Priateľ a ja sme vzdialená rodina
Dobrý večer žienky, chcem sa spýtať s priateľom sme vzdialená rodina, jeho mama a môj otec sú bratranec a sesternica z druhého kolena, ako sme na Tom my ? ... Chceme dieťatko veľmi no strašne sa bojím 😞
Ani v našej, ani v ich rodine nie sú žiadne genetické ochorenia ani nič podobné
okrem toho - bratranec z druheho kolena - to myslis ako bratrancov bratranec? takze bratranec mojho bratranca nie je v genetickom pribuzenstve so mnou, ked si to rozmienam na drobne. su to jeho bratranci zo strany jeho otca, ktory je manzel mojej tety (sestry mojho otca) - s jeho otcom nie som geneticky pribuzna, tym padom ani so surodencami jeho otca a ich detmi. priama geneticka pribuznost tam nie je, len spojitost v rodostrome.
neviem, ci rozumies, ale pri takomto chapani pojmu bratranec z druheho kolena sa nemas coho bat ...
pokial to ma byt pripad, ked stari/prastari rodicia boli bratranci, tak tam nejaky rovnaky geneticky zaklad je, ale prilis vzdialeni.
Troska sa zlozitejsie rozpisem. Bratranec mojho muza si takto zobral manzelku. Jej dedko a jeho dedko boli bratranci. Maju syna a je to velmi sikovny chlapec. Tiez si myslim ze vo vasom pripade by sa nemalo nic stat. Nakniec niekedy na dedinach clovek nemal ani paru kto kazdy je jeho rodina a mali deti.
Aj my sme s manzelom. Pri naukach pred sobasom sme sa na to pytali knaza a tam nam hovoril, ze cirkev nepodporuje "pokrvne" manzelstva - myslim po "druhe koleno" - bratrancov a sesternice, dalej to je ok. Mame dve zdrave deticky.
@a_ursinka podla mna je to tiez ok...ale ak chces, opytaj sa radsej lekara na to... dnes ma vela ludi postihnute dietatko a nie su aji vzdialena rodina... vy mozete mat uplne zdrave...drzim prsty
Aj my sme s priateľom vzdialená rodina a ani sme o tom nevedeli a čakáme zdravého Jurka 🙂
Mne lekar hovoril, ze dietatko moze byt postihnute, ak maju rodicia rovnaku krv. My s priatelom sice mame krv B, ale on ma pozitiv a ja negativ. Synceka mame zdraveho a cakame dalsieho. Skus sa popytat na to, pripadne si pozrite kto ma aku krv. Co sa tyka pribuzenstva, vy ste moc vzdialena rodina 🙂
ak sú jeho mama a tvoj otec sesternica a bratranec z druhého kolena ,tak vaši prastarí rodičia museli byť súrodenci. Takéto sobáše boli časté ešte aj v 18. a 19.storočí ,hlavne kvôli majetkom a šľachtickým titulom ,ale dnes si to neviem predstaviť. Tiež som takto vypátrala po dlhej dobe svojho bratranca z druhého kolena na portály MyHeritage cez rodokmeň a teda si fakt neviem predstaviť ,že by sa eventuelne dal môj syn "dokopy" s jeho dcérou :-O
@anett9 presne.. zijem na dedidne a som v kontakte s bratrancami z druheho kolena.. dokonca suseda je moja sesternica z druheho kolena.. Nepestujeme nejake priatelske ani rodinne vztahy.. Neviem si predstavit, ze by sme raz boli svatky,(prave preto, ze viem, ze nasi dedkovia boli bratia) nase deti sa spolu hravaju a vedia, ze su vzdialena rodina...
Ja mám tento istý prípad🙂 a máme 2 krásne zdravé deti🙂 keď som sa na to pýtala Doktorky,tak povedala,že žiadnu genetiku netreba riešiť,že to sa nedá zistiť,keďže je neskutočne veľa genetických porúch,a vyskytnú sa aj u úplne cudzích ľuďoch🙂 veľa šťastia🙂
Doktor genetik si pri konzultacii kresli na papier rodokmen oboch partnerov - rodicia, ich surodenci, ich deti, ich deti... Odkial su, ci su zdravi, kto kedy a na co zomrel. Na niektore otazky som ani nevedela odpovedat 😎 musela by som sa spytat mamy, kebyze viem dopredu ...
Takze genetik vie odpoved na otazku zrejme po par minutovom sedeni - kresleni.
Nuž, genetika je naozaj zapeklitá vec, a namiešať môže hocičo aj v pároch ktoré nie sú v príbuzenskom vzťahu. Ale ja by som tých vyšetrení išla
PS: vy dvaja máte vlastne spoločného pradedka... Ak som to pochopila správne
@yennn ja som to tiež absolvovala. Tiež som veľa vecí nevedela zodpovedať 🙂 Ale vďaka krvným testom, kde sa zistilo riziko vyššieho zrážania krvi počas tehotenstva, dnes mám môjho synčeka 🙂 Zabránilo sa tak ďalším potratom a nastavila sa liečba...
Dobrý deň ,chcela by som sa opýtať ockov bratranec má syna s tým sme si dosť bližší ,chcem preto vedieť či to má budúcnosť z genetického hľadiska .
Ďakujem

@a_ursinka ja ani netusim, kto su bratranci z druheho kolena mojich rodicov 🙂 prilis vzdialena rodina. ak mas velmi velke pochybnosti a v rodine nejaku geneticku vadu, porad sa s lekaromo nejakych genetickych testoch. no nejako by som sa zbytocne nebala ...