to dokopy a mylis sa ty. ale inak paci sa mi ze opat to vies ty tak intergalakticky lepsie ako napriklad prednostovia gynekologickych klinik.

ja viem, ze su tabletky dve - mifepriston a misoprostol
. kym pre umelom preruseni sa podavaju dve, pri zamlknutom jedna. ale nemame ani tuto jednu. ta, ktora mohla pomoct mne a tak isto tisickam zien na slovensku - ktore presli zamlcanym potratom, misoprostol, ta bola, ale proste zmizla. doteraz lekari nevedia preco jej bola odnata registracia a jedinym vysvetlenim je, ze si ho niekto iniciativne pomylil s mifepristonom. opat si zopakujem ze to bolo politicke rozhodnutie pre uspokojenie jednej skupiny ludi.
paci sa mi, ze podla teba zenske kruhy klamu a ocenim, ak mi teda posles vysledky tvojich prieskumov, robenych na relevantnych vzorkach respondentiek, tak ako to robia zenske kruhy a naslednych analyz. tak ale teda ak zenske kruhy klamali, tak ako to, ze masovo my zeny podstupujeme zbytocne kyrety? zeby teda doktori nemali kazde svoje doobedia nic na praci, len veselo kyretovat placuce zeny?
k tabletkam, politikom a aktivistom - je to prave odborna verejnost, ktora ju ziada a napriklad taki politici vedeni tou pani, co si ledva zvladne dokreslit nejake to obocie, tak ti svoje navrhy zakonov pred odbornou verejnostou skryvaju - co sa teda viac podoba na podvod a praktiky klamarov?

any_soj
24. jún 2023

@selena_luna a čím teda napríklad v Ružinove vyvolávajú krvácanie pri zamlcanom potrate, ak podľa teba jediná moznost zmizla?
Každopádne na spustenie krvácania po zamlcanom potrate sa používajú napríklad aj lieky s účinnou látkou prostaglandin E2 (dinoproston iným názvom), misoprostol nie je jediný druh prostaglandinu.
Netuším, ako je to konkrétne s angustou (liekom s účinnou látkou misoprostol), ale podľa SÚKL je normálne registrovaná, kde si našla, že prišla o registráciu?

selena_luna
25. jún 2023

@any_soj tak napriklad v ruzinove prednosta zahumensky dlhodobo hovori ze liek nie je. Citujem " Prišli sme o liek misoprostol, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila za esenciálny liek - že túto látku nemožno ničím nahradiť. Chirurgický výkon nie je náhrada lieku."

Tu je s nim.aj rozhovor https://domov.sme.sk/c/23176988/gynekolog-zahum...

Tvrdi to aj antolska aj kramare. Ale opat, asi to vies lepsie ako oni. 🤷‍♀️

any_soj
25. jún 2023

@selena_luna veď ale ženy hovoria, že tam chodia na tabletku pri zamlcanom. Tak si vymýšľajú?

selena_luna
25. jún 2023

@any_soj nie nevymyslaju. Vymysla si predsa prednosta co roky ruzinov vedie👌on sa asi len nepozrel do skladovych zasob 😙

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre