Skúsenosti s tehotenskou cukrovkou
Dobrý deň..robil mi gynekológa test na cukor som v 24 tt.
Toto sú hodnoty ktoré by mali byť :
nalačno pod 5.6 mmol/l
Po 1 hod. Pod 10.0 mmol/l
Po 2 hod Pod 7, 8 mmol/l
Moje hodnoty :
nalačno 4.4 mmol/l
Po 1 hod. 10.1 mmol/l
Po 2 hod 8.1 mmol/
Gynekológ ma vystrašil , že mám tehotensku cukrovku a mam navštíviť diabetológa. Lenže momentálne jediný lekar má 2 týždne dovolenku.
Mám strach , nedokážem sa normálne stravovať lebo sa bojím. Samozrejme som vynechala všetko sladké.
Máte prosím skúsenosti??
@anonym_autor to je malo cez hodnotu, skus vyrazit sladke a limonady nez sa niekam dopracujes. Mozes so merat cukor glukomerom, alebo aspon pasiky z lekarne na PH v moci.
Nádych výdych, netreba panikáriť. Tehotenská cukrovka je relatívne bežná (približne 1 z 10 žien), nie je to smrteľná choroba. Skôr dočasné obmedzenie stravy. Sladké veci obmedziť (kľúčové slovo, obmedziť; netreba ich úplne vyradiť pretože radosť zo života je tiež treba), jesť viac zeleniny, mäso, biele pečivo vymeniť za celozrnného alebo inú alternatívu, ryby, vajcia, v podstate také tie veci ktoré by si jedla keby chceš ísť do formy pred letom. Je možné že ti ešte dajú odporučenie na doplnky v strave. :’) Bez stresu, jedz také porcie ako máš chuť. A k diabetológovi sa skús dopísať/objednať aj mimo mesta, podľa čakacej doby zistíš či bude dva týždne lepšie počkať alebo ísť inde.
Vyhybat sa rychlym cukrom, takze ovicie kombinovat ovocie s niecim mliecnym (tvaroh). Hybat sa atd. Nie je to ziadna tragedia. Je mozne, ze si budes musiet sledovat glukozu v krvi. Da sa to prezit. V dalsom tehu sa robi test hned na zaciatku
@anonym_autor to je malo cez hodnotu, skus vyrazit sladke a limonady nez sa niekam dopracujes. Mozes so merat cukor glukomerom, alebo aspon pasiky z lekarne na PH v moci.
@kiki68 a tieto pásiky ukážu správnu hodnotu?
@anonym_autor Glukomer ti dá presnú (resp. presnejšiu) hodnotu. Len doplňovanie ihiel + pásikov niečo stojí, ale to by ti v lekárni odporučili.
@cyneri ja mam panicky strach z ihiel.Som rada že mám za sebou odber u gynekológa. Som za akúkoľvek inú možnosť len nech sa nemusím do prsta pichat
Mas normalne riadnu tehotensku cukrovku (je uplne jedno ze si len trochu nad limitom- zdrava zena bsa k tym 10mol nemala vysplhat)
Budes si musiet merat cukor - to sa inak neda, neber to ako beznu ihlu,predstav si ze je to spendlik proste, zvyknes si na to.
prejdu si web tehotenskacukrovka.cz tam je vela dobrych info. Vysad uplne vsetky rychle cukry, ostatne sacharidy (zemiaky,ryza,cestoviny)- to uvidis podla toho ako ti to bude skakat.
A ked pojdes k diabetologovi az za 2 tyzdne tak nic sa nedeje nestresuj sa z toho. Proste nacitaj si k tomu relevantne informacie ale hlavne sa nerad radami typu “mne po cokolade nevyskocil cukor” lebo take zeny vobec nerozumeju tomu principu co sa deje s ich telom a s ich babatkom. To zvladnes vela stastia…
Mas normalne riadnu tehotensku cukrovku (je uplne jedno ze si len trochu nad limitom- zdrava zena bsa k tym 10mol nemala vysplhat)
Budes si musiet merat cukor - to sa inak neda, neber to ako beznu ihlu,predstav si ze je to spendlik proste, zvyknes si na to.
prejdu si web tehotenskacukrovka.cz tam je vela dobrych info. Vysad uplne vsetky rychle cukry, ostatne sacharidy (zemiaky,ryza,cestoviny)- to uvidis podla toho ako ti to bude skakat.
A ked pojdes k diabetologovi az za 2 tyzdne tak nic sa nedeje nestresuj sa z toho. Proste nacitaj si k tomu relevantne informacie ale hlavne sa nerad radami typu “mne po cokolade nevyskocil cukor” lebo take zeny vobec nerozumeju tomu principu co sa deje s ich telom a s ich babatkom. To zvladnes vela stastia…
@amelia89 Ďakujem veľmi pekne za radu

nie je to jediný doktor. za doktormi sa bežne cestuje aj do iných miest. žiaľ. takže si len nájdi niekoho druhého.