icon

Prečo je toľko tehotných žien na PN?

7. nov 2022

Baby neviem či to vnímam len ja, ale posledne týždne je tu xy tem od žien, ktoré su pomaly cele tehotenstvo na PN..taktiež keď som bola u lekárky tak takmer všetky tehotné sa tam bavili, že su PN že treba aj oddychnuť...neviem ja som asi divná ale tehotenstvo neberiem ako chorobu a fungovala som normalne, a praca mi len prospievala...akože ak má žena naozaj vážne zdravotné problémy tak ok ale žeby pomaly každá druhá? Aj kamošky v mojom okoli vypisané všetky, že načo sa trapit a to su prvorodičky😑 akože nenudite sa doma? Však ešte ďalsie 3 roky tipujeme budete na materskej..mňa by porazilo vkuse doma sediet...Však t

lilope
7. nov 2022

@drahomirrra neviem aké baby lekár vypisuje, nie som tam s nimi aby som vedela posúdiť či jojkajú alebo si vymýšľajú a ani žiadne také osobne nepoznám. Ja mám takého lekára, ktorý sa neriadi mojimi pocitmi, ale naopak, ja sa riadim jeho pokynmi.
Ženy, ktoré nemali problém s otehotnením a udržaním dieťaťa, to nikdy nepochopia. Osobne som to tiež nechápala kým som to sama nezažila. Hold skúsenosti ľudí menia a najradšej kritizujú tí, ktorí nezažili.

drahomirrra
7. nov 2022

@lilope Mne sam moj lekar take povedal a ano, takmer kazda, co sme sa na poradniach obchadzali bola na PN. Pre mna za mna, nech si kazdy robi, co chce. Strach o dieta a umele oplodnenie nie je diagnoza.

lilope
7. nov 2022

@drahomirrra strach o dieťa po dvoch potratoch po sebe bez zistenia príčiny je diagnóza. Počas oboch tehotenstiev som pracovala. Uviedol, že som riziková. Ale keď nechceš pochopiť, nemusíš. Nie každý musí o dieťa roky bojovať. Čo som chcela, to som uviedla, nepotrebujem tu nikoho obhajovať a ani nemám potrebu riešiť oprávnenosť PN druhých.

drahomirrra
7. nov 2022

@lilope V tom pripade je diagnoza “hroziaci potrat”. Nie strach o dieta. A ok, nikto po tebe ziadne obhajovanie ani nepozaduje.

kikulienkadd
7. nov 2022

"Fascinujúce" sledovať, ako žena ženu nevie pochopiť. Ako kruto vieme posudzovať jedna druhú. Nie pochopenie, podpora a povzbudenie (česť výnimkám!), ale zbytočné posudzovanie, odsudzovanie... smutné. Dámy, spamätajme sa! Je to anonymne založená téma, s kožou na trh ideme my všetky, ktoré tu pridáme názor pod svojim menom a autorka sa možno smeje, aké negatívne emócie dokázala vyvolať. Pekný večer všetkým!

lienka.7
7. nov 2022

@drahomirrra ja som uprimny človek, a niektoré tu evidentne neznesú ked sa im priamo napíše co a ako. A ze napíšem nejakej co tu zisťuje ako odr... stat a nic neplatiť a poberat davky, ze je vychcana? A nie je snad? Ešte ani nie je tehotná, ale už DOPREDU vie, ze bude musieť ísť na rizikové. No jasne...
To len lilo tu ma stale potrebu mudrovat a moralizovat. A pletie si tu pojmy s dojmami. Ked jej to robi dobre, tak nech. Ja to prežijem. Každá mame prirodzene strach o dieta, lebo stať sa môže hocičo az do porodu. To však nie je diagnóza na PN. Len ona to akosi nechce pochopiť.

petricka22
8. nov 2022

@drahomirrra led raz prides o svoje nenarodene deti, tak ano, strach o dieta je diagnoza. Aj po umelom sa casto odporuca PN, aby si o to vysnivane dieta, o ktore roky bojujes a kvoli ktoremu si musela podstupit velmi trnistu cestu, neprisla a mozesbyt po fyzickej stranke v poriadku. Ale aj ta psychicka je dolezita.
A neviem, ci si ty reagovala na moj koment o lienke ty. Ja mam s nou skusenost z inej debaty.

drahomirrra
8. nov 2022

@petricka22 Paneboze, a uz zase toto opustanie sa, tak priznacne pre modry kon. “Ked raz zazijes..” “Ked sa ti raz stane to, co mne…” Ja neviem, sa uz podaktore skonsolidujte a laskavo prestante frcat na vlne burlivych emocii v diskusiach.
Vsak prepana krala, nech si doma na pn sedi kto chce, pisem to od zaciatku, mne je to uplne jedno. Strach o dieta NIE JE diagnoza, ten sme mali uplne vsetky. Pisem to vyssie, diagnoza sa vola hroziaci potrat. Alebo mi sem potom hod kod diagnozy “strach o dieta”, ktoru tvoj gynekolog vykazal Socke na platby Pn.

lucii54
8. nov 2022

Mňa sa táto téma tiež týka, lebo som v 20tt a od 8tt som na pn 🙂 tak si myslím že robota v kancelárii za počítačom, a robota v areáli kde niesu okná, smrad, infračervené žiarenie v strojoch, zdvíhanie ťažkých bední a magazínov, stred a zodpovednosť za linku, stáť 7,5 hodín aj cez nočnú sa nedá spolu porovnať. Každý zo zvláda inak a ja som to nezvládala. Unavená vyčerpaná na odpadnutie a pritom strach čo ak keď je tam veľa strojov ktoré mi môžu ublížiť. Z môjho pohľadu len toľko

lienka.7
8. nov 2022

@lucii54 no vidis, ty si presne ta, co nema na PN co robit. A prečo? Lebo mas prekážku v praci a nie diagnózu na PN. Co ti napisal lekar ako dovod, hm? Zdvíhanie ťažkých debien? (Nemusis odpovedať, ber to ako rečnícku otazku).
ZP upravuje, ako ma zamestnavatel postupovat v pripade tehotných žien, pokial nemôžu vykonávať prácu, na ktoru su pridelené. Ale ako som tu už písala, vsak jasne radsej nech ti plati sociálka PN ako on by ti mal mzdu za nic. Aby si chápala, ak pre teba nema inu pracu, sedela by si tak ci tak doma. Takto to ma ale gratis

malinda141920
8. nov 2022

Keď som bola tehotná (PN mi lekárka nedala, že tehotenstvo nie je choroba a 10 kíl dvíhať môžem) pracovala som v sklade a dvakrát som potratila. Prevážať paletu, ktorá váži tonu ručným vozíkom nie je sranda, plus prehadzovať 4x 80 kartónov, ktoré vážia "len 9kg" je dobrá makačka ale doktorke nevysvetlíš.

klariska1
8. nov 2022

@malinda141920 ako píše lienka.7, toto mal riešiť v prvom rade zamestnávateľ a ty s ním, nie doktorka

malinda141920
8. nov 2022

@klariska1 to je diskutabilné, doktora mi dala papier, že dvíhať bremena do 10 kg môžem, kartón vážil 8-9 ako ktorý, že ich bolo 300 už nikoho netrápilo..ale to už nezmením stalo sa

rakso
8. nov 2022

Počas tehotenstva som sa nad tým tiež zamýšľala, ale teraz to už neriešim a prijímam to len ako smutnú realitu. Ja som pracovala v kancelárii, nie ďaleko od domu, nie stresová práca. Pracovala som normálne do tých 6 týždňov pred termínom a potom pokračovala z domu a ešte stále aj takto pracujem. Raz týždenne chodím za babami do kanclu aj s malou, pretože doma sedieť nevydržím. Keď mi môj lekár dával tehotenskú knižku, tak sa ma spýtal, či chcem ísť na PN, lebo že je všade ten kovid a tak že pre istotu, že veľa žien od neho pýta PN teraz. A PNku mi navrhoval na každej poradni a to bez zjavného zdravotného problému. Mala som šťastie a tehotenstvo som si užívala, žiadne problémy a nevoľnosti by som spočítala na jednej ruke.

bafka
8. nov 2022

Vieš čo, tiež som si myslela, že ako tehotná budem robiť do materskej. Zo začiatku nevoľnosti, takže som bola rada, že som. Vlastne, ani som nebola rada, že som, len som prežívala a myslela si, že nadišiel koniec môjho života. Polepšilo sa, zrušila som PN hoci dr mi ju zrušiť nechcel, že veď nech zostanem doma. Ale ja som chcela pracovať. Hold, také bolesti chrbta som mávala, nôh, že som odrobila ledva 2 mesiace a išla znova na PN už do materskej. Neskutočné bolesti, neskutočná nespavosť, posledný mesiac som zas vracala, čo som mávala takú kyselinu….a to som chcela normálne pracovať celé tehotenstvo. Mám kolegyne, čo odrobili celý čas, lebo ráno sa vyvracali a bolo im fajn, nič im nebolo. Hold, ja som mala celodenné nevoľnosti a brutálne bolesti krížov a nôh. Takže nesúď iné ženy a nestaraj sa do ich života. Koniec koncov, je to ich život, oni majú nižší plat, keďže PNka je nižšia ako normálny plat. Ozaj nikdy nevieš čo ktorá žena prežíva a na čo je dobré takéto zamýšľanie sa nad druhými

lucii54
8. nov 2022

@lienka.7 ja som sa ťa na názor absolútne nepýtala 😀.. ja som sa len vyjadrila že nemôžte tu porovnávať dve rozlišné zamestnania. Bolo to moje slobodné rozhodnutie, ja zabezpečená som aj bez PN. Nech si každý zrobí po svojom ako s cíti 🙂 samozrejme to že človek je zamestnaný len na dobu určitú a ako vydrbavajú so zamestnancami to nik nevidí 🫶😘

ropucha6
8. nov 2022

No mna sa stale pytal doktor, ci nechcem ist na PN, len som sa smiala, ze naco. A potom zrazu bum 32 tyzden a odvtedy hned na matersku a vsetky zdravotne problemy co sa daju. Veru nabuduce by som dost zvolnila uz pri prvych naznakoch, takze az tak to nehatujem. Na druhej strane celu dobu byt doma, ak sa citim dobre, v tom nevidim zmysel.

aurora33
8. nov 2022

@petricka22 strašne preháňaš. Keby keby keby, keby si zažila to čo ini ľudia, len to tu každý nepotrebuje vypisovať. Troska sa ukľudní.

lienka.7
8. nov 2022

@lucii54 asi ti uniklo ze toto je diskusia, ze? A každý si tu moze napísať, co uzna za vhodne, a reagovať, na co uzna za vhodme... tak to laskavo respektuj. A ked to nedokážeš, tak roluj ďalej a zdrz sa komentaru.
A ked si taka zabezpečená, mala si ostat doma na neplatenom volne. A nie poberat davku, ktorá ti nepatrí. To len tak na okraj 😉

vevesh
8. nov 2022

@lienka.7 ja som pri 2 tehotenstvach vedela dopredu, ze budu rizikove- jednoducho moje predochorenia to predurcovali a nie som jedina a ani prva a posledna. Praveze je takych zien dost. Super, ze u teba to tak nebolo. Ale nie kazde tehotenstvo je take a nie kazda ma stastie na bezproblemove tehotenstvo. O tom potom, ze vela zien ma nevhodnu pracovnu naplna a/alebo nevhodne pracovne prostredie. V nemecku je na to katalog, a je teda riadne dost dlhy. Uz len take chybajuce ockovanie je dovod ostat do porodu pn pre ucitelky a vychovavatelky napriklad.

lienka.7
8. nov 2022

@vevesh ja s tebou súhlasím, pokial je dôvod, to je ine.... ale diskusia je tu o uplne inom - o tom, ze su zeny na PN bezdovodne (lebo sa im nechce pracovať, chcú mat pokoj, ano, aj ze nemajú vhodnú pracu - uz sa mi to tu dookola nechce vypisovat, ze to maju riesit v zmysle ZP a nie vymyslenou PN). Respektujem a chapem (aj keď tu ine zo mna robia netvora), ze ked ma žena diagnózy, samozrejme nech je na PN az do porodu. A vieš, v mnohých prípadoch je všetko na dohode so zamestnávateľom, ale žiaľ naozaj, akonáhle si aj zdravá zena najde na teste //, uz chce automaticky PN a rizikové, lebo ako tu poznamenali baby vyssie co a ak... Mnoho diskusii tu takych je, stačí pohľadať. A na druhej strane sa potom divia, ze ich nechcu naspäť do prace. No uprimne, ani ja by som nechcela. Vsetko je o komunikácii, to najjednoduchšie je sa hodiť na PN. A samozrejme ze vseeeetky su tu zabezpecene, same sa rozhodli, ani jedna PN dávku nepotrebuje, ale poberat ju budu. Jaj, zabudla som, lebo na to maju narok👌 ale na cigánov nadávať budu, kolko stoja nas systém. To ze ony robia detto, to uz je fuk.

drahomirrra
8. nov 2022

@lienka.7 Ano, toto som si vsimla aj ja. Pozoruhodne, ziadna PN davku nepotrebuje a vsetky maju dostatok penazi a su zabezpecene. A mohli by si dovolit aj neplatene volno, ale naco, ved do systemu odviedli dost 😁😁 A tema “Uz vam prisiel rodicak?” praska vo svikoch 😅 Rovnako ako temy, ci bude mat narok na tehotenske, ked pracovala 14 dni a dve hodiny.

lienka.7
8. nov 2022

@drahomirrra teraz si ma fakt dostala, ze 14 dni aj 2 hodiny🤣🤣🤣🤣👍👍👍👍
A presne, takej ked napise, ze co vlastne chce, si hyena necitliva ženská...🤦‍♀️

drahomirrra
8. nov 2022

@lienka.7 Nuž, to je tá bezbrehá tolerancia, ktorou sa tu baby rady oháňajú. Toleruj, toleruj, všetko toleruj, buď empatická. Dnešný svet. Toleruj okrádanie, rozkrádanie, bezdôvodné obohatenia, PNky, opatrovačky, ivalidky zdravých ľudí, keď šíky chorých pracujú, nakoľko mali žiadosti zamietnuté, všetko toleruj. Čo sa staráš. Hoci máš k tomu čo povedať, lebo to platíš ako občan aj ty. Ľuďom už bez pardonu hrabe.
A každá napíše, že ony odviedli kopu peňazí. No raz, už dávnejšie tu jedna baba hodila prepočet, a teda že to vyšlo veľký nepomer odvedené (pri priemernej mzde na SR) vs, prevzaté dávky. 😀 Potom bolo chvíľu ticho.
Alebo stará pesnička o Rómoch, že na nich sa skladáme, že tým ženským nie je hanba. Vraj ID a dávky a neviem čo. Všetko výmysly, lebo ani len ten ID ti nedajú bez odpracovaných rokov podľa sadzobníka, inak tí úbohí ľudia berú akurát tak dávku v hmotnej núdzi.
Ja sa tu občas dobre bavím. Mnohé tu nemajú od pracovných návykov ľudí z osady ďaleko. Nulové, presne ako oni. Až na to, že Rómska populácia si to nevybrala, žijú nechcene v takej chudobe, a generačne sa to posúva začarovaným kruhom, lebo nič iné nezažili, kdežto my "bieli" sme privilegovaní a aj tak sú tu niektoré ženské lenivé ako hnidy.
Kto je potom na tom lepšie. Mne vychádza, že v mnohom tí Rómovia. Žiaľ.

lienka.7
8. nov 2022

@drahomirrra presne si to vystihla! Ale ze uplne presne. Neviem, prečo by som mala dopriať max. matersku zene, co sa k nej dostala podvodom?
Tiez dávno tu jedna písala, ze ona NEVIE prečo jej ju socialka zamietla. No pre ucelovost, jej tu napisali baby... presne tak ako otcovske "materske", pričom je doma zena (nahlasena na UP, ale dajte mi pokoj s hľadaním prace, lebo ja sa starám o dieta!) a muz si pekne dalej robi na "inu zmluvu". Tiez tu bol prípad, ze pani nechápala, prečo mu ju zamietli🤦‍♀️ .
Ono škoda je, ze SP nie je v tomto smere viac proaktivna, uradnicky vidia, že keď ma niekto XY rokov min.mzdu a vymeriavaci zaklad, a zrazu, hĺa ma max.matersku pre účelovo zvýšený zaklad na 3 mesiace a potom zrazu koniec PP, takej by som dala spatne celu "peknu" matersku vrátiť a zamestnávateľovi takú pokutu, ze by si to do budúcna 2x rozmyslel. Detto ked si účelovo začnú platit DNP a potom sa hodia na PN, aby odvody uz samozrejme platit nemuseli ale narok na materske im vznikol (akýmsi zázrakom samozrejme max., a toto chcú ideálne ťahať "retazovo") a ešte napisu, ze kooooolko oni prispeli do systému!
Mozno motivovať uradnicky nejakými %z danej sumy, nic ine netreba... len chcieť. Co sa ale asi zial bohu nechce.
A v porovnaní s tými ciganmi, oni klesli este na hlbšie dno, len im to akosi nedošlo 👎

petricka22
8. nov 2022

@aurora33 zazila

katuskamala1
8. nov 2022

Dovody :

Ťažšia fyzicka praca
Unava tehotnej zeny
Tvrdnutie brucha ci ine komplikacie
Nebezpečna praca pre ženu
Narocne dochadzanie za pracou pre tehotnu atd atd...

petricka22
8. nov 2022

@aurora33 ty si prisla o kolko deti? A na kolkych umelych si bola? Kolko rokov si sa snazila a kolko operacii si podstupila? Ziadnu? Tak sa potom nevyjadruj k niecomu, cim si si nepresla. Samotne ivf je velmi narocne fyzicky, aj psychicky, ale to clovek, ktory si tym neprejde naozaj nemoze pochopit a to ta tym nechcem urazit, tak isto ako ja napr.nechapem, ako moze nyt niekto dobrovolne bezdomovcom, lebo som na takom dne nikdy nebola…

kvetinka75
8. nov 2022

mne bolo tak zle, že som nedokázala ani z domu vísť von. A neupravilo sa to ani neskôr. Aj v 7.mesiaci mi tak bývalo. Som tak bola vyčerpaná z tých grcačiek, že som bola rada, že sa vládzem presunúť na wc a späť do postele

bublinka1426
8. nov 2022

@kvetinka75 najlepsie bolo ze mna napinalo prve 4 mesiace vsade, dokym dosla do prace som grcala aj vonku potom na hajzloch a terno bolo rano cestovat s homelessakmi. to ma nadrapovalo uz v MHD 😵