icon

Pozitívne IgG Rubeola v tehotenstve: Je to v poriadku?

sisi2212
Dnes o 05:30

Ahojte, mal niekto toto pozitivne? Doktor ma ubezpecil, ze je to v poriadku, ze to znamena, ze mam prekonanu Rubeolu, dokonca aj viem kedy. Dva roky dozadu sme si doma mysleli, ze mame piatu chorobu a bola to Rubeola urcite. Kazdopadne IGm mam negativne, takze doktor povedal, ze mam ju prekonanu, ale ziadna aktualna infekcia nie je, ze to je v poriadku, ze mam protilatky, je to naozaj tak? Ďakujem

biba_18
Dnes o 06:26

ak máš igg pozitívne - znamená že máš v tele protilátky voči rubeole... ak máš igm negatívne, znamená to že si ju prekonala dávnejšie (alebo si bola očkovaná)
takže áno - je to v poriadku
očkovanie proti rubeole je na svk povinné

sisi2212
autor
Dnes o 06:28
@biba_18

ak máš igg pozitívne - znamená že máš v tele protilátky voči rubeole... ak máš igm negatívne, znamená to že si ju prekonala dávnejšie (alebo si bola očkovaná)
takže áno - je to v poriadku
očkovanie proti rubeole je na svk povinné

@biba_18 urcite som bola ockovana ale tak asi to nema taky dlhy efekt ale tie dva roky dozadu podla fotiek ti isto bola rubeola a nie piata choroba 🫣

226lenka
Dnes o 07:17

Tiež som mala v tehotenstve pozitívny igg na rubeolu. Gynekologička povedala, že to tak má veľa tehotných a to sú protilátky z očkovania. Poslala ma ale pre istotu na infekčné a tam mi nerobili nič, len potvrdili slová gynekologičky.

226lenka
Dnes o 07:19

Ale tiež mi vtedy nebolo všetko jedno

kiki68
Dnes o 08:57

@sisi2212 potom je to ok, ved to musis mat poz ,nakolko si mala ockovanie vici rubeole. Problem je aktivna infekcia a potom neg, ked ako napr ja nemas ani po opakovanom ockovani protilatky, to je tzv non responding patient, cize sa takemu cloveku vobec netvoria protilatky. Ja som bola pred 2,5 rokom preockovana na MMR skrz prave toto. Zial nereagujem.

kiki68
Dnes o 08:59
@sisi2212

@biba_18 urcite som bola ockovana ale tak asi to nema taky dlhy efekt ale tie dva roky dozadu podla fotiek ti isto bola rubeola a nie piata choroba 🫣

@sisi2212 pozor este su Ringelröteln, cize iny tyo rubeoly a na tu zatial nie je ockovanie. Je pomerne vzacna, ale mozes ju dostat aj ked si bola ockovana. Bezne to ocko drzi, u mna zvysne Mumps a osypky drzia v dospelosti. Robili vtedy ked vysla neg rubeola tiez titer na tie dalsie dve. Tam telo reagovalo spravne.

sisi2212
autor
Dnes o 09:46
@kiki68

@sisi2212 pozor este su Ringelröteln, cize iny tyo rubeoly a na tu zatial nie je ockovanie. Je pomerne vzacna, ale mozes ju dostat aj ked si bola ockovana. Bezne to ocko drzi, u mna zvysne Mumps a osypky drzia v dospelosti. Robili vtedy ked vysla neg rubeola tiez titer na tie dalsie dve. Tam telo reagovalo spravne.

@kiki68 tak toto neviem uz, klasicku rubeolu asi tedtova igm a igg a igm mam neget a igg pozit, len mi lekar povedal ze to je prekonane a viem ze dva roky dozadu som ju asi aj mala, sme si myslela doma ze piata choroba ale asi to bolo toto

kiki68
Dnes o 10:48
@sisi2212

@kiki68 tak toto neviem uz, klasicku rubeolu asi tedtova igm a igg a igm mam neget a igg pozit, len mi lekar povedal ze to je prekonane a viem ze dva roky dozadu som ju asi aj mala, sme si myslela doma ze piata choroba ale asi to bolo toto

@sisi2212 Lebo tie protilatky vzdy musia byt na rubeolu po tom ockovani, ja som ta vynimka a mam IGM a IGG negat. Co je pruser, nakolko v tehu nemam ochranu a neviem ju preniest ani na novorodenca na tie cca 3mes po narodeni. Nakolko som vyrastala v obdobi, kde sa iba ockovalo, tak som sa podla mna s rubeolou nikdy nestretla.