Skúsenosti a výsledky s trisomy testom pri skríningu
Ahojte. Máte niekto skúsenosti so situáciou: dnes mi volala moja gynekologička, že jej prišli výsledky z biochemického skríningu a že mi vyšli pozitívne výsledky 1:25 na Downov syndróm a že mi odporúča ísť na Trisomy test. Prvý skríning bol 1:300 a tentoraz ten druhý mi vyšiel úplne inak. Vraj aj vzhľadom k môjmu veku (mám 35 rokov) mi to odporúča preveriť. Úplne som sa zrútila. Ostali sme s manželom v šoku. Pri prvom dieťati nič také nebolo, avšak toto druhé tehotenstvo je iné, mám aj nevoľnosti (čo som pri prvom nemala). Stalo sa to niektorej z vás tiež? Aké boli výsledky?
@helenbozka nesla by som do trisomy, na morfologicky ultrazvuk, pripadne na speci lepsi a vraj tam z toho ultrazvuku v labaku beru do uvahy aj tie hodnoty z ultrazvuku

@helenbozka ahoj. Citam, ze nateraz si uz vyriesila situaciu. Prajem ti vela pokoja a lasky 🙂 Jedno z mojich oblubenych svedectiev o tom ake to je mat dieta s DS - "keby som vtedy vedela, co teraz, plakala by som znovu, ale tentokrat od stastia. Necitajte vedecke clanky, ale skutocne príbehy rodin." Odporucam ti Platformu rodin, su tam poradkyne - mamy - mozes si vybrat, komu sa ozves pokecat, popytat sa, su tam viacere, co maju dieta s DS.
Zila som v komunite s ludmi s mentalnym postihnutim. Milujem jeden citat - su rozne formy postihnutia, jedina nebezpecna je byt nez srdca. Skusenost vztahu je to podstatne. A mne vztahy s nimi zlepsili jednoznacne zivot. V tehotenstvach sme nedavali robit vobec genetiku, ani zakladny triple test (vek 33, 34, 36) - len kvalitne sono, aby sme sa vedeli prioravit, ak treba nieco riesit po porode. Pozitivny vysledok testu aj tak nevypoveda nic o skutocnom stave tvojho dietata - nakolko DS ako aj ine syndromy ma milion odtienov, od absolventov VŠ az po tazku mentalnu retardaciu. Taku, aku moze zdrave dieta ziskat pri porode vdaka par minutam bez kyslika. Proste musime prijat, ze nie sme panmi situacie, ze nedokazeme mat druheho cloveka ani seba sameho v rukach. Milovat a nechat sa milovat, to je pointa zivota. A to ide ludom s DS skvelo. Su v tom dobri, aj ako ucitelia.
https://www.facebook.com/share/p/52yayRR3eA2W5JT9/
Ci napriklad tato stelesnena neha
https://www.facebook.com/share/r/UzZ2EkPH2tWGcuzV/