Skrátený krčok na 3,1 cm v 24. týždni tehotenstva

h_anka_
7. júl 2022

Ahoj žienky, chcela som sa spýtať, či niektorá z Vás mala podobné problémy počas tehotenstva ako ja. Som v 24. tt a pred ca. 3 týždňami mi doktorka merala cervix/krčok maternice a namerala 2,7. Povedala, že rizikové by to bolo od 2,5 a menej, že si nemám robiť starosti, ale že to budeme sledovať. Musela som zmeniť kvôli sťahovaniu sa doktorku a dnes som bola prvýkrát u novej gynekologičky, ktorá mi teda v 24 tt namerala 3,1 cm a že mám ten krčok aj dosť mäkký. Rozčulovala sa, prečo mi moja stará dr. nepredpísala žiadne lieky a hneď mi predpísala utrogestan (vaginálne tablety) a kľudový režim. Bud. týžden sme mali ísť s manželom na turistiku, doktorka povedala, že žiadne také, mám sa šetriť. Ja som teraz vystrašená a zmätená. Bývalá doktorka mi pri 2,7 cm neodporučila ani kľud, ani lieky, táto ma prakticky diagnostikovala ako rizikovú. Chcela som sa spýtať, či ste niektorá mala podobné hodnoty počas tehotenstva a čo vám lekár odporučil. Mne príde jemná turistika a oddych v prírode zdraviu prospešné a celkovo sa cítim veľmi dobre, kľudový režim mi v mojom stave príde prehnaný. Aké máte vy skúsenosti?

olivia1425
7. júl 2022

@h_anka_ osobne som mala ovela horsie hodnoty.kazdopadne krcok moze drzat, ale moze sa to zmenit aj velmi rychlo.ja by som bola rada za taku lekarku a neriskovala by som.drzim palce

bajka3
7. júl 2022

@h_anka_ si u lekarky nova. Ak by aj o mesiac namerala rovnaku hodnotu tak by mozno bola benevolentnejsia. Pri prvom som bola v 34tt hospitalizovana s krckom 1,5cm. Vsade som citala ze je to fajn nalez na tento tyzden. Nechapala som preco ma hospitalizovali, bola som nervozna z toho ze mam byt v nemocnici. Po tyzdni v nemocnici sa mi krcok spotreboval, voda odtiekla a maly sa narodil. Mali sme stastie lebo mal miery donoseneho dietatka a dychal sam(pichli mi aj 2 davky kortikoidov). Nastastie nema vazne nasledky. Dodnes si vycitam ze to bolo z toho ze mi nikto nevysvetlil ze mam poctivo lezat a nestresovat sa. Teraz som v 39tt. Neverila som ze to takto dotiahneme. Od 26tt som brala progestanelle, mala som vramci moznosti setriaci rezim. Nelezim, ale nic narocne nerobim. Syna dviham v nutnych pripadoch, okna neumyvam. Bezne fungujem v domacnosti a ked sa citim horsie tak polezim. Odporucam ti pocuvat lekarku, zvol miernejsi rezim(lahka prechadzka) a ak na dalsej kontrole budu hodnoty nezmenene tak pojdes na turistiku.

malicka_mysicka
7. júl 2022

@h_anka_ ja som mala ovela horsie hodnoty, spotrebovany krcok v 28tt ale dotiahla som do 39tt. Je to indivindi. Ja som mala okolo 20tt krcok 2,5 a tak dlho drzal a zrazu v 28 ze spotrebovany. Nechapem ako sa to stalo, ja som si len odbehla z prace na kontrolu, ani pocitac som nevypinala, ved o hodinu som spat a uz som sa nevratila. Citila som sa dobre a zrazu ze nemocnica? Ono sa to fakt moze menit rychlo. Ak doktorka hovori ze sa mas setrit, tak sa radsej setri. Ak pojdes na turistiku, nemusi sa nic stat ale keby sa nieco stane, nikdy si to neodpustis.

nika23t
7. júl 2022

@h_anka_ no ak vieš sama posúdiť, že taká turistika je pre Teba prospešna a nemôže uskodit... Ja som mala 3,4 krcok a dal ma môj dr od 26 tt na kludovy režim s tým, že ak nechcem, aby mi ostali oči na plač, mam to dodržiavať. Nasadil mi 5 tab utrogestanu denne a konsku dávku magnezia. Nechápem, prečo, keď na 3d Sone mi iny tiež lekár pocedal, že nepotrebujem dodržiavať kľud... Každopádne, radšej som to dodržala, keďže som sa bála niečo podceniť. Tych pár týždňov vydržíš, aj keď budeš musieť dodržiavať to, čo Ti Dr povie.

patusss
7. júl 2022

V 24tt som mala 2,53mm. Od 2,5mm posielala do nemocky, takže som mala prísny domáci kľudový režim, ktorý som dodržiavala. A vyplatilo sa, pár dní som ešte prenášala.

petulela
7. júl 2022

@h_anka_ ja som pred týždňom v 24tt mala krcok 3,3.
Zakázal mi dvyhať ťažké veci, mám sa šetriť a užívať magnerot. Zajtra idem na kontrolu krčka

vedvieskto
10. júl 2022

@h_anka_ > 2,5 s utrogestanom je dostatočná liečba, na kontrole sa to premeria

dddominikaa125
7. máj 2023

@nika23t kludovy režim je vrámci rizikového tehotenstva? Alebo len kázal klud,ale nemuseli ste byť PN? Ďakujem🙂

nika23t
7. máj 2023

@dddominikaa125 bola som aj PN, najskôr ma vypísal z prace, tiež som mala prácu v kancli, celý deň som len sedela za PC, a až o mesiac mi nariadil kludovy režim. Ale neviem povedať, či je kludovy režim nariadeny v rámci rizikového tehotenstva... Povedala by som, že ano, ale asi to je iné od prípadu k prípadu.

timea301196
7. máj 2023

Moja radšej si oddýchnu a nepodcenuj si to. Mám dve odlezane tehotenstva kvôli krčku ;)

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre