Preeklampsia a vaše skúsenosti s ňou
Milé Mamičky a nastávajúce Mamičky, včera nám diagnostikovali preeklampsiu. Som v 35 tt a ak môžete, napíšte mi akú máte skúsenosť a ako to ovplyvnilo Váš život a život Vášho Drobčeka.
Vopred Vám ĎAKUJEM ZA KAŽDÚ RADU A SKÚSENOSŤ!!!!
@katkabg ano, som sa po 7r znovu odhodlala a dufam, ze to prezijem 😀 akurat sme v 36tt, ked ma v predch.tehu brali na rizikove, ale dr ma sleduje, kazdy tyzden nosim moc, naposledy mi uz vyskocil tlak (140/100).. ale tak uz mame slusny tyzden, ja som sa strasne bala otehotniet, ze pride preeklampsia v 20tt a co potom..
@katkabg asi ako kazda maminka, obzvlast ked ma jedinacika.. Urcite to zvladnete, my sme sa pred nastupom do skoly este aj stahovali, takze nepoznala vobec nikoho. A zvykla si paradne, a to je strasny maminkin maznacik (este teraz spava s nami!) a povahu tiez nema prave najjednoduchsiu.. Treba ju pripravovat, ake to bude super ked sa nauci citat, bude si moct sama citat knizky, spocita si peniazky.. A bude mat plno novych kamosiek 🙂
@erinne presne, ja som mala vyssi tlak uz 2-3t, ale mne nic nezaberalo..posledny tyzden uz aj bielkovina. prijali ma v piatok, skusali vyssie davky, nic. v sobotu vecer uz som bola este viacej opuchnuta, tak v noci pred polnocou sekcia.... este po porode som mavala 160/120 ,.... asi 10dni. potom mi zabral LOMIR a tlak konecne klesol a mohla som ist na 13ty den domov..... uz som sa bala, ze mi to zostane.... ale stale mi niekedy este puchnu trochu nohy.. aj ruky... ako kedy..... ze vraj to moze trvat este nejaky cas....
ja si neviem predstavit, ze by som mala rodit vtedy normalne, ani uz asi nebol cas, a prvy som mala cisarsky, pre nepostupujuci porod, tak asi by to nemalo ani vyznam cakat + som sa bala , ze by mala mohla mat krvacanie do mozgu pri prirodzenom, predsalen hlavicka totalne makka este.... nastastie mi to nikto ani nenavrhol.
@katkabg dakujem, tesim sa z nej, ked si pomyslim, co sa mohlo stat, ach... chvalabohu, ze to dobre dopadlo... ja som to asi trochu podcenila :( internista ma chlacholil, ze to je etse stale OK, lenze oni to neberu z pohladu tehotenstva, co sa moze stat aj babatku.. :( a mala chudatko mala len 1,6kg ked sa narodila .. mala mat uz 2,2 -2,4 :( ale nastastie je OK
zrovna na tej fotke nevyzera dobre, robila ksichtiky 😀 ale inak je zlata
@katrin21 ja vobec neviem podla coho to urcili na prirodzeny porod, cely cas co som lezala na rizikovom ma posielali na predoperacne, ze bude "zajtra" sekcia, a potom zrazu vyvolavany prirodzeny. Bez predoperacneho, samozrejme. Asi by ma rezali len tak, keby sa nieco dokaslalo. A to som nikdy predtym v celkovej narkoze nebola a na lokalne anestetika som alergicka.
Mala je nakoniec po 12h narodena kliestami. Mierne pridusena, lebo este aj 2x obtoceny pupocnik. Rok sme cvicili vojtovku a cakali, ci vobec bude chodit, "pani" dr. na rehabilitacnom mi tvrdila, ze je mala hlucha a "neplacte mi tu, nehadajte sa, ja som TAKYCHTO deti videla vela".
Ach. Ze sa my zeny na to vobec davame. Jak pravi klasik, keby rodili chlapi, davno by sme vymreli 😀
@erinne my sme boli 34 +2dni... lenze sa to neriesilo skor, to bola chyba.. len tyzden predtym som brala Dopegyt, ale nezaberal a tak nakoniec sla von... a az v nemocke sa zistilo na sone, aka je mala, ja som skoro odpadla, bol to sok, bala som sa o nu..ale tieto deticku su bojovnici, oni lepsie vsetko vraj zvladaju , ako ine predcasniatka.. aj sa to potvrdilo... dychala sama, vsetko... len musela pribrat 🙂 apgar mala 10,10
tak kricala , ked ju vybrali, az na chodbu ju bolo pocut. to som vedela, ze je dobre, ze plucka su OK
a tvoja mala teda je OK, ze? neni hlucha, ci?
@katrin21 to je super, ze plakala hned, ja si z porodu pamatam velmi malo (na to ze trval 10h), ale ten pocit ked ju vytiahli, neplakala a bezali s nou prec.. Trvalo mozno minutu kym som ju potom pocula, taaak mi odlahlo.
Ja som tiez bola na dopegyte asi mesiac pred porodom a teda nemam pocit ze extra zaberal. Ale dom som isla na 3.den a tlak ani oblicky mi uz nikto nikdy nekontroloval. Pekne, ze aspon niekde to robia.
Mala je, vdakabohu, uplne v poriadku. Ja som si bola takmer ista, ze pocuje uz vtedy, ale ked sa s vami hada lekar s X rocnou praxou..
Je tu niektora, ktora mala hypertenziu uz pred tehotenstvom? Prijali ma do nemocnice s tlakom 150/100 co mi namerali na poradni, pritom som si doma pravidelne sledovala tlak a mavala som pod 140/90. Poslali ma na kardio vysetrenie mala som tam ukážkový EKG a tlak 130/80. Uz tu lezim 3 tyzdne a dva tyzdne sa mi tlak drzal pri 140/90. Po dvoch tyzdnoch mi povolili nervy a tlak 160/100,tlak nestupa, skor lieta v rozmedzi 140/90-160/100. Strasia ma stale so sekciou a pritom som im ppvedala, ze ja som tu z toho na nervy uz, jednak mam uz strach aj z toho merania tlaku ale aj z tej sekcie. V pondelok zacneme 33tt bielkovinu v moci nemam a ani ziadne opuchy, prietoky su dobre placenta vyzivuje. Neviem co mam uz cakat :(.
@tigrislu tak ono to asi nie je preeklampsia. Ale musis byt stale sledovana. Su to vazne veci. Ak by sa cokolvek zhorsilo, bielkoviny, krvna vysledky, prietoky, monitor babatka atd. Urcite to musia riesit. Asi sa ti to nestane, ale pre dobro drobca zostan kde si, najlepsia vec co mozes spravit je byt stale pod kontrolou. Ja som zazila preeklampsiu, odlezala som si svoje, ale vedela som ze to je to najlepsie co moze byt. Aj ked je to stres a tak. Nerobis to pre seba ale pre babo. Neraz sa stalo (stava sa to ked sa toto vsetko nesleduje, takze tebe nie) ze babo umrelo v brusku :( prave kvoli tlaku. Mna inak aj pustili na tyzden domov, ale mne tam bolo horsie ako v nemocke, stale som sa bala, ci je vsetko ok, tlak doma nebol velmi lepsi, takze stres tam bol a mozno aj vacsi ako v nemocke. Je to hrozne ale ber to tak ze na konci je to male krasne vonave babo a toto prenho treba spravit. Sekciu spravia asi len ak by bolo treba rychlo vybrat babo, podla mna porodis normalne, ak nebudes mat ziadne komplikacie 🙂 ale ani sekcia nie je koniec sveta vobec 🙂 bude dobre. Drzim palce.
@origalaxis no preeklamsia to nie je, len ti doktori tu tvrdia stale, ze je :( a preto, ze uz nevedia co so mnou tak ma chcu prevazat... Zo zaciatku mi menili halabala lieky a myslim si, ze to tiez dost pomohlo k tomuto. Ako ja sa bojim toho aby malinkemu nievo nebolo ked sa tak skoro narodi. Viem, ze to musim koli nemu vydrzat a bojujem s tym koli nemu.. Ale ten strach tam stale je :(
@tigrislu ono kazdemu na zaciatku menia lieky velmi. Lebo na kazdeho funguje nieco ine. Aj mne nastavovali liecbu par dni. A nemysli na to ze sa tak skoro narodi, vydrzite este dlhoc ak nemas zhorsene vysledky, len na zaklade tlaku by ti nemali robit sekciu. To sa robi ked sa zhorsuju vysledky celkovo a babo uz nerastie. Ak mas prietoky ok a na sone vidiet ze maly rastie, na monitore vykazuje dobre vysledky a ak nemas ty zhorsene vysledky celkovo tak by mali cakat. Ale 33tt je super. Aj keby hned zajtra daco robili, uz je to dobre. Musis mu verit ze to zvladne. Ale podla mna este mesiac date 2v1 🙂 a to uz potom je jedno 🙂 ja som sa tiez hrozne bala inak ja viem co to je. Ale v tvojom tyzdni som uz mala aj bielkovinu aj zhorsene prietoky... A vydrzali sme do 37+7 🙂 mala zdrava krasna dobrucka do dnesneho dna 🙂 takze ty si na tom lepsie 🙂
@origalaxis joj dakujem ti za podporu... No uvidime co bude tento tyzden.. Podla sona by mal byt drobec o tyzden vacsi (je to iba orientacne, ale aj to by dost pomohlo) v pondelok by mi mali robit kontrolne prietoky tak s na to musim pytat a zasa budem mudrejsia. Chcem sa spytat aj kolko vazi a uvidi sa ako to pojde dalej. Hovorim si na druhu stranu, ze lepsie 33tt ako 26tt. A dalsia vec je, ze podla mna sekciu by nerobili buduci tyzden lebo keby ma prevezu, tak tam mi budu robit svoje vysetrenia a az po nich by rozhodli o sekcii, tak by to bolo niekedy v 34tt a drobec bude uz skoro 35tt. Tak to by nebolo az take zle podla mna ideal by bolo keby vydrzime aspon do 36tt ale co uz. Hlavne aby bol maly v poriadku.
@tigrislu Podla mna ta drzia v nemocnici trochu zbytocne, ak je dovodom len ten tlak a nic ine ako bielkovina v moci, horsie prietoky a pod. Ani sa ti necudujem, ze ti stupa tlak, doma by si ho mala urcite lepsi. V tvojom pripade su podla mna lekari velmi velmi opatrni. A asi by som si skusila vyziadat na konzilium opat internistu (asi k tebe chodi a upravuje ti lieky, pripadne to s nim konzultuju po telefone) a skus mu vsetko vysvetlit, ako to vidis ty, ze si z toho na nervy, ze by ta aspon na par dni mohli pustit domov "na skusku". Poznam totiz vela pacientov, ktori u lekara nikdy nemali dobry tlak a doma vzdy 120/80 (ci uz bez liecby alebo s nou)...
@tigrislu neboj sa a vydrž, z nemocnice sa neponáhlaj. ja som mala rovnaký tlak v danom týždni, poležala som si po nemocniciach, bola som s tým zmierená po prvom tehotenstve (akútna sekcia, preeklampsia, 36+3). v nemocke mi každý deň urobili prietoky, merali tlak, ktorý ku koncu bol 150/100 každé jedno meranie a kedže videli že bábätku sa darí, krásne som vydržala do 38+0 a cisarákom mi porodili krásnu zdravú dcéru. pred poslednou hospitalizáciou mi vyletel tlak aj na 200/120. v nemocke som bola v klude. moc držím palce a teš sa na bábätko
@tigrislu tlak netreba podcenovat aj ked v nemocnici je to urcite na nervy tiez viem o tom svoje 😉 ale je pravda ze ten 140/90 je hranicny a mozu sa kedykolvek pridruzit dalsie komplikacie ako bielkovina v moci opuchy atd.Ja som napriklad pri prvom tehu mala v piatok na poradni vsetko ukazkove vratane tlaku a v pondelok tlak vysoky hrozne opuchy a ziez bielkovina v moci, preto ta podrobnejsie sleduju treba to len vydrzat.Uz si v peknom tyzdni mozes to potiahnut az do konca.Nas maly je nakoniec narodeny v 29+2 dnes ma tri roky a nikto by o nom nepovedal ze sa tak skoro narodil.Drzim rsty 🙂
@janickadr na konziliu som uz bola a nadadil mi lieky, s ktorymi tu robili cachre machre podla seba stahovali a pridabali liecbu i ked kardiolog naordinoval ine, preto si myslim, ze to dost tymto dohukali. No doma som mala vyborny tlak a co si meriam tu tak tomu nerozumiem pretoze viackrat som ten tlakomer porovnavala s ich a tlaky sedeli a teraz posledny tyzdem su tam velke odchylky.. Ja si odmeriam 140/93 a oni mi odmeraju 160/100. :( smazim sa byt v klude ako viem ale nepomaha to.
@elienka no ja by som to rada vydrzala aspon do toho 36tt len teraz ma primar 10dni dovolenku a bude ho zaszupovat doktor co ma chce prevazat uz od začiatku a nechcem aby mi zasa tu sekciu robili zbytocne pokial je vsetko.. No pytala som sa na ten tlak.. A vysoky tlak sam o sobe nie je taky nebezpečný pokial sa vyskytoval aj pred tehotenstvom. Horsie je ked sa objavi v tehotenstve.
@zuzana158 ja viem, ze mozu komplikácie prist hocikedy, ale tam ide o to, ze je rozdiel medzi tou preeklamsiou a tou obycajnou hypertenziou. No uvidime co povedia... Povedali, ze musi byt spodny pod 100 a nesmie ist hore.. Tak dufam, ze sa to udrzi. 😕
@tigrislu Mas uplnu pravdu, je vyrazny rozdiel, ci ide o preexistujucu hypertenziu, teda vysoky tlak pritomny uz pred tehotenstvom , alebo o hypertezniu vzniknutu v tehotenstve alebo o preeklampsiu. V tvojom pripade by som sa asi pytala domov s tym, ze mam doma funkcny tlakomer a denne si budem sledovat aj bielkoviny v moci (papierikom). V tvojom pripade by nemal tlak z nicoho nic vyletietm (aj behom hodiny) tak, ako je tomu pri preeklampsii. A je dost mozne, ze pekne babo donosis aj minimalne do 38.tyzdna, ak nemas ine tazkosti. 🙂 No, ked ma primar dovolenku, pochybujem, ze ta pustia, ked su taki strasne opatrni...
@janickadr no problem je ze na to znizenie mi nezabera ani magnezium tak som sa docitala, ze mozem mat malo drasliku v tele, tak teraz chcem doplnit draslik v ovoci ci to zacne zaberat a tlak by siel dole. No je to obrovsky rozdiel ale moc to tu nerozlisuju a uvidime. Ale som rada, ze aspon niekto v tom vidi rozdiel... Chcem tyzden ten tlak udrzat dole a potom ked pride primar tak sa chcem pytat domov, to uz budem v strede 34tt, tak to by ma mohli pustit.
Ahojky baby, potrebujem psychicky podporiť..už som 4ty týždeň v nemocnici z toho týždeň po ciaarkom reze..rodila som v celkovej anesteze v 35+1 tt....všetko kvôli preeklampsii...drobcek je našťastie v úplnom poriadku akurát trošku nazltnuty ale už dostal fototerapie...mňa časť trápi to že týždeň po pôrode mám stále vysoký tlak, stále sa mi dvíha bielkovina a stále som opuchnuta...bielkovina minpo pôrode klesla z 2.8 na 0.8 a už je zase cez 1.5 ..ľadviny aj obličky mám v poriadku tlak mi teraz v klude namerali 160/90 a ja sa pritom vôbec neecitim zle práve naopak...prosím máte a tým niekto a skúsenosť vážne som z toho v hroznom strese😭 ďakujem
@doywmxup ja som mala preeklampsiu pri oboch detoch, pri prvej sa mi tlak a vsetko dalo dokopy do konca sestonedelia, teraz som po porode druheho dva tyzdne a pomalinky sa to zlepsuje ale stale tlak vyskakuje. Bielkoviny su dosledok vysokeho tlaku. Neboj upravi sa to ale chce to fakt nech sa telo da dokopy po tehotenstve... stiahne maternica atd... ja uz po porode tlak fakt neriesim velmi, obcas zmeram ale uz to nie je pre mna dolezite, ked krpci su ok. Ja budem to som si ista a idem dalej 😉
Ja len že som stále v nemocnici a už som v totálnom strese po mesiaci ..dnes mi vyberali svorky z brucha a doktorka mi oznámila že ma neplánujú tak skoro pustiť...tlak mávam stále vysoký aj keď sedim, lezim...nič nepomáha mám 34x2 dopegyty denné plus 3x magnezko do žily...a bielkovina rastie...opuchy pomaličky makknu aspoň zo stehien ešte tie lýtka..ako dlho ste boli prosím ta v nemocnici?
@origalaxis
Oprava 4x2 dopegyty a vôbec sa i ak kvôli tlaku necítim zle...stále rovnako žiadne tocenie hlavy, bolesti, nevolnosti..nič ☹

@katrin21 a babetko ake kraaasne 🙂