icon

Reakcia doktora na priberanie v tehotenstve

9. nov 2022

Ahojte, chcela by som počuť názor iných ľudí na správanie môjho doktora. Otehotnela som z nadváhou cca 7 kg bola som v procese chudnutia tehotenstvo som začala teda na váhe 78,6 kg. Na začiatku prišli veľké nevoľnosti a nechutenstvo a schudla som na 75kg postupne ako nevoľnosti ustúpili som sa však znovu dostala na pôvodnú váhu 78kg. Od prvej poradne však mal doktor poznámky..stále vraví, že môj strop musí byť 86kg q viac pribrať nemôžem, že každé kg navyše je strašné nebezpečné a odvtedy sa to stále opakuje na každej poradni rieši minimálne 10 minút váhu a hlavne nemám zabudnúť kde mám svoj váhový strop a toto stále dookola. Padli aj poznámky, ktoré mi boli veľmi nepríjemné hneď na prvej poradni skonštatoval, že mám typ postavy ktorý má tendenciu pribrať najviac a dnes tiež, keď znovu riešil váhu povedal niečo v zmysle do bokov a do zadku sa zmestí veľa a hlavne pri vašom type postavy. Aby ste si nemysleli, že ja to beriem tak že som tehotná môžem priberať koľko chcem..vôbec nie samozrejme budem rada keď priberiem čo najmenej ale strašné ma to od neho stresuje. Neprejedam sa ani nejem nejako extra veľa sladké, ja si myslím, že mám stravu ako aj pred tehotenstvom len som vyradila pár veci z ktorých mi bolo zle. Aktuálne som 21tt a mám 81,5kg strašné ma znovu dnes vystresoval na poradni, keď povedal že už mi zostáva len 4,5kg na pribratie. Chcem sa preto spýtať vás ako ste to mali? Ako vaši doktori reagovali na priberanie v tehotenstve? Ja sa už az bojím dať si niečo vyprážané alebo kalorické aby som sa zmestila do toho stropu.

lalala94
9. nov 2022

@panelacikova no vidíš, ja som vedela, že nájdeme konsenzus, ja často s tvojimi príspevkami súhlasím. 😀 🙂

@autorka, asi nechceš meniť gynekológa počas tehotenstva (len predpokladám), ale ja by som ho po pôrode zmenila určite.

katka700
9. nov 2022

Ak je možné zmeň lekára. Ak nie nauč sa jedným uchom dnu druhým von a váhou sa nestresuj. Od začiatku si pribrala 3kila a on 10 minút z poradne rieši váhu? Môj názor - zakomplexovany bulo čo má pacientky za blbé ovce. Len aby pri tom mudrovani nezabudol spraviť dôležité vyšetrenia. Nedávno tu bola diskusia a tam baby písali ze niektorí doktori ani toxo ani rubeolu nedávajú vyšetriť.

simca06022011
9. nov 2022

@lalala94 Ono teraz je aj dost problem menit gynekológa.. A v tehu dupľom. Neviem ci vsade ale u nas teda velky.

autor
9. nov 2022

@lalala94 po pôrode plánujem zmeniť. Budeme sa sťahovať bližšie k druhému mestu tak by som chcela ísť tam. Teraz by som to mala náročnejšie na cestovanie

dominidi
9. nov 2022

Vitalna mama s kocikom?😀 akoze ja som aj napriek tej vahe normalne na treti den po prepusteni z porodnice vitalne kocikovala, takze myslim ze to nebude az taka prekazka, nech sa o matky neboji, urcite toho zvladneme viac ako on😀😀

autor
9. nov 2022

@katka700 on je taký, že chce aby bola každá chudá a krásna
Vyšetruje tiež všelijako...alebo teda skôr viac info o výsledkoch a tak mi povie sestrička ako on aj keď je nejaký problém. Kým som nebola tehotná na bežné prehliadky bol fajn

lalala94
9. nov 2022

@simca06022011 úprimne, neviem aký je postup pri zmene gynekológa v tehotenstve, viem, že mnohí nechcú brať tehotné, ale verím, že by sa nejaký ochotný našiel. Ja by som sa ale premohla a už by som to doklepala do konca, no a po pôrode by som ho okamžite zmenila. Žena sa má cítiť v pohode a nie vkuse stresovať, či nepribrala o 50g viac ako mala.

ajsha123
9. nov 2022

Písala si, ze si chudla, ale ked si otehotnela, prestala si chudnúť. Ja osobne si myslím, že keď máš na sebe viac, ako treba, že ani nemusíš vedome chudnúť, ale vlastne môžeš nadalej chudnúť. Aj počas tehotenstva sa stravovať zdravo a jest menej, teda nahradiť sýte jedlo (chlieb, ryžu, zemiaky) co najviac zeleninou... Ja som to zažila, snažila som sa nepribrat, v druhej polovici tehotenstva mi bolo vkuse zle, pálila záha... Chlieb pečivo na večeru som jedla minimálne, bolo mi z toho zle, tak som tlačila do seba šaláty, hlavne čínsku kapustu, z tej ma nikdy nepalila zaha... Priberala som minimálne, a citila som na sebe, ze vlastne chudnem, všetko zo mňa šlo bábätku... A bábo malo pri narodení skoro 4 kg... Čiže babu som neuškodila, sebe pomohla... Samozrejme, okrem čínskej kapusty som jedla aj iné veci, to aby sa tu do mňa niekto nepustil...
Nie je dobre, že ťa lekár stresuje... Ale ak si budeš vedomá toho, ze v strave nerobíš chybu, tak Ti to vlastne môže byť jedno, co hovorí...

zuzi0911
9. nov 2022

Máš vysoky tlak?nábeh na cukrovku?opuchy atď???
Vtedy by som obavy chápala...aj ked toto sa naozaj nedá zastaviť a teda ,jedným uchom dnu a druhým von..

autor
9. nov 2022

@zuzi0911 nie nemám zatiaľ žiadne problémy okrem nevoľnosti úplne v pohode tehotenstvo

gabika128
9. nov 2022

@ajsha123 ja som sa pred tehotenstvom úplne bežne stravovala so šalátmi, veľa zeleniny atď. Počas tehotenstva som nemohla zeleninu ani cítiť, zo šalátu ma normálne nasťahovalo 😂

lulka321
9. nov 2022

Ja mam tiež výšku 172cm a pribrala som na 96kg, pôvodnú váhu som mala 80kg a dr mi na moju váhu nikdy nič nepovedal a to som mala už dve tehotenstva a pri oboch som pribrala 16kg.

terry658
9. nov 2022

Asi ma tu baby ukameňujú ale ja som mala pri oboch pôrodoch 112 kg. Môj doktor mi nikdy nič nepovedal. Deti zdravé, pôrod v poriadku.
Inak doktori stále hovoria, že na otehotnenie je treba schudnúť, mne sa paradoxne po pribratí konečne podarilo otehotnieť a to mám poriadne PCOS.

sense
9. nov 2022

Nepíšes výšku ale tiež som začínala tehu s nadváhou bmi 27 à a pribrala som 14kg ale doktor ani jeden jediný krat nemal pripomienku k mojej váhe ci priberaniu.
Keby máš do plusu 20kg à nábeh na preeklampsiu ci iné problémy. Tak nepoviem ze rieši váhu ale pre 4kg?
Stres škodí omnoho viac.
Pokiaľ prebieha tehu v poriadku by som takéto reči lekára brala jedn. Uchom dnu a druhým. Von...
A po pôrode by som zvážila zmenu lekára.

autor
9. nov 2022

@sense písala som potom nižšie meriam 172 cm a zatiaľ nemám žiadne problémy

bororka
9. nov 2022

Ja som začala s tvojou váhou a končila 100+. Jedla som to isté ako pred tehu. Žiadne mňamky, nemala som vôbec tehu chute. Len sa moje telo pripravilo.
Nik to neriešil. Ani moja gynda ani pôrodníčka.
Tvoj doktor je chybný. Buduješ svoje dieťa od 1 bunky po komplet človeka. Preboha, jedz. Teraz buduješ základ na ktorom bude ono celý život stavať.
Skús sa odosobniť od jeho rečí a mysli len na svoje dieťa.

zuzanaulicna
9. nov 2022

Ja som pri oboch svojich deťoch pribrala 20kg. Teraz som 24tt a mám + 6kg , začínala som na 64kg. Mne to príde veľa, ale moja dr mi na to nič nehovorí, dokonca stále, keď od nej odchádzam, tak mi povie, že dobre vyzerám.
Neuvažuješ nad zmenou doktora? Hocikedy to môžeš urobiť a určite to žiaden doktor riešiť nebude. Maximálne Ti povie, že veľa pribrať nie je dobré na chrbticu, kĺby a kolená. V tehotenstve je z lekárskeho hľadiska "strop pribratia" +16kg... Ale tak my nie sme tabuľkové... Nezabúdajme tiež, že v posledných 2 mesiacoch sa priberá najviac a najrýchlejšie, takže ak nechceš stresovať z každej návštevy u svojho gynekológa, tak ho určite zmeň... Je to vôl...

kukulienka999
9. nov 2022

Ja som pri prvom pribrala cez 28-30kil, doktor mi nepovedal ani raz nič, zato sestrička kazdu poradňu, že je zvedavá, ako sa dám dokopy po pôrode a či sa neviem kontrolovať...🙈😁 na kontorlu po šestonedelí som prišla s pôvodnou váhou 175cm 58kg, plochým bruchom, a len som jej povedala, že som sa dala dokopy a beriem kartu k inej gybekologičke. Tie reči na moju váhu mi dosť ubližovali

kabba
9. nov 2022

@gabika128 ja tak isto, vsetka surova zelenina a ovocie (okrem paradajok, cucoriedok a melona), som nemohla a teda este ani nemozem citit, je mi z nej zle. Ked si predstavim cerstvy listovy salat, tak ma nadrapuje a to mam 6dni do TP 😅 Tak uz sa tesim, ako sa to porodom, dufam, zmeni 🤣 A prvu polovicu tehotenstva som kvoli nevolnostiam bola len na pecive, cestovinach, zemiakoch a inych “uzasnych” sacharidoch a aj tak som schudla 5kg. Po tom 22tt som to uz bolo lepsie a zacala som priberat, ale teda zatial mam vahu len +4kg oproti vahe pred otehotnenim.

panelacikova
9. nov 2022

@kukulienka999 tak to si dosť háklivá... pre mňa by bolo dôležité, čo hovorí lekár a nie nejaká chudnutím premotivovaná sestrička, ktorá berie krv a eviduje pacientov.....

kukulienka999
9. nov 2022

@panelacikova ďakujem za tvoju starosť o to, kde mám zdravotnú kartu a či som háklivá a podobne…Áno som háklivá na to, kto mi komentuje zdravotný stav a moju váhu, ked to nieje v jeho kompetencii 😁👍

lucia147852
9. nov 2022

To je chmulo. Ja som začala na 62kg, nevoľnostami som schudla na 55kg. Rodiť som šla 74kg 🙈🙈🙈 doktorka nehovorila nič, sestrička pindala že sa nemám prezierat. To som sa vôbec, pretože celé teho mi bolo zle a neskôr ma palila hrozne zaha. Takže som sa vôbec nedokázala ani len normálne najesť. Hneď po pôrode som mala ešte v nemocnici 55kg. Veľké dieťa, placenta a veľa vody. Takže neprejadat sa, ale reči jedným uchom dnu druhým von. Poprípade dr slušne zrušiť s jeho štýlom vyjadrovania.

duppka13
9. nov 2022

Moj gyn je zaroven aj primar, aj som u neho rodila. pribrala som 27 kil a nikdy to nekomentoval. Zacinala som na 101 (!) pri vyske 179, dost som predtym pribrala z hormonov co som uzivala pri niekolkych pokusoch o umele oplodnenie. Prvy semester som pribrala 0 kg, druhy 3 kg a zvysnych 24 kil som pribrala v poslednom trimestri, na konci som uz ani topanky neobula a isla som v januari rodit v slapkach. Po porode mi hned odislo 17 kil same za 2 tyzdne. Vela som bola opuchnuta zavodnena, to robilo tu vahu tiez. Ak by na moj lekar tak stresoval ako teba tak by som ho vymenila. Podla mna je rozdiel jest cokoladu snicle a cudovat sa ze priberam ale ja som na konci priberala uz aj z cistej vody, to sa nedalo vobec nijako kontrolovat a ovplyvnit aj keby som chcela.

ku_uk
9. nov 2022

@kukulienka999 úplne ten istý scenár, nemali sme rovnakého gynekológa? 😃 ja som pribrala 25kg a vadilo to viac sestričke, ako doktorovi. Akurát ja som tam mala karticku až do druhého otehotnenia, keď mi vysiel pozitívny test, našla som si inú doktorku a hajde preč

lienka.7
9. nov 2022

Cisla su veľmi relatívne - akékoľvek. Ja som pri vyske 175 cm pri prvej pribrala zo 68 kg plus 13kg (mala som teda 81kg), z toho 7kg v poslednom mesiaci🙈 pri druhej som mala pri pôrode 86kg (daco mi ostalo z 1.porodu este, tusim 75kg som vazila pred otehotnenim). Rodila som v zime, mala som aj svoju bundu dokonca, žiadnu tehotensku. Ked sme prišli z pôrodnice, susedia ze odkiaľ mame druhe babo sa divili 🤣🤣🤣
Podla mna ide o to, ako celkovo sa cítiš ty. Uprimne, na mne to bolo iba väčšie bruško, ako by som fakt len pribrala. Týždeň pred pôrodom lekar na utz ze kde som nechala brucho🙈🤣 aj ostatne baby na poradni, ze co tu s nimi ja vlatne robim mi vraveli 🙈 skratka, nie každá musime vo finále vyzerať ako vorvan, ako hovorí moj mm 🤣🤣🤣 netrap sa tým, vobec prosim ta. Nejaké kila necháš hned v porodnici a zvyšok potom nejako das dole😁😊

deadlylucy
Odpoveď bola odstránená
januska12323
9. nov 2022

Keď s tým na ďalšej poradni začne tak sa ho spýtaj či okrem ambulancie gynekológie ordinuje aj v dietologii ak nie nech ti s váhou dá pokoj. Veď nemáš 130 kíl a zlé výsledky tak sa má venovať svojmu odboru.

chouette0157
10. nov 2022

Poviem to tak, je to pako... Aj keby si pribrala 30 kg, nebezpečná váha to ešte nebude... Poznámky sú to nevhodné, málokto si trúfa sa ohradiť lekárovi a máloktorý lekár to rozdýcha...ako tehotnú ma špeciálne irituje, ako každý rieši váhu v tehotenstve... Akože koľko kto pribral alebo nepribral, baby sa chvália po internete, že za celé tehotenstvo len 6 kg a neviem čo ešte... Raz keď som konštantne hladná ako vlk, tak telo asi vie prečo a nebudem hladná, plus je na tebe koľko a ako potom schudneš, tak nech všetci čo to komentujú idú niekam....

autor
10. nov 2022

Ďakujem každej za reakciu, veľmi mi to pomohlo. Vidím, že tu bude cesta len zmena gynekológa.

jana2679
10. nov 2022

Fuuu to čo, ja som pri výške 175cm išla rodiť ako 95kg, pribrala som 25kg - pozrela som sa na čistú vodu a mala som kilo navyše, lekár ani raz nič nepocedal. Nestresuj sa , zmeň lekára.