Psychiatrické lieky a tehotenstvo
Ahojte, som v posledných dvoch rokoch veľmi prekvapená tým, že ženy počas materstva berú AD a iné psychiatrické lieky. Ja mám 42 rokov a psychiatrickým ochorením - panická porucha a úzkosti - trpím od 20 rokov. Keďže beriem od VŠ AD a žiaľ nemôžem ich vysadiť, lebo sa mi vždy stav dramaticky zhorší, tak som tehotná nebola a ani nebudem.
Viedla som diskusie s viacerými odborníkmi - psychiatrami, adiktológmi, neurológmi ako aj psychoterapeutmi. Bavili sme sa o vysadení AD počas prvého a druhého trimestra ako aj počas dojčenia. Prípadne zastavení dojčenia a prechodu na UM u dieťaťa... ale teda jednoznačne sme sa zhodli na tom, že by som musela vydržať minimálne dva trimestre bez liečby, ideálne celé tehotenstvo. A samozrejme aj pred počatím, nakoľko liek sa v tele drží pomerne dlhú dobu a jeho odbúranie chvíľu trvá. A to viem, že by som nedala.
Tak som sa rozhodla, že to riskovať nebudem. Aby sa mi narodilo dieťa s nejakou diagnózou a malo matku v dezolátnom stave po vysadení AD... tak to neurobím, ani jemu, ani sebe. Okrem toho moja mama mala úzkosti a brala liečbu počas tehotenstva a veľmi skoro sa to prejavilo na mne - už detstve ( ADHD, výbuchy hnevu a zlosti v rannom detstve, úzkosti, zlé sny - lekári mi jasne povedali, že na môj vývoj malo účinok užívanie liekov mojej maminy počas gravidity, abstinenčný syndróm apd. Áno, aj AD vyvolávajú syndróm z vysadenia.
Čiže ja som po zrelej úvahe a viacerých diskusiách s lekármi obetovala svoje tehotenstvo na úkor môjho zdravia a prípadného zdravia môjho dieťaťa.
@anonym_autor ADHD môže byť aj z genetických dôvodov a keď tvoja mama trpela aj úzkosťamioze tam byť genetika od tvojej matky. Nachylnosť na psychiatrické ochorenia.
@anonym_autor samozrejme, je to riešenie, moja história je skoro rovnaká úzkosti, panika od VŠ a následne AD, ja som však zostala tehotná a užívala minimálnu liečbu AD pred, počas tehotenstva aj v čase dojčenia. Dieťa je úplne v poriadku a aj ja. Nemala som žiadnu popôrodnú depresiu. Ženy užívajú rôzne lieky, počas tehotenstva aj dojčenia. Existuje kategorizácie liekov, ktoré sú relatívne bezpečnejšie, ktoré sú nebezpečné. Niektoré formy AD sa môžu užívať cez tehotenstvo.
@anonym_debb16 aj ja som bola ok, do takych 14 rokov, vtedy sa zacali tie moje uzkosti. Dovtedy som bola take bezne dieta, mierne ADHD - ale vsetko zvladnutelne. A potom sa uzkosti prejavili dostatocne. Cize za mna, asi som urobila najlepsie rozhodnutie.
@anonym_autor ADHD môže byť aj z genetických dôvodov a keď tvoja mama trpela aj úzkosťamioze tam byť genetika od tvojej matky. Nachylnosť na psychiatrické ochorenia.
@rejka7 ADHD je len nikdy nemala diagnostikovane, ale tie moje reakcie by tomu nasvedcovali. Diagnostikovane mam uzkosti a PP, plus tetaniu. Pocas puberty brali vsetci moje stavy ako prejav puberty. Az v dospelom veku sa to riadne diagnostikovalo a zaliecilo.
Určite si urobila správne a zodpovedne rozhodnutie. Keby bolo viac zien ako ty ktoré si reálne zhodnotia či skutočne majú silu a zdravie a predpoklady mať vychovať zvládnuť dieťa bolo by menej nešťastných žien aj deti. Žena by nemala byť sebecka a mať za každu cenu diera v hocijakom stave lebo chce chce ale mysliet aj na to čo ďalej odovzdá dieťaťu a ako to dieťa bude žiť a fungovať a aký bude mať neskôr život. Verím že keď si dieťa chcela bolo to ťažké rozhodnutie ale skvelé nesebecke a rozumne. Deti keby si chcela a zvládla môžeš adoptovať mať v pestúnskej a podobne
Určite si urobila správne a zodpovedne rozhodnutie. Keby bolo viac zien ako ty ktoré si reálne zhodnotia či skutočne majú silu a zdravie a predpoklady mať vychovať zvládnuť dieťa bolo by menej nešťastných žien aj deti. Žena by nemala byť sebecka a mať za každu cenu diera v hocijakom stave lebo chce chce ale mysliet aj na to čo ďalej odovzdá dieťaťu a ako to dieťa bude žiť a fungovať a aký bude mať neskôr život. Verím že keď si dieťa chcela bolo to ťažké rozhodnutie ale skvelé nesebecke a rozumne. Deti keby si chcela a zvládla môžeš adoptovať mať v pestúnskej a podobne
@sova7 ak by nezvladala vlastne, nema zmysel riesit ani adopciu ani pestunstvo, ved to mas to iste v ruzovom podla mna. Autorka - zodpovedne rozhodnutie, malokto mysli na dieta a jeho pocity v takejto situacii, kde mamina nie je ok a s takou genetickou zatazou v takom prostredi tazko vyrastie nezatazeny dospely. U nich to uz vidno v tejto generacii a tahali by to aj do dalsej...
@sova7 bolo to velmi tazke rozhodnutie. Ale vzhladom na moje uzkosti a panicke ataky najrozumnejsie, aj pre mna, aj pre dieta. Adopciu mi s mojou diagnozou a liecbou neschvalia. Dieta v pestunskej starostlivosti si vyzaduje zdraveho cloveka, zdravu a silnu matku.
@sova7 bolo to velmi tazke rozhodnutie. Ale vzhladom na moje uzkosti a panicke ataky najrozumnejsie, aj pre mna, aj pre dieta. Adopciu mi s mojou diagnozou a liecbou neschvalia. Dieta v pestunskej starostlivosti si vyzaduje zdraveho cloveka, zdravu a silnu matku.
@anonym_autor 👍
@anonym_autor tak ja som z tých co brali ad v tehotenstve, aj som s nimi dojčila, ale teda deti mám chvalabohu v poriadku, nemali žiadne abstaky , ani diagnózy, sú úplne v pohode. Pre mňa to bolo najlepšie rozhodnutie stať sa matkou, moje deti sú pre mňa všetkým.
@sova7 ak by nezvladala vlastne, nema zmysel riesit ani adopciu ani pestunstvo, ved to mas to iste v ruzovom podla mna. Autorka - zodpovedne rozhodnutie, malokto mysli na dieta a jeho pocity v takejto situacii, kde mamina nie je ok a s takou genetickou zatazou v takom prostredi tazko vyrastie nezatazeny dospely. U nich to uz vidno v tejto generacii a tahali by to aj do dalsej...
Toto bola tvoja cesta a rozhodnutie su aj ine.Prečo si prekvapená z toho, že ženy berú lieky počas tehotenstva na psychiku?Vidíš to uzkostnym zmyslanim veľmi negatívne.Zdemolovana matka?
Lieky sa môžu brať aj počas tehotenstva mozu sa zmeniť za iné.Ja som brala AD aj kojila rok aj pol.Dieta je zdravé má 13 r.Tvoja mama brala lieky pred 42 r odvtedy je farma biznis niekde inde.Ty môžeš mať predispozíciu na citlivejší nervový systém, ale to nie je dôvod nemať dieťa.Su tu stovky žien, ktoré sa napriek dg rozhodli mať dieťa s podporou lekárov.Uzkosti, depresiu predsa môže dostať aj zdravá žena až po porode kedykoľvek počas svojho života.Okrem liekov si chodila na terapie pracovala s úzkosťou?Uzkostny človek môže bojovat, alebo povedat som chorá, bojím sa radšej nie je to typická vlastnosť a vyhýbave správanie.Ale je to v poriadku, ak si s tým zmierená a akceptujes to, ze si sa takto rozhodla.
@anjelicek26 ty si tiež nemala knizkovy typ mamy a rozhodla si sa mať viac detí.Vzdy to je rozhodnutí
Toto bola tvoja cesta a rozhodnutie su aj ine.Prečo si prekvapená z toho, že ženy berú lieky počas tehotenstva na psychiku?Vidíš to uzkostnym zmyslanim veľmi negatívne.Zdemolovana matka?
Lieky sa môžu brať aj počas tehotenstva mozu sa zmeniť za iné.Ja som brala AD aj kojila rok aj pol.Dieta je zdravé má 13 r.Tvoja mama brala lieky pred 42 r odvtedy je farma biznis niekde inde.Ty môžeš mať predispozíciu na citlivejší nervový systém, ale to nie je dôvod nemať dieťa.Su tu stovky žien, ktoré sa napriek dg rozhodli mať dieťa s podporou lekárov.Uzkosti, depresiu predsa môže dostať aj zdravá žena až po porode kedykoľvek počas svojho života.Okrem liekov si chodila na terapie pracovala s úzkosťou?Uzkostny človek môže bojovat, alebo povedat som chorá, bojím sa radšej nie je to typická vlastnosť a vyhýbave správanie.Ale je to v poriadku, ak si s tým zmierená a akceptujes to, ze si sa takto rozhodla.
@anjelicek26 ty si tiež nemala knizkovy typ mamy a rozhodla si sa mať viac detí.Vzdy to je rozhodnutí
@anonym_5528ad neryp do nej. Dieťa nie je pokusny králik. Každá to má inak. Určite ju stalo dost energie dospieť k tomuto rozhodnutiu a zzit sa s ním tak jej to teraz celé nespochybňuj. Že ty a iné to zvládli ok ona sa rozhodla takto. Ak sa na dieťa necíti rozhodla sa dobre a ja ju v tom podporujem. Ak jej tehotemstvo pôrod zhorší stav alebo nebude dieta zvládať ty tam nebudeš a dieťa sa vrátiť nedá. Kto sa na materstvo necíti nech do toho nejde. Potom tu máme ženy čo majú úzkosti a zakladajú diskusie že muž kúpil lacné plienky dieťaťu a to možno aj rakovinu s nich dostane úzkosti im už pretastaju do materstva a to ešte kde je puberta. Veď potom to dieťa hádam bude zavreté doma aby sa mu nič nestalo. Ešte dobre keď ma žena nadhľad súdnosť a realne zhodnotí že dieťa nechce radšej mať. A je to tak v poriadku. Ty si zi svoje ona to má inak myslím že potrebuje iba uistiť že sa rozhodla správne nie vrtat sa v tom.
@anonym_autor ja som riešila presne to isté, úzkosti, depresia. Dieťa som chcela, konzultovala som s psychiatrom a ten povedal, že sú AD, čo sa relatívne môžu brať cez tehotenstvo. Že zo začiatku tehotenstva sa zakladajú orgány, vtedy by sa nemal frontim, lexaurin t.j benzodiazepiny, ale AD môžu. Dieťa som mala a je OK. Mám kamošku so schizofréniu a tej doktorka doslova zakázala deti. A ona ich mala napriek tomu. Dvoch chlapcov sú úplne zdraví a inak je OK na liekoch samozrejme. Teraz, aj na ID a aj popri tom robí na 1/2 úväzok. Je to o rozhodnutí a podstupeni rizika. To riziko je vždy, aj keď je žena zdravá, môže sa pôrod pokašľať a aj zdravej žene narodiť choré dieťa a naopak. 🤷Rozhodla si sa ako si sa cítila, každý nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutia a nikto dopredu nevie ako dopadne.🤷

@anonym_autor samozrejme, je to riešenie, moja história je skoro rovnaká úzkosti, panika od VŠ a následne AD, ja som však zostala tehotná a užívala minimálnu liečbu AD pred, počas tehotenstva aj v čase dojčenia. Dieťa je úplne v poriadku a aj ja. Nemala som žiadnu popôrodnú depresiu. Ženy užívajú rôzne lieky, počas tehotenstva aj dojčenia. Existuje kategorizácie liekov, ktoré sú relatívne bezpečnejšie, ktoré sú nebezpečné. Niektoré formy AD sa môžu užívať cez tehotenstvo.