icon

Rizikové tehotenstvo, PN a vychádzky

12. júl 2023

Ahojte, mám 39r a po 6 ročnom úsilí sa nám za pomoci ivf podarilo otehotnieť. Aktuálne som v 6.mesiaci tehotenstva a mali sme také šťastie, že z jedného vloženého embrya vznikli dva plody, teda čakám jednovaječné dvojičky. Veľmi sa tešíme, ale sú s tým spojené aj komplikácie, keďže oba plody majú spoločnú placentu a spoločný plodový vak. Celkovo záťaž na telo matky pri viacplodovej tehotnosti je väčšia. Pomalšie chodím, zadýcham sa do schodov, nevydržím dlhšie sedieť v jednej polohe, opúchajú mi končatiny, bolievajú ma kríže, rebrá. A to pred tehotenstvom som bola vo veľmi dobrej forme, keďže som veľmi aktívne športovala, otužovala sa a zdravo sa stravujem.
Chodím do rizikovej poradne a gynekológ mi dal odporúčanie pre všeobecnú lekárku na PN z dôvodu kľudového režimu. Pracujem aj s deťmi, ktoré majú poruchy učenia, prípadne až poruchy autistického spektra. Stáva sa, že sa detičky neovládajú, majú nekoordinované pohyby, buchnú ma, silno objímajú a celkovo už za nimi nevládzem behať, sedieť na zemi, hrať pohybové hry, už nemám toľko energie, takže aj preto PN.
Moja všeobecná lekárka vie, že čakám dvojicky, ze sú to vytúžené deti po niekoľkých cykloch ivf. V pohode ma vypisala na PN, ale nedala mi žiadne vychadzky. Vie, že na PN budem pravdepodobne až do začiatku materskej dovolenky, teda tamer 2mesiace. Samozrejme vychádzky som si pýtala, veď sa doma zbláznim. Ale ona argumentuje kludovym režimom. Prosím vás, poraďte mi, ako ju mám este raz slušne poprosiť a vychadzky.
Nepíšte mi, ze ked som PN, mám sedieť doma. Samozrejme, ze neolanujem celodenné vylety a jediné co chcem je dotiahnuť to k pôrodu, ale sedieť 2mes doma ma nepomôže k psychickému ani fyzickému zdraviu. Naposledy som bola PN snáď 10r dozadu. Ďakujem

Strana
z2
marylin84
13. júl 2023

Obvodná aj gynekológ sú jeden blbý ako druhý, ešte budú tehotnej robiť problém. Vypísať na PN a zaroven o vychádzkach rozhodne ten, čo vypisuje pn, a to je v kompetencii oboch z nich. Oboch by som kopla do zadnej časti, odrbavaju. Mňa napr. gynekológ vypísal v tehotenstve na PN a vychádzky napísal, že mám neobmedzene. Všetko je o ľuďoch a títo k tým ústretovým nepatria, vymen ich

slniecko174
13. júl 2023

ahoj, som maminou jednovajecnych dvojiciek, presne viem co to obnasa a ako sa citis. Moje baby uz maju 12 rokov, no ja som bola cele tehotenstvo PN, tiez som chodila do rizikovej poradne, tak nerozumiem preco Ti uz davno nevystavil PN gynekolog. V tom case som byvala s mamou, ktora bola tiez PN a prisla kontrola, tak som otvorila a hovoria, ze kontrola a ked som sa opytala, ze ku komu, lebo ze sme doma dve PN, tak mi vtedy povedali, ze ku tehotnym nechodia. No pocula som, ze celodenne vychadzky sa daju vybavit u posudkoveho lekara v socialnej poistovni. Obvodny doktor moze dat len 2 hodiny doobeda a dve hodiny poobede.

mamina7070
14. júl 2023

tehotnym kontroly chodia , kontrolori nevidia vobec diagnozu a tym sa ani vyber kontrolovanych neriadi

Strana
z2