icon

Prečo je toľko tehotných žien na PN?

7. nov 2022

Baby neviem či to vnímam len ja, ale posledne týždne je tu xy tem od žien, ktoré su pomaly cele tehotenstvo na PN..taktiež keď som bola u lekárky tak takmer všetky tehotné sa tam bavili, že su PN že treba aj oddychnuť...neviem ja som asi divná ale tehotenstvo neberiem ako chorobu a fungovala som normalne, a praca mi len prospievala...akože ak má žena naozaj vážne zdravotné problémy tak ok ale žeby pomaly každá druhá? Aj kamošky v mojom okoli vypisané všetky, že načo sa trapit a to su prvorodičky😑 akože nenudite sa doma? Však ešte ďalsie 3 roky tipujeme budete na materskej..mňa by porazilo vkuse doma sediet...Však t

Strana
z5
petricka22
8. nov 2022

@drahomirrra ale ved vsetci vieme o com je rec, ci uz ma ta diagnoza akykolvek nazov. Pytala si sa, aky je dovod na pn pri ivf. Tak som ti odpovedala. A ked ti je to tak srdecne jedno, neviem, preco sa tu tolko rozdrapujes… pisem ti slusne, tak nerozumiem tvojmu dramatickemu prejavu.

aurora33
8. nov 2022

@petricka22 ano prešla som si všeličím, ale nebudem to tu viac rozpisovať a naďalej si stojim za tým, že veľmi veľa tehotných to zneužíva.

petricka22
8. nov 2022

@aurora33 ale ved to ja som v ziadnom mojom prispevku nepoprela, pisala som, ze niektore zeny to zmeuzivaju. A odpovedala som na otazku, preco idu zeny po ivf na pn. To je cele. Nerozumiem, preco si si vybrala prave moj prispevok. Asi si si potrebovala dobre kopnut a ak sa citis teraz lepsie, tak nech sa paci.

drahomirrra
8. nov 2022

@petricka22 Nehnevaj sa, ale Jediny, kto tu ma prejav ako herecka v SND si ty. Sebalutostive tirady, co si si ty prezila a co sme si my neprezili (alebo sme o tom iba nenapisali, vsak?). Odhliadnuc od emocnych vylevov, stale je faktom, ze nazov diagnozy si dala zle a diagnoza o akej si hovorila, neexistuje.

lienka.7
8. nov 2022

@petricka22 nechapem preco mas pocit keď na teba reaguje niekto s opačným názorom, že ma potrebu si do teba kopnúť? Nie si trosku vztahovacna?
@aurora33 normalne vyjadrila svoj názor
Mimochodom, kamoska, 46r.po tretom ivf na PN nebola, cize nie je to automatické. Cítila sa fajn, robila doslova do posledného dňa pred pôrodom (ako podnikateľka sama na seba, nie v sklade s tazkymi krabicami, aby sme si rozumeli)

lienka.7
8. nov 2022

@drahomirrra normalne by v suvislosti s tehotenstvom mali zaviesť diagnózu "co ked sa nahodou daco stane" a PN by mala trvať automaticky kým dané dieta nedovrsi 18 rokov.👍 samozrejme maximálna, lebo vsak ma na nu ako budúca matka/matka predsa narok🤦‍♀️

aurora33
8. nov 2022

@petricka22 mám blízko k zdravotníctvu a vôbec to nie je normalne že ženy po ivf idú sutomaticky na pn ako píšeš. Ale ak si pri lekárovi predviedla také divadlo ako sem, tak rozumiem, že ta radšej vypísali.

lienka.7
8. nov 2022

@aurora33 presne tak, niektoré zahrajú také divadlo ze az to "prepisknu". Mne moj gyndos vravel, ze jedna presne mu kvetnato opisovala ako iba stále grca, toci sa jej hlava, ledva prejde aj na to WC... nic v sebe neudrží, ani vodu... ona proste musi byt PN az do konca tehotenstva kvoli tomu. on jej na to povedal, ze v žiadnom pripade, toto je uz na hospitalizáciu, co vsetko opisuje... ako povedal ze hospitalizovať mlada zrazu cukla, ze to potrebne nebude, snáď sa jej polepsi. Cize asi tak ku hraniu. Len zase, všetko závisí od lekára. Ked chce mat od nej pokoj, da jej PN a vybavene.

annie6
8. nov 2022

a predpokladame, ze vsetky na PN predtym aj nieco odpracovat museli,ci?inak by nemali na nic narok, ani na normalnu matersku, a zdravotne positenie si predpokladam zeny tiez platia, tak preco by to mala byt iba vypocitavost? ved nato maju narok,ci musia len robit do konca zivota a mozno sa dozit aj nejakeho dochodku?

drahomirrra
8. nov 2022

@annie6 Ale tu sa nikde nepise, ze na nieco nemaju narok. Pise sa tu, ze Pn je praceneschopnost, na ktoru by mala byt diagnoza, nie je to prostriedok na oddychnutie si doma od pozitivneho tehotenskeho testu.
Ci nie?
Ak to ma byt davka, na ktoru je narok automaticky s tehotenstvom, hoci je zena zdrava a smie pracovat, tak potom by sa hodilo zmenit zakon a tehotenstvo zaradit ako chorobu - diagnozu.

petricka22
8. nov 2022

@drahomirrra
@lienka.7
@aurora33 dievcata, prosim precitajte si konverzaciu od zaciatku, lebo mam pocit, ze ste take nabrusene, ze uz cerite zuby na kazdu. Majte pekny den a dajte sa do kludu, tato tema je presne vytvorena na to, aby vybicovala konikovske emocie…

zuzana76
8. nov 2022

Pri tehotných by som to vôbec nebrala ako zneužívanie dávok, je toľko ľudí čo nepracujú, ponevierajú sa, ženy, čo maju už veľké deti a nie a nie pracovať, chlapi, zdraví, silní a vy tu riešite tehotné, ktoré síce nie su choré, ale tehotenstvo nie je bežný stav a je to náročné obdobie, ak žena môže, nech zostane doma

bublinka1426
8. nov 2022

@zuzana76 nepracuju ponevieraju a z coho ziju? cirhoza pecene a id nad 41 %? aj taki ludia musia z niecoho zit, z lobiek?
cely nas kktsky stat je postaveny na hlavu zial.

lienka.7
8. nov 2022

@annie6 po 1.zdravotne poistenie NEMA absolútne nic s vyplacanim PNky. Splietas teraz hrušky s jablkami, prepac.
Po 2.odporucam si tu preluskat par diskusii a zistíš ako sa všetko da pekne "zoptimalizovat" aby si zaplatila naozaj minimum a vytazila z toho maximum. Takze rozhodne neplati, ze si musíš aj niečo odpracovať, aby si mala narok na PN. Nie, nemusis. Návody tu davat nebudem.

petko81
8. nov 2022

Ja som robila pred materskou doručovatelku pošty niekedy aj 15kg.tak hend som išla na Pn

zuzana76
8. nov 2022

@bublinka1426 vravela som o zdravých chlapcoch a ženách a nič o cirhoze, je veľa žien a chlapov, ktorí su doma len tak, resp. Na čas sa zamestnajú a potom nezamestnaní a tak dookola, žijú z dávok, aj tu písalo veľa žien, ktore žiadali o pomoc finančnú, atd… ale pracovať nebudú

bublinka1426
8. nov 2022

@zuzana76 ale z toho sa zit vecne neda. ja zas poznam kopec ludi co proste su na ID a nnormalne funguju na cierno. pracuju a beru aj davky. takze je mi naozaj divne potom ake diagnozy ti ludia maju. ked poznam zas ludi co naozaj nenmozu riadne robit a ID im nedaju a ked pises o tych co pracuju a hned po 2 r ziadaju o podporu..no mozno to ma niekto ako celozivotny beh,. ja osobne si takyto zivot predstavit neviem :/....

hsjdudhdbd
9. nov 2022

@nevenka tak ono asi zalezi aku profesiu clovek vykonava . Ja som napriklad isla hned v ten den ako som sa dozvedela ze som tehotna na pn. Robila som na jiske a ked sme tam mali neustale 120kg pacientov v bezvedomi s pristrojami tak malo kto si vie predstavit ako sa tam clovek donatahuje kolko stresu tam zazije a nehovorim o infektoch mozgu kedy nam skakali pacienti z okna a mohli skocit aj do nas. Takze ja by som isla na tu pn aj po druhy krat hned ako by som vedela ze som tehotna lebo je to rizikove povolanie v tomto . A dalsia vec mala som rovnaku pn ako leby som pracovala a to si clovek povie a naco teda tam budem ked mozem mat tie iste peniaze za nic🙂 ale tie zeny ktore sedia v kancelariach alebo maju sedavu robotu ziadne nocne ziaden stres tak to ani ja nepochopim . Ale zas je pravda teraz maju zeny omnoho viac rizikovych tehotenstiev ako kedysi za cias nasich mám.

lenkakamen
9. nov 2022

Ano bola som od 15 tyzdna pri oboch..robim ucitelku v ms..pri druhom dietati hrozilo postihnutie a dr. Sa ma 1.spytal ci som nebola chora v 1.trimestri...a sam mi povedal ze je to rizikove prostredie samy bacil...takze este raz ostanem od uolneho zaciatku doma

beronsche
9. nov 2022

Problemom takychto uvah je chybny predpoklad, ze vieme presne do akej miery je system zneuzivany - vid. vyjadrenie - tolko zien (v zmysle privela), vela zien, mnozstvo mojich znamych atd.
Zvycajne ludia nemaju okolo seba reprezentativnu vzorku, napriek tomu sa domievaju, ze ano..
A nie, Ani zakladatelky diskusii na MK, ktore hladaju sposoby Ako vydrbat so systemom nepredstavuju reprezentativnu vzorku. AJ ked nejaky uzivatel moze nadobudnut pocit, ze je toho privela, je to Len kvoli tomu, ze sa to tu koncentruje.. 🙂

Dalsie chybne predpoklady su, ze ak zamyslajuca sa osoba zvladla pocas tehotenstva pracovat, musi to podla nej zvladnut takmer kazda a ze ak Zuza od susedov nahlas rozprava, ako oblbla Dr. a ten ju dal na PN, lebo jej sa nechce makat, tak to tak asi robi kazda tehotna na PN..
Nevidime dovody, nepozname okolnosti a napriek tomu, si utvorime presny nazor na to, o co ide..

Osobne "zneuzivacov" systemu z radov beznej populace platiacej odvody, nepovazujem za problem. Peniaze nam v tejto krajine utekaju inymi kanalmi..

lucy4321
27. mar 2023

Mne celé toto PN šialenstvo príde strašne choré. Žijem v zahraničí a keď som bola pred pár rokmi tehotná praxovala som v gastre ( manažérska pozícia viac menej som sedela v office riešila telefóny, papiere objednávky ale veľa som aj chodila hlavne keď bolo plno) dlhé večery, vikendy sviatky, inventúra a podobne. Odchádzala som na matwrsku v 36tt .Tu v uk je PNka nastavená tak že každý dostáva rovnaku sumu čo je cca 94£ týždenne nezávisí koľko zarabas, je to rovnaké pre každého. Za 10 rokov čo tu žijem nepoznám ani jednu a to prisaham ani jednu jedinu aženu ktorá by tu bola v tehotenstve na PN a to pomaly každá 3tiw tehotná je po 40tke a po ivf, potraty a pod . Tu taký pojem nepoznajú. To tá žena musí byt na tom extrémne zle aby ostala doma ale to žiadna ani nechce lebo z tyxh necelých 400£ tu nikto neprežije a hlaveň keď sú zvyknuti mat priemerný plat 2000-2500 mesačne. Moje tehotenstvo v skratke krvácanie v 7mom týždni, preeklampsia návštevy pohotovosti každý mesiac a nikto mi PN ani nenavrhol a popravde by som ani nechcela pretože moja materská by sa mi tým pádom pocitala z PN a to by som vedu zaplakala. Jednať mojich casnicok mi začala v práci rodiť bola v 37tt. Každá odchádza na materskú co najneskôr neni to stanovené v ktorom studni lebo si chcú ušetriť tu 9 mesačnú materskú na čas strávený s dieťatkom nie čas strávený doma hnitim na gauci. Ja len neviem ako si niektoré dievčatá predstavujú život nadávajú na domov ze zneužívajú dávky ale pritom robia to iste lebo fakt z mojich sk kamosiek bolo 90% na PN všetko zdravé baby a take čo by som práveže predpokladala že by tu PN potrebovali boli v práci oebo im záležalo na ich kariére, ktorú si dlho budovali . Nehnevajte sa výhovorka robim v sklade je to ťažká práca tu by to nikto nerešpektoval zamestnávateľ by vám miesto toho dal prácu ktorú môžete vykonávať to iste v nemocnici. Minuly rok som bola na na operácii v nemocnici sestrička s veľkým bruchom tipujem to na 8mi mesiac úplne bez problémov na ťažkú prácu zavolala kolegyne ale doniesť mi jedlo a lieky bez problémov zvladala…. Slovensky system je postavený na hlavu ľudia sa sťažujú že chýbajú peniaze tam a tam a peitom sa vyhadzujú peniaze na takéto hlúposti a týmito nezmyselnostami oen tie baby podporujú v lenivosti, a idu z jednej materskej do druhej doma 10 rokov stat z nich nemá aňbsolutne žiaden prínos . Treba si uvedomiť že tie deti to vidia a vezmú si príklad do svojho života že mama odrbavala budem aj ja … prwto to na sk vyzerá ako vyzerá

lienka.7
27. mar 2023

@lucy4321 tu sa to berie ako normalka, vsak "podojim" stat, lebo mam na to pravo, tak preco to nevyužiť a podobne keci. A ked to nevyuzivas aj ty, tak si sprostá zavistliva krava este k tomu... Ale presne ako píšeš, len od tých, ktoré zarábajú minimum, tým sa max.davka hodi, lebo v zivote tolko peňazí nemali a ani uz mat nikdy nebudú.

mamamasama
28. mar 2023

Som letuška. Ťažko lietať s bruškom. Tak preto.

oblecenie99
28. mar 2023

@lucy4321 Tak ale zas ďakujem pekne za systém, keď ako čašníčka sa kotúľam s bruchom na rajóne a v 37. týždni tam začnem rodiť, to je tiež (smutný) extrém.
Ale napriek tomu áno, u nás sa to zneužíva a vo veľkom. Teraz, keď mám trojročné dieťa, tak som zistila, že sa krásne zneužíva ďalšia vec: predĺžená rodičovská. Kolega mojej mamy sa úprimne čudoval, že ja ju nepoberám, lebo jeho dcéra áno a rodili sme po sebe. Na zdravé dieťa. Stačia časté kašlíky a soplíky, za čo sa u nás už nechodí do škôlky (ďalší extrém) a u lekára vybavíš. Čím menšie mesto, tým rýchlejšie. Hanba a ešte raz hanba.
Len na druhej strane, kto je ten debil? Odrobila som poctivo celé tehotenstvo, maličké dieťa (prakticky batoľa) som nechala cudzím na starosť, len veď robiť treba no a? Štve ma to, ale myslenie ľudí sa nezmení, a svet nespasím. Robila som a robím jak krava a iné sú doma a nadávajú vo vedľajších diskusiách na nízke príspevky. Kým sa to u nás nezmení systémovo, tak to lepšie nebude.

lucy4321
29. mar 2023

@oblecenie99 no tých 37 je extrém na takú prácu to áno ja som si išla pekne v 36tt bolo mi fajn dovtedy sedela som si v office tak nevidím dôvod sedieť dlhšie doma aj tak som sa posledné týždne nudila a len jedla a priberala. Ale ako píšete asi presne kvoli tomu je Slovensko na tom tak ak je. Ja by som sa asi aj hanbila a nerada pokúšala osud keď mi nic neni dosť ale to je tým že som už zvyknutá žiť v inej mentalite.

lucy4321
29. mar 2023

@mamamasama to je úplne o inom tu sú letušky tiež doma ale mylsim klasickú prácu

lucy4321
29. mar 2023

@lienka.7 nikdy nezabudnem na to ako sa mi sk kamošky doslova smiali do xichtu že som sprostá, ze robim ze oni sú PN a budú doma čo to dá a budú pýtať každú možnú dávku … smutne, ze taký čo neklame a nezneužíva system je na sk na smiech a hlupák asi preto to tam vyzerá ako vyzerá … Tu sa ľudia za to hanbia lebo to robia len socky slušný človek čo má nejaké postavenie v spoločnosti by to už len z princípu nerobil oebo by sa prepadol od hanby. Na sl žiaden problem

Strana
z5