icon

Prečo sú merania krčka a cervikometrie rozdielne?

barbora2244
26. apr 2025

Dobrý deň,

Prosím vás som v 23 týždni tehotenstva. V 21 týždni mi doktor nameral krcok dlhý 3,2 CM a povedal že je to v poriadku. O 5 dní nato má začali bolieť kríže a brucho, šla som na pohotovosť a tam namerali krcok 1,5 cm, avšak cervikometria bola 2,7 Cm - takto to bolo napísané v lekárskej správe po prepustení z nemocnici, kde som ležala 4 dní na magneziu. Chcela by som sa spýtať na 2 otázky, ktoré mi doktor nevysvetlil. Prvá, že prečo dĺžka krčka a cervikometria majú rozdielne čísla, keďže doteraz som si myslela že cervikometria je v preklade dĺžka krčka, nemalo by byť to číslo rovnaké ? A druhá otázka, že či je to veľmi zlý nález na 23. týždeň ? Mne doktor povedal že mám mať doma kludovy režim, ale neviem či je to so mnou veľmi vážne, alebo čo vlasne. Ďakujem pekne

martinakb85
5. máj 2025

@barbora2244 rozdiel je v spôsobe merania. Palpacne ide o taký odhad dĺžky krčka, cervimetria je uz meranie ultrazvukom, čiže omnoho presnejšie. Tá druhá hodnota je výpovedná. Dĺžka krčka je hraničná, fakt treba dodržiavať kludovy režim. Čo najviac "vyložené" nohy.