icon

Skrátený krčok v 22. týždni + 1 deň

lienka0220
8. nov 2022

Ahojte. Máte niekto skúsenost? Minulý týždeň na cervikometrii krčok 3.9 cm a dnes to je 6 dni rozdiel krčok 3.1 cm. Minulý týždeň videla dr funeling V. Dnes druhá doktorka nie. Má niekto skúsenosť ? Kontrolu mám o týždeň stym že až sa nález zhorší tak sa zváži serkláž. Chodím do rizikovej ambulancie. Ale dosť mám strach keďže už týždeň ležím s nohami hore. Užívam 2x denne progestenalle do posvy a krčok sa aj tak skrátil. Nechápem to. Či nejaká odchýlka v meraní alebo to je tým že iné doktorky merali krčok a na iných sonách.

Ďakujem za info 🙏🏼

paulahr
8. nov 2022

@lienka0220 ahoj, mala som niečo podobné mne v 29 týždni namerala na poradni doktorka krčok 24mm, samozrejme okamžite hospitalizácia tam v ten istý deň rozdiel možno 3 hodiny a krčok nameraný 32mm…pri prepúšťaní 30mm a na kontrole par dni na to 43mm, pritom mi tvrdili že krčok sa už nedokáže predlžovať naspäť…

lienka0220
autor
8. nov 2022

@paulahr tak to nechápem vôbec a ako ti to potom odvovodnili? Ja pokiaľ viem krčok sa už nevráti spať.

timea301196
8. nov 2022

Každý meria inak. Záleží aj ako doktor naň tlači

paulahr
9. nov 2022

@lienka0220 povedali mi že závisí od toho aký tlak je vyvíjaný na krčok tou sondou pri meraní a aj od toho ako tlači hlavička babatka na klenby…strašili ma velmi na začiatku ale vydržala som ležať hore nohy celý čas a rodila som až na termín 🙂

paulahr
9. nov 2022

@lienka0220 ešte na internetovej poradni mi jeden gynekológ odpísal toto ak ti pomôže: Dobrý deň, krčok sa predĺžiť nedá. Pri realizovaní cervikometrie - dĺžky cervikálneho kanála (DCK) pri tonizáciách maternice, keď tvrdne často brucho, tlačí hlavička na dolný segment maternice a klenby pošvy a dĺžka krčka sa tým pádom zdá kratšia. Ak je maternica v kľude a hlavička plodu netlačí na klenby, teda nedochádza k rozpínaniu dolného segmentu, sa krčok javí dlhší a je nameraná väčšia dĺžka. Niekedy je ťažké, hlavne v nižších týždňoch tehotenstva rozlíšiť, čo je ešte dolný segment a čo už kanál krčka maternice. Podstatné však je, či je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka a či je negatívny Valsalvov manéver, teda či pri zakašľani a tlaku hlavičky na krčok nedochádza k rozpínaniu dolného segmentu a otváraniu vnútornej bránky.

lienka0220
autor
9. nov 2022

@paulahr no včera keď mi robili sono tak tam mala malá nasunutu rit úplne. Pred týždňom tam bol voľný priestor

hsjdudhdbd
9. nov 2022

@lienka0220 ono u kazdej doktorky budes mat dlzku krcku inu ˇˇˇ zaleti aj od sonografickeho zariadenia ˇˇˇ ja som mala v 29t 3cm lezala som bylozene nohy este som aj svadbu v 32tzdni mala a krcok sanepohol ˇˇˇ raz som snim bola na pohotovosti a doktorka ze joj keby ona mala taky krcok a zasmiala sa a moj gynekolog ten uz ma strasil ze pojdem do nemocnice … a ak si prvorodicka tak krcok sa ti len tak neotvori ˇˇˇ normalne v klude len a bude to ok uvidis

lienka0220
autor
9. nov 2022

@hsjdudhdbd nie toto je moje 4 tehotenstvo. Raz potrat v 5tt +kyretaz, potom porod sekciou v 40 tt, v janúry potrat v 19tyzdni koli infekcii a teraz som 22+1