icon

Preeklampsia a vaše skúsenosti s ňou

makmitka33
11. nov 2011

Milé Mamičky a nastávajúce Mamičky, včera nám diagnostikovali preeklampsiu. Som v 35 tt a ak môžete, napíšte mi akú máte skúsenosť a ako to ovplyvnilo Váš život a život Vášho Drobčeka.
Vopred Vám ĎAKUJEM ZA KAŽDÚ RADU A SKÚSENOSŤ!!!!

patris11
23. jún 2016

Dakujem,aj ty sa drz,sme v 22tt zatial sa drzime a verime,ze vsetko bude ok a uspesne to zvladneme 🙂

katkabg
30. júl 2016

Babeny jdem po radu,kedze zijem v Bulharsku a mam tu tehulu kamosku,ona nevie slovensky tak pisem za nu,je v siedmom mesiaci,mozno uz v osmom neviem presne,hrozne je opuchnuta,ruky,nohy,tvar,bola kvoli tomu u doktora a predpisal jej niake lieky,vcera vracala a mala vysoky krvny tlak,neviem ci bola na pohotovosti,ale teraz som snou pisala vraj ma tlak opat 156/106 vysoky.Neviem bola som tehotna ja som vsak takyto problem s tlakom nemala.Baby moze sa jedna o preemklapsiu?Som jej pobedala ze ak treba nech uteka na pohotovost.

katkabg
30. júl 2016

Tak som si co to precitala o tej preeklampsii,tak az som sa vystrasila a hned som tu kamaratku na pohotovost vyslala,ved ked citam priznaky.Sak ona je aj spuchnuta ako zaba.A kolko razy mi vravela ze malu citi len tak obas ze sa pretoci a tak.Tzk joj dufam ze vsetko bude ok.Lebo ja ked som bola tehotna tak mala bola dost aktivna v bruchu.

dominika1217
30. júl 2016

Ja som isla klasika do poradne a tam mi gynekolog zmeral tlak,uplne sa vystrasil,ze mi ide rychlo volat sanitku,lebo ak sa nieco stane,zavru ho...Museli mi urgentne ukoncit tehotenstvo,mala som bielkovinu v moci na tri kriziky..Bola som v 33tt,mala som cisarsky rez..bolo to v pohode,vtedy tam bola so mnou na izbe zena,ktorej museli vyvolat porod,bola v 25tt a dietatko mala v inkubatore...ako dopadli,to uz neviem,hlavne je,vydrzat co najdlhsie...moja dcerka ide mat teraz uz 7rokov a ide do 2.triedy...

patris11
30. júl 2016

@katkabg urcite nech ide na pohotovost,nech necaka,opuchy,vysoky tlak a bielkovina v moci je cista preeklampsia,drzim palce.

katkabg
30. júl 2016

@dominika1217 hlavne teda necakat doma a utekat do nemocnice,lebo ako vidim to neni sranda.Len nechapem ze ten jej dokro nic nevidi?

polacka
30. júl 2016

@katkabg ty vole, nech ide hned na pohotovost, alebo rovno do porodnice. Toto neni sranda. ked jej odidu oblicky potom co.

katkabg
30. júl 2016

@patris11 ano ked bola umna predtyzdnom ruky ked zovrela mala tak spuchnute az ku boleli a ani kotniky nebolo vidno od opuchu,vravi ze bola u dokiho a ten jej predpisal niaky liek na to,no ale ako kukam asi jejto nezabera.Ja len dufam ze mala ked sa hube moc malo v brusku hadam to nema stym nic spolocne.Dufam ze sla na pohotovost.

katkabg
30. júl 2016

@polacka tiez jej vravim,ako ja som mala ukazkove tehotenstvo a naprik tomu som skoro zomrela pri porode.A to nehovorim ze malu ozivovali.A ja som az v reanimacii bola medzi mrtvolami.Neni sranda tiez si myslim.A minule ked tu bola mi vracela ze ju boli pod rebrami a tazko sa jej dycha.Ale ze to preslo,no vcera vracala a visoky krvny maka.Dufam uz je na pohotovosti

dominika1217
30. júl 2016

presne tak,nech radsej ide,mne to muselo zacat niekedy,ako som bola doma,medzi poslednou navstevou v poradni a tou dalsou kedy som uz mala vysoky tlak,aj bielkovinu v moci...ale nic som necitila,ze mi je nejak zle,len som bola ako prasa,predtym pribrala som asi 30kg...a to som bola taka spuchnuta,aj tvar,ako keby ma vcely dostipali aj nohy,som si slapky v nemocnici povolovala...som si pripadala ako slon a po cisarskom,ked som sa prebrala,tak som bola kao predtym...kedze som odpuchla,mala mala 1900g a 45cm,s kojenim tiez nic,kedze najskor sme jej nosili moje zamrazene z domu,kedze sme tam nemohli ostat,bol plny stav a ked sme aj za nou prisli,ten saci reflex nebol ziadny,ked ju sestricka vazila pred kojenim a po,to bolo to iste...a este doma mi len 30ml pila,co ine dudali plne velke flase...nocne stavanie som nezazila,to sme ju my museli budit na krmenie,aby rastla a aj to vzdy v spanku pila a aj pritom zaspala,co sme ju prebudit museli...

stellamaris
30. júl 2016

@katkabg ahoj,taky stav treba resit okamzite,ano,to moze byt preeklapsia,ak sa to neriesi,prejde to do hellp syndromu a ten moze byt aj smrtelny.................

katkabg
30. júl 2016

Baby uz asi ju muz idviezol,tak cakam ci sa ozve....napisem cam co nove.Dakujem za odpovede moc pomohli 😉

patris11
30. júl 2016

Je to riadne svinstvo ta preeklampsia,ja som ani tlak nemala na zaciatku moc vysoky 130-140/90,ani opuchy len som necitila pohyby tak som bezala no uz bolo neskoro a najprv tiez doky,ze tlak nic hrozne dal magnezium a ja stale nech len zrobi usg,ze necitim od rana pohyby a tam uz nebola akcia a potom v nem.tlak isiel uz len hore 240/180 bol maximum,opuchy hrozne,bielkovina v moci co ma tyzden davali do poriadku.Je to nebezpecne pre zenu aj babo,lebo nema vyzivu,zvycajne to nema taky rychly priebeh no u mna ano.Neprajem to nikomu a verim,ze vsetko dobre dopadne.

katkabg
30. júl 2016

No tak boli na pohotovisti....len jej zmerali tlak aj puls....vraj tlak aj puls ma ok,vraj jej tlakomer elektricky nemeral dobre.Pytam sa ze ci pozreli preistotu aj babeno,ze nie.Tak ju poslali domov.Tak ako nemam slov.Dufam ze ze jej nepohorsi.Som hej napisala ze hned ako zapochybuje co in len drobnost,naspat letiet a popripade bordel narobit lebo ako vidim teraz cez prazdniny sa im moc nechce robit v nemocnici

zzuzulinka
30. júl 2016

Je to fakt svina ja som ju mala tiez a bojim sa aby som ju nemala aj pri druhom babatku.zatial neplanujeme ale raz urcite.na zaciatku bolo vsetko v poriadku ale ku koncu som mala aj bielkovinu v moci a tlak 135/90 a ukoncene cisraskym. po cisarskom mi nebolo dobre bolela ma hlava a tlak 180/120, bola som prevezena na koronarnu jednotku a bez maleho som bola 4dni. dufam, ze uz nikdy viac

janickadr
30. júl 2016

@katkabg Z toho, co popisujes, ta kamaratka na tom nie je dobre. Jedinym liekom na rozsiahle opuchy s vysokym tlakom je porod, na to sa ine lieky nedavaju. (na znizenie tlaku samozrejme ano, na to lieky su). Nech jej ide niekto do lekarne kupit papieriky na moc, nech si otestuje bielkovinu v moci, ked sa na nu takto na pohotovosti vykaslali. Ak to bude pozitivne na bielkoviny, nech ide naspat na pohotovost a ziada (opat? vysetril ju vobec gynekolog?) vysetrenie gynekologom. Nech si tam potom vezme aj vlastny tlakomer a ukaze namerane tlaky (aj v pamati pristroja, ak ma takuto funkciu). Zda sa, ze ma tu preeklampsiu a ked sa to zhorsi a bude z toho eklampsia, tak to bude ozaj zle. To su uz potom krce celeho tela, bezvedomie a ohrozenie zivota matky aj dietata.

micha7
30. júl 2016

@katkabg tiez som bola taka opuchnuta 29tt aj tvar!! uz bolo zle nedobre a aj ten tlak a bielkovina! ledva ma zachranili a syncek mi zomrel!!! toje velmi vazna choroba! tam ide o sekundy ,ked treba ihned reagovat!!!!

erinne
30. júl 2016

@katkabg presne som chcela pisat to iste co @janickadr, treba kupit v lekarni papieriky na testovanie mocu a ak bude bielkovina, okamzite do nemocky!!!

katkabg
30. júl 2016

Ked baby ja sa jej bojim uz aj napisat,nieze ju vystresujem este viac.?en proste ked si damdokopy akomi ropzravala cele tehotenstvo ze malinka skoro vobec nekope ako len sem tam,potom lred tyzdnom uz uplne spuchnuta je,a ze ju tlaci a boli nad rebrami a tak,a este aj tento visoky tlak tak som si spojila toto vsetko a mi vysla preeklampsia.Napisem jej nech si ide kupit tie papieriky.

marienka1703
30. júl 2016

@makmitka33 ja som ju mala v tehu, zivot mi to ovplyvnilo akurat, tak ze v 7 mesiaci, mi puchli strasne nohy, ruky, rana boli tazke , normalne som sa nemohla rozhybat, tlak vysoký, lietal neskutocne, boli sme 2x v nemocke,mali sme urobene predoperacne keby trebala cisarsky, ale zvladli sme porod v pohodke, a po porode asi cca mesiac -2 bol tlak opat v norme, 🙂 takze asi tolko, ( samozrejme na liekoch ) ono kym ti nestupaju bielkoviny v moci, tak sa to da vydzrat, , drzim prsteky,

adel222
30. júl 2016

@katkabg bolest pod rebrami moze bytsposobena zlcnikom. co je u tehotnych bezne. ak okamzite orestane jest vyprazane cesnak a pikantne,mohlo by to pomoct.

erinne
30. júl 2016

@katkabg vies, prave preto piseme o tych papierikoch, lebo ak je v moci bielkovina, je to (za ostatnych okolnosti co popisujes - tehu, vysoky tlak, opuchy) takmer na 100% preeklampsia.
Iste, opuchnute nohy moze mat aj bez preeklampsie, je teplo, ak je pol dna na nohach, to tiez urobi svoje, nevieme ako na tom bola pred tehotenstvom, napr.moze mat krcove zily, tam tiez potom vznikaju opuchy.
Vyssi tlak je tu tiez diskutabilny, digi tlakomery nemusia byt uplne spolahlive. Pod rebrami moze boliet aj ten zlcnik, aj od chrbtice atd, takze tiez sa tym neda riadit.
Avsak ta bielkovina v moci je jasna, nie je o com, znamena zlu funkciu obliciek a to je za tychto okolnosti jednoznacne na hospitalizaciu!
Takze papieriky a klud 🙂 ak sa da. Na vyssi tlak aspon magnezium, ak ho uz neuziva.
Iste jej to vies poradit aj takym kamaratskym stylom ze "pre istotu", nech sa privelmi nevystresuje. Radsej, ako si potom vycitat ze sa nieco zanedbalo. Drzim palce!

katkabg
30. júl 2016

Tak kamoska dala na moje rady acsla druhy krad nabpohotovost kedze dnes ked tam sla okolo obeda jej len tlak zmerali a ani malu nepozreli na ultrazvuku,tak zajtra naoisem ze ako dopadla.Dakujem krasne za spravu 🙂
@erinne rano napisem ze ako dopadla

katkabg
31. júl 2016

@erinne
@adel222
@marienka1703
@patris11
@zzuzulinka dievcata neviem vas vsetky oznacit ;(((( placem ako mala,mojej kamaratke zomrelo to babatko,bola v 7 skoro osmom mesiaci ;(((( hrozne mi je do placu.....lebo ju poslali domov s tym ze jej pristroj na merabie tlaku co ma doma je pokazeny,a ked jej na pohotovosti zmerali tak uz nemala visoky,ale vobec beskontrovali babatko!Vratila sa domov a opat visoky tlak no ked sli uz druhy rat tak uz babatko nemalo odozvy ziadne,zomrelo ;(((( tak velmi som sa jej snazila pomoct :((((

katkabg
31. júl 2016

Mala som dobry tusak ;(

marienka1703
31. júl 2016

@katkabg jezis, co to za dementi v nemocke???? boze:(((

katkabg
31. júl 2016

@marienka1703 ja neviem ;(((( strasne ma to mrzi ;( chuda moje neviem ako jej teraz je ale urcite nievdibre ;((( ani pisat neviem

slunce3
31. júl 2016

@katkabg robila si co si mohla 😥....
Este mozeme byt rady za nase zdravotnictvo ako tak kukam irsko, uk a pod... Teda zeny, fakt budme rady za tu nasu starostlivost....

patris11
31. júl 2016

@katkabg velmi ma to mrzi,chudatko,tlak,opuchy ako si pisala aj tvare cista preeklampsia a poslu ta domov,mna tiez gyn.,ze to nic nieje posielal,ale som sa nedala,taka som nahnevana na zdravotnictvo,a to pracujem v tom sektore,velmi ma to mrzi :( a urcite by sa to nemalo diat.