icon

Prečo je toľko tehotných žien na PN?

7. nov 2022

Baby neviem či to vnímam len ja, ale posledne týždne je tu xy tem od žien, ktoré su pomaly cele tehotenstvo na PN..taktiež keď som bola u lekárky tak takmer všetky tehotné sa tam bavili, že su PN že treba aj oddychnuť...neviem ja som asi divná ale tehotenstvo neberiem ako chorobu a fungovala som normalne, a praca mi len prospievala...akože ak má žena naozaj vážne zdravotné problémy tak ok ale žeby pomaly každá druhá? Aj kamošky v mojom okoli vypisané všetky, že načo sa trapit a to su prvorodičky😑 akože nenudite sa doma? Však ešte ďalsie 3 roky tipujeme budete na materskej..mňa by porazilo vkuse doma sediet...Však t

llull
7. nov 2022

Lebo som grcala do 6. mesiaca, lebo v treťom trimestri som bola rada že som doma s tou fitloptou čo som nosila pod srdcom a na tie necelé dva mesiace sa nebudem trepať naspäť v dobe keď bol covid väčší problém ako je teraz.

zuzana76
7. nov 2022

Ja som na PN bola, prvé dieta som potratila, pracujem ako učiteľka, v škole neustály stres, hluk, nemáš čas sa ani najesť niekedy, som dispenzarizovana na hematologii, endokrinológiu, nefrologii / vtedy/, ťažkosti nesúviseli s tehotenstvom, ale musela som byt častejšie kontrolovaná a tak dr usúdil, že je výhodnejšie pri tejto kombinácii problémov zostať doma, ale navonok pôsobíme veľmi zdravo, tiež sa ktokoľvek mohol čudovať, že prečo

zuzana76
7. nov 2022

@doriiis bola som doma 7 rokov, ale predtým 7 rokov odpracovala a potom tiež už 10 rokov, neponáhľala by som sa do práce

vmiri
7. nov 2022

Nie vždy je to len o lenivosti, sú pracovné miesta, ktoré nie sú pre tehotnú vhodné. Nie každá má kancelársku prácu 8-16. Napr. fabrika na 3 smeny, celý čas na nohách, čašníčka v zafajčenej prevádzke niekoľko hodín na nohách a plno iných....takisto som bola väčšinu tehotenstva doma ale kebyže môžem tak určite pracujem až do materskej.

zuzana76
7. nov 2022

@doriiis prečo by nechceli pracovať, tehotenstvo nie je choroba, ale ani normálny stav, dnes ma veľa žien problém donosiť dieta, tak preto, hlavne preto, aký stres je naokolo

dominikamacakova
7. nov 2022

Ja som tiež bola PN a čo? Prajem ti krásne aj druhé tehotenstvo, aby si nemusela byť PN

matkahelka
7. nov 2022

Pre teba plati, ze keby sa kazdy staral sam o seba, bolo by o kazdeho postarane,ze ano...
Ja sa hrdo hlasim k tym pn-kujucim, odrbavajucim system. Od druheho trimestra som bola taka unavena, ze som bola schopna zaspat na nohach pri vareni obeda. Takze mi HO bol prd platny, ked som driemala nad mailami a pri hovoroch som sa nedokazala sustredit od unavy. A ano, budem doma 3 roky na platenom rodicaku a dalsi stvrty rok doma zadarmo. a vobec sa doma nenudim, vela kocikujem, chodievam na masaze, ku kozmeticke, pravidelne behavam, mam online anglictinu, chodievame vela na vylety, takmer cele leto sme stravili pri mori. Je to moje posledne dieta a do 70 sa este narobim dost, takze ano, uzivam si to byt doma.

kikulienkadd
7. nov 2022

Ahoj,pri 3.tehotenstve som bola PN od 11tt. Lebo som už nevládala! Schudla som ako vždy (8-11 kg), lebo mi bolo zle skoro do 20.tt (veľa som zvracala), pichala som si clexane, lebo 2.tehotenstvo skončilo pôrodom mŕtveho dieťatka v 35.tt a potom som ešte prekonala trombózu a všetci lekári ma chceli mať pod kontrolou. Ani trochu neľutujem, že som bola na PN. Všetci to chápali, po 3 týždňoch za mňa našli v práci náhradu a všetci kolegovia aj kolegyne mi priali,nech to vyjde,že o robotu sa nemám starať. Čo ťa do ostatných, povedz si,že tebe sa nič nemôže stať a pracuj dokedy chceš. Z tvojho pohľadu je možno všetko ok,ale nie si v koži tých tehotných, ktoré sú z nejakého dôvodu práceneschopné. Neboj sa,sociálka chodí na kontroly,PN určite nie je dovolenka. Pekný večer!

vevesh
7. nov 2022

Su povolania, kde od zistenia tehotenstva ma zena narok na vypisanie na pn, aby sa pridislo poskodeniu plodu ci ujme ostatnych na zdravi. Su rizikove tehotenstva a pomimo to su dalsie, ktore vyuzivaju system, lekarov, aby si doma "oddychli". Zase netvarme sa, ze kazde tehotenstvo je med lizat. Nie, nie je to choroba, ale niekedy u niektorych zien vie byt velmi obmedzujuce. Ak to vyhovuje danym zenam a im polovickam, proti gustu ziadny disputat.....

simona92101
7. nov 2022

Pretoze uz to nieje ako kedysi ze zeny rodili v 18tke,vek sa posuva, zalezi aj ake zamestnanie zena vykonava (pracuje v sklade, 12h na nohach, nocne alebo zamestnania kde musi podat fyzicky vykon), ako sa citi (caste zvracanie,unava a tym padom nevladze stat napr.za pasom vo vyrobe,),popripade caste predchadzajuce potraty kvoli ktorym uz viac nechce/nemoze riskovat..
Ja som pri prvom tehu pracovala cely cas,ale bolo to velmi vycerpavajuce,posledne tyzdne boli o hubu. Pri druhom tehu som kvoli 2 potratom a extremnemu zvracaniu (skoncila som na infuzkach) rovno zostala na PNke.neviem si predstavit ako by som v kancli mala kybel na grcanie vedla pc 😄 zvracala som x krat za den do cca konca 5 mesiaca,vycerpana a neschopna akejkolvek aktivity...

diewcatqoo
7. nov 2022

Ja som bola na PN od 6. mesiaca, ale z donutenia. Chcela som povodne pracovat az do odchodu na matersku, ale zo dna na den som musela zostat na PN, pretoze mi hrozil predcasny porod. Nestihla som ani zaucit noveho pracovnika na moje miesto, ani sa s nikym rozlucit, velmi ma to mrzelo. Na PN hroza, nuda, nebola som predtym zvyknuta byt len tak doma a nic nerobit. Ak by som otehotnela znovu, tiez by som nesla dobrovolne na PN. Mam uz inu pracu, pracujem prevazne z domu, takze aj keby som musela lezat, myslim, ze by som to zvladla s notebookom pri posteli.
Divim sa kazdej zene, ktora nemusi byt na PN pocas tehotenstva, ktorej fakt nic nie je a ma fajn pracu, ze sa necha vypisat. Ved mne by uplne hrablo doma.
A este k tomu odrbavaniu systemu.. neviem si pomoct, ale ta tehotenska davka mi pride ako najviac wtf prispevok, aky sa dava na slovensku 🙂

liusa82
7. nov 2022

aj moja sesternica si to takto vybavila.Robiť sa jej nechcelo aj to sama priznala😀 a zvalila to na to že je malá a chudá🙂 ja som tiež ale keby som tehotná tak by som aj tak chodila do práce ale ja nerobím manuálne.Ona síce robila ale pritom sedela.A to bolo ozaj dávno syna už má pomaličky pubertiaka.Takže nerobí sa to len teraz

alguno
7. nov 2022

Prečo riešiš druhých ľudí? Je to ich vec.

jaond19
7. nov 2022

Prve tehotenstvo PN od 11tt - práca s chemikaliami. Druhe tehotenstvo, praca v gastre, na PN som nesla, citila som sa dobre, no porodila som predcasne v 35tt z nicoho nic. Tretie tehotenstvo PN od 18tt, zrusila sa pobocka kde som pracovala a musela by som dochadzat o 50km naviac tam aj spat a nakolko som trpela velkymi nevolnostami by som cestu nedala....

mamula20
Odpoveď bola odstránená
majulino
7. nov 2022

Pri prvom som musela byť PN, od 10tt som sa otvárala od 24tt krvácala. Pri druhom má automaticky hodila na rizikové , aj keď mi nič nebolo a som ešte bola aj na rodičovskej. Pri treťom som robila v krčme. Chcela ma hneď hodiť na PN, nesúhlasila som, potom keď už som reálne potrebovala, tak ma jej dcéra (obe spolupracovali v jednej ambulancii) už vypísať nechcela. Robila som denne 14h a ozaj som už v 6mesiaci nevládala

autor
7. nov 2022

@k16k18 vsak si rob co chces 😂 ja som sa pytala nieco ine ale dobre

hipuska
7. nov 2022

Nemala som fyzicky náročnú prácu ale počítačovú. A išla som na PN. Roboty na mraky, prémie žiadne (lebo však načo má budú motivovať, veď odchádzam). A keď to sefo zabil vetou: že aké prémie za robotu, však sme 2 na tú prácu: ja a dievca čo som ju zaucala, čiže všetko trvalo raz tak dlho.... Na druhý deň som tam už nebola.

bublinka1426
7. nov 2022

@vevapeto no chcela by som vediet ake maju diagnozy, ale asi cirhozy pecene. lebo mnohi z nich v zivote ani nerobili. .....

ankare
7. nov 2022

Akú máš robotu?

ankare
7. nov 2022

Prvé tehotenstvo:
pracovala som v spec. skole pre postihnuté deti, teda agresívne deti na každom kroku, nasilu ťahanie po schodoch, nasilu držanie na záchode, fyzické utoky od autistov,... Od 30.tt som sa začala otvárať, teda nemocnica a PN do konca. Chvalabohu, syn sa narodil po TP.
Po materskej som pracovala v DSS s postihnutými deťmi, veľmi podobná robota, ešte však náročnejšia. V 7.tt spontánny potrat. Keď som po potrate opäť otehotnela, hneď som sa dala vypísať na PN, nič nemá väčšiu hodnotu ako zdravé bábo. Chvalabohu, narodil sa mi druhý syn.
Takže ja som obe tehotenstva PNkovala. 1.x povinne, 2.x preventívne.

stevvvka
7. nov 2022

Nuz, a keby si mala dobru poistku a mohla byt doma, robit si co chces za viac peňazí ako ked si v robote, ty by si co robila? Lebo aj take je.

A vela zavisi od lekara. Ano, moze si zena povymyslat, toto ma boli a hento... Ale ma si ten lekar zobrat na zodpovednost, ze v praci potrati? Tak radsej nech je doma, aj ked preventivne...

lasoli
7. nov 2022

tak ak cely den v robote sedia na zasku,mozes ronit aj ked porodis🙂

lienka.7
7. nov 2022

@autorka juj, tolke sa tu do teba pustia ze az, pozor na to. Aby si sa do nich nestarala laskavo, co ta je do toho a bla bla bla.
Samozrejme, všetkým je zle, iba stále grcaju, pripadne robia vo fabrike, alebo su len skratka unavene a nechce sa im, tak sa radšej hodia na PN.
No a potom tu máš spekulantky, ktoré nemajú pracu, zaplatia si par mesiacov DNP a zvyšok sa dajú na PN, aby dalej nielen ze platit nic nemuseli, ale na matersku narok mat budu. Len tak si tu vyhľadaj debaty typu, plánujem byt tehotná som ale nezamestnaná, ake minimum musim zaplatit aby som dostala maximum?. Alebo ešte lepšie, ešte tehotná ani nie, ale už vie, ze to bude rizikové... asi ma doma veštec guľu, ze? Cize asi tak.
Počas toho co som chodila počas oboch tehotenstiev na poradne, to v drvivej väčšine boli prave mladé prvorodicky, co si pýtali PN. Lekar im vysvetľoval, ze su uplne zdravé, a nema naozaj dovod ich davat na PN. Nemali problém mu povedať, ze teda nech napíše ze im je zle, grcaju, alebo dokonca ze on vie, co tam ma napísať aby bola 8 mes.na PN! A ako bonus chcú celodenne vychádzky, lebo predsa ony nebudu ležať doma!
Jedna mu dokonca vulgárne vypadala aky je "organ" a ze ide tomu a tomu, lebo ten ju vypise svahom ruky! 🤦‍♀️
Mozu sa tu ostatne zlostit kolko chcú ale faktom je, ze mozno 1/4 z nich ma na PN naozaj reálny narok.
Je tu ZP, ktorým sa ma zamestnavatel riadit, ak ma žena povolanie, ktoré ako tehotná nemoze vykonávať, ale vsak naco by on platil zenu doma za nic, ked to moze urobit SP, nie?

janka_266
7. nov 2022

Lebo niektoré si myslia, že tehotenstvo je choroba 😃 alebo sa im len nechce chodiť do práce, neviem čo síce robia doma, ale Ok 😃keď km to lekár potvrdi 🤷‍♀️ a potom sú take, čo možno už párkrát potratili a pre istotu sú doma, to chápem, tiež by som to v tom prípade tak riešila pre istotu

janka_266
7. nov 2022

@lienka.7 ináč presne, to doplácanie na matersku, keď vôbec nerobila by som zakázala. Dobre, tie čo robili roky, a akurát skončili v práci, alebo im chyba pár dni, tie nech si doplatia, ale nie takto, že si zaplatia pár mesiacov a potom ich 3 roky má štát živiť a ešte sa urazia, že len toľko dostanú

bublinka1426
7. nov 2022

@janka_266 a este potom je terno, ak dostanu maximalnu podporu.🙊(po RD)....
==> take co naozaj minimalne odrobili....

kacena2022
7. nov 2022

@autorka Ja som prvé tehotenstvo robila kvalitarku,robila som až do materskej,vôbec mi nebolo zle, nič,ani som nevedela že som tehotná.Po 10 rokoch druhé tehotenstvo som robila operátora vo výrobe ,zdvihala som ťažké veci,bolo mi zle na vracanie celé tehotenstvo,mala som aj iné problémy zdravotné,no robila som až do materskej.Lebo boli sme dobrý kolektív a potrebovala som zarábať peniaze.Pnka je slabo platená.Mam kamarátky čo sa dali hneď vypísať,lebo mali na to nárok a využili to.Je to o ľuďoch,niekto chodí tehotná do roboty,niekto ostáva doma.Je to každého osobné rozhodnutie.

lienka.7
7. nov 2022

@bublinka1426
@janka_266 presne tak! A potom ešte maju guráž tu napísať, ze akú majú OL na ďalšie tehotenstvo!!!!
Aby mohli dalej parazitovat na systéme, lebo samozrejme aj ich ďalšie tehu musi byt samozrejme rizikové...
A ked im tu napíšeš, ze su vychcane, ostatne sa tu do teba pustia ze co teba do toho!
a potom sa divíme ze tento stat je v takych srackach ako je.
Len mala ochutnávka nizsie👎👎👎

bublinka1426
7. nov 2022

@lienka.7 zial. to tak je. je zle postaveny system, napr pandemicke rodicaky ci OCR , tiez vela zien zneuziva/ lo..... hold co stat povoli, to sa dovoli. 🙈....