Riziká syfilisu v tehotenstve. Porodili ste zdravé dieťa?
Ahojte. Je to pre mna citlivá téma ale mamičky ktoré si prešli syfilisom a preliecili sa porodili ste zdrave bábätko ?
Ide o to že v 4 mesiaci mi bol z krvi zistený syfilis ,hneď som sla na 15 dni na liečbu penicilínovými injekciami a v 7 mesiaci znova injekcie 8 dni. Po týždni 2x pendepon. Čím bližšie mám pôrod tým viac sa bojím či bude maly v poriadku .. aká je tam šanca že na malého sa nič neprenieslo ? Je šanca že po syfilise nebude mat žiadne stopy v krvi ani nikdy ?
@vanilkovazmrzka ďakujem ❤️
Poznám jednu babu ktorá bola pozitívna na syfilis, preliecovali ju počas tehotenstva a potom po pôrode preliecovali aj bábätko
Boli asi 2x v nemocnici na krátku hospitalizáciu a dieťa dostalo infúziu
Ale to je už cca 20 rokov späť, takze možno sú už modernejšie postupy
syfilis sa prenaša pohlavným stykom.
@alickapusinka aj priamym kontaktom s krvou človeka ktorý syfilis má. Cez otvorenú ranu nieje to bežné ale stáva sa zriedka čo bol môj prípad keďže partner bol na xy testoch a on je negatívny a ja pozitívna. Pritom mám dlhé roky len jeho ako sexuálneho partnera.
A urcite mas ten syfilis? Mne vysla falosna pozitivita v ramci tehotenstva. Doteraz som to nepochopila, kazdopadne som nedokoncila ani prvu liecbu (a nemohla som ani penicilin brat, mala som nejake tabletkove atb) druhe tehotenstvo skrining negativny, rozsireny z kosic tiez. Takze aj taketo pribehy zivot pise
@kikushaa žiaľ pozitívny aj po testoch v nemocnici počas hospitalizácie aj tá pani od ktorej to pravdepodobne mám sa tiež bola liečiť na syfilis .. podľa gynekológa som preliecena len musíme čakať na pôrod a odber pupocnikovej krvi malého a mna. Dúfam len že sa to včas podchytilo a bude to bez následkov pre malého.
@miska2212 mali sme v rodine syfilis teta dostala od muža a on bol tiež na testoch a bol negatívny ale už mal v krvi pozostatky choroby. Teta bohužiaľ na nasledky syfilisu zomrela mlada.
Stopy v krvi mat bude - bude mat normalne protilatky, ale (s najvacsou pravdepodobnostou v tvojom pripade) nie v zmysle ochorenia. Standardne kazdemu novorodencovi sa vysetruje syfilis, tvoje bude mat vysledok “reaktivny” a jeho venozna krv pojde na vysetrenie do NRC pre syfilis v KE. Tam sa urci konkretne ake protilatky dieta ma a ci potrebuje aj ono liecbu. Ked ti to nasli nahodne pocas tehotenstva, pravdepodobne ide o latentnu formu syfilisu, preliecis sa dvakrat - standardna liecba a dieta sa sleduje prenatalne. Par dni dozadu sme mali takuto rodicku, dieta bolo uplne uplne zdrave. Sanca na zdrave babatko je vysoka.
@alickapusinka ako mohla ochorieť od negatívneho? Tak to nefunguje.
@miska2212 to som čítala, ja som sa pýtala @alickakapucinka, ako je možné ochorieť od človeka, ktorý ochorenie nemá
@ina2405 a čim sa jej teda prenieslo ked to je pohlavna choroba.
@alickapusinka je to pohlavná choroba, ale ak on bol naozaj negatívny, tak nemal čo preniesť.Ako hiv negatívna predsa nemôžem nakaziť muža hiv.
@alickapusinka kontakt koža na kožu, spoločné uteráky, žiletky napr., aj bez sexu sa dá nakaziť. Ale vždy musí dotyčný ochorenie mať.

Uf. Poradit neviem, ale drzim vam palce aby ste to obaja zvladli co najlepsie 🩵