Protikladné výsledky screeningu na Downov syndróm
Ahojte, chcela by som sa opýtať na názor, radu.
Vyšiel mi pozitívny prvý screening na downov syndróm. Objednala som si na Trisomy test, ktorý som už absolvovala. Včera mi volala pani sestrička, že druhý screening ktorý mi robila vyšiel negatívny. Som hlavou v smútku, v strachu a neviem čo si mám o tom všetkom myslieť,
preto sa Vás chcem opýtať čo si o tom myslite, že jeden vyšiel pozitívny a druhý negatívny.
Ďakujem za rady a odpovede.
(Niekde som čítala že tie výsledky sa vraj hodnotenia komplexne až po druhom odbere, tak neviem už čo si myslieť).
Ja by som sa objednala na 5D sono do Martina. Pri Downovon syndróme bývajú aj príznaky, ktoré sa dajú zachytiť na USG....ako píše vyššie, tieto testy môžu byť aj falošne pozitívne
V tom prvom teste treba pozriet pravdepodobnost,ja som tiez mala "mierne pozitivny" co bola pravdepodobnost 1 k 20000😅 co ma akurat nasralo ze ma vystrasili,druhy uz bol negativny,ten druhy test je inac dolezitejsi
V tom prvom teste treba pozriet pravdepodobnost,ja som tiez mala "mierne pozitivny" co bola pravdepodobnost 1 k 20000😅 co ma akurat nasralo ze ma vystrasili,druhy uz bol negativny,ten druhy test je inac dolezitejsi
@ivetta1234 to som sa chcela aj opýtať, či neviete prosím ktorý ten test je “dôležitejší”.
@ivetta1234 to som sa chcela aj opýtať, či neviete prosím ktorý ten test je “dôležitejší”.
@iris201022 pozri este tu statistiku v prvom teste,podla mna tiez budes mat nejaku velku lebo inac by ti nevisiel druhy test negativny, ak ti nevyslo 1 zo 6 na DS a tomu podobne tak by som to neriesila
Nic, neboj sa, vsetko bude v poriadku. Mozes sa este opytat, ci ta neposlu na genetiku a tam ti poradia viac. Ja som mala opacne, v druhom trimestri pozitivny a mam zdrave dietatko
Pockaj na vysledky Trisomy a budes mat istotu, ale nerobila by som si stresy, ja som mala raz vysledok 1 ku 6 a dieta uplne zdrave /ale samozrejme som si dala urobit aj sukromny trisomy, aby som mala istotu)
Tie screening by som nebrala vazne, tie vychádzajú falosne pozitivne aj falosvne negatívne, ja som to tiež vyhodila z hlavy. dôležité je, ako ti vyjde trisomny.
S hlavou v smutku by si snad “mala” byt keby aj druhy vysiel pozitivny, nie? Ked vysli rozdielne, tak je velky predpoklad, ze prvy vysledok bol falosne pozitivny. Tieto testy nikdy nie su spolahlive, absolutne sa neda riadit nimi. V prvom rade sa treba opierat o nalez na sono - bolo tam podla doktora vsetko tak ako ma byt? Dalsia vec je ze pri tripple testoch je “pozitivny” a “pozitivny”, pozitivne je hodnoteny aj vysledok 1:250 aj 1:2. Navyse testom sa urcuje len pravdepodobnost…
Pokial ti lekar na sone nepovedal, ze sa mu nieco nezda, pokial videl a nameral vsetko tak, ako ma byt, tak by som sa vobec neznepokojovala tymito blbymi testami (kde staci zle vyratany gv, vyssi vek matky atd. A vysledok je skresleny..). Pockaj na vysledky trisomy a chod na morfologicky utz v 20tt.
Po prvom falos.pozitivnom som pri druhom tehu tento test na strasenie tehuliek odmietla. Ale pre pokoj v dusi by som isla na sono ku grochalovi v mt abo cunderlikovi v ba. Inak, so mnou rodila mladunka baba, ktora mala test aj klasicke sona ok a mala dieta s downom..
"Vyšiel mi pozitívny prvý screening na downov syndróm" - aky test bol ten prvy?
"Vyšiel mi pozitívny prvý screening na downov syndróm" - aky test bol ten prvy?
@bystrozraky nerozumiem otázke, prvotrimestrálny screening mi vyšiel pozitívny na downov syndróm, screening v 16tt. mi volala pani sestrička že je negatívny.
@iris201022 tieto skríningu sú často falošne pozitívne, keby som znovu tehotna, už na ne nejdem. Choď k dr. Grochalovi na sono.
@iris201022 tieto skríningu sú často falošne pozitívne, keby som znovu tehotna, už na ne nejdem. Choď k dr. Grochalovi na sono.
@lucia245 môže byt aj falošne negatívny výsledok?
@bystrozraky nerozumiem otázke, prvotrimestrálny screening mi vyšiel pozitívny na downov syndróm, screening v 16tt. mi volala pani sestrička že je negatívny.
@iris201022 OK. Tak ťa môžem potom upokojiť. Pozrime sa na to z matematického hľadiska. Ten prvy screening má v "najlepšom" prípade 2,5 % falošne pozitívnych. Teraz ti vysvetlím, čo to vlastne znamená. Na to, aby si to vedela interpretovať, musíš chápať Bayesovo pravidlo (určite nájdeš dobré videá na internete, ktoré ti to vysvetlia). Spravme ľahký výpočet. Vychádzajme z toho, že prevalencia Downovho syndrómu je 1 zo 700. Keď aplikuješ tento screening na 700 žien, vyjde ti 17,5 pozitívnych (2,5 % zo 700). Takže pravdepodobnosť, že by bol výsledok prvého testu naozaj pozitívny, je 1 ku 17,5 – čiže len 5,7 %. Čo je, samozrejme velmi nizke - pomenoval by som to viac ako podozrenie, ale dôvod, prečo si správne zvolila Trisomy, ktorý je neporovnateľne presnejší. Dúfam, že ťa toto upokojilo a konečne si môžeš začať užívať tehotenstvo. Počúvaj rady lekárov a konzultuj s nimi. Prajem pekny den, plny usmevov ;)
@lucia245 môže byt aj falošne negatívny výsledok?
@iris201022 ano. Ale ako vravím, vôbec sa na to nedrž. Dávno tieto skríningy mali porušiť a nahradiť presnejšim vysetrenim. Veľa žien si volí potom trisomy test alebo sono u odborníka. Tie majú väčšiu výpovednú hodnotu. A hlavne tí to mal tvoj gynekológ vysvetliť a nenechať ťa v tom.

Casto su tie vysledky falosne pozitivne