icon

Som taká nešťastná! Zlé testy v 16 tt a postihnuté dieťa

macik166
3. sep 2018

Sedím tu a plačem. Som v 16tt a po odbere choriových klkov môjmu dieťatku zistili Downov syndróm. Má aj abnormálnu trojcípu chlopňu a cystický hygróm záhlavia so septáciami. Vyzerá ako nafúknutý balón. Doktor ktorý mi robil 3D/4D ultrazvuk mi povedal, že také dieťa nemá žiadnu šancu prežiť a zomierajú ešte v maternici. Môj gynekológ na mňa vyštekol, či si to dieťa chcem nechať, či viem, čo je to starať sa o postihnuté dieťa. Ja nedokážem ísť na potrat. Srdce maličkému bije "ostošesť". Proste to nedokážem urobiť. A máta ma otázka, ako sa budem vedieť postarať o také choré dieťa. Cítim sa bezradná. Neviem, čo mám robiť. Potrebujem povzbudiť, poradiť, či máte niekto také choré dieťatko. Dakujem za prečítanie.

bobricek1979
4. sep 2018

@macik166 veľa síl a držím silno prsty akokoľvek sa rozhodneš

atalinka
4. sep 2018

@lubik87 No, to si napísala mamke s autistkou, že nemá tú najhoršiu dg. Možno ona nemá, ani vy možno nemáte, ale poznám autistické rodiny, ktoré .....ach nemá to význam, Mier. +

lubik87
4. sep 2018

@atalinka omg o čom točíš ? Ešte si to prečítaj zo 5 krát a možno pochopíš vetu. A ty poznáš ja to žijem 😉

erikavesela
5. sep 2018

Ja som raz tiez v tazkej situacii pocula od kamosky slova...je jedno, ake rozhodnutie urobis, bude to to najspravnejsie rozhodnutie a ja budem pri tebe stat...vtedy som pochopila, ze kazde rozhodnutie je spravne, zalezi len na tom, sko si ho zdovodnis...a potom mi doniesla sosku anjelika...vzdy, ked sa na tuto sosku pozriem, viem, ze moje rozhodnutie bolo spravne...vela stadtia hi prajem

saurian
5. sep 2018

smutne... prajem hlavne vela sil... za mna, ako by som sa asi rozhodla ja - isla by som k viacerym odbornikom, vypocula si viac nazorov.... a potom... ak je ako pises - ze pravdepodobne nezlucitelne so zivotom..... kedysi by som ako najspravnejsie rozhodnutie videla nechat si dietatko zobrat.. ale dnes uz nie... mozno zmenilo moje uvazovanie to, ze uz deti mam, mozno to ze jeden je TZP, mozno to ze po narodeni nas upozornovali ze to nemusi prezit.. a pamatam si ten pocit ake to bolo smutne, tazke - ale ako som si sama pre seba hovorila a zelala ze nech bude aky bude len nech mi nezomrie.... takze dnes by som sa asi rozhodla nechat to na prirodu, porodila ho (aj za predpokladu ze sa nemusi narodit dieta zive) a pochovala si ho (pokial sa nemylim dnes legislativa toto umoznuje). v kazdom pripade posielam vela sil a aj ked to nezvyknem, pomodlim sa za vas.

sagatka
5. sep 2018

Modlím sa.... To malinke vie, že ho mate rada. Veľa síl!

monismie
5. sep 2018

tiez by som asi takto postupovala tak, ze by som presla viacero odbornikov a viac nazorov, zistila si ake je to zit s takymto dietatom a potom si normlane na papier spisala pre a proti. ze preco do toho ist alebo zasa naopak, preco ist na ten potrat .

katy31
5. sep 2018

@macik166 Ahoj, nečítam diskusiu, ale viem Ťa pochopiť. Ja viem, že je to strašné a aj nespravodlivé, keď sa také veci stávajú, ale napíšem Ti len a len môj názor. Si len v 16 tt, ešte nevieš, čo bude ďalej, ono sa to hocičo môže stať, ale máš dve deti, ktoré Ťa potrebujú.... takže mysli v prvom rade na seba... Som mamou autistu a poviem Ti, bolo to prenesmierne ťažké, vychovať ho, toľko plaču, stresu, kriku, problémov neprajem nikomu.... Sama som z toho ochorela.... a to je živý, zdravý, má ruky, nohy, orgány v poriadku, všetko... len je autista.... Podľa toho čo píšeš, tvojmu dieťaťku hrozí viac, ako len down.... Kedže máme v škole spojené deti s autizmom a downom, vidím tieto deti, a sú niekedy úžasné a niekedy nie.... vedia ľúbiť, vedia byť aj poslušné, ale vie to byť aj náročné, ako všetko.... Ale ak má poruchu, že nemá prežiť, tak to aj tak neovyplyvníš... ak sa mu nevyvíjajú orgány, to je zlé.... Ja Ti nepoviem, čo máš urobiť, ale ak si dieťatko necháš, tak Ťa čaká ťažký, veľmi ťažký život, ktorí ovplyvní Teba, manžela, aj Tvoje dve deti... Priprav sa na to, že nebudeš môcť pracovať, bude ťa potrebovať 24 hodín denne.. zvládne toto Tvoja rodina? A hlavne tvoj chlap, muži sa nevedia dívať na takéto utrpenie, česť výnimkám a väčšinou sa takéto rodiny po čase rozpadajú a mama na to ostane sama.. je to veľká, preveľká záťaž.... zamysli sa nad všetkým a rozhodni sa podľa svojho srdca, popros v modlidbách o pomoc a možno sa to vyrieši aj samo... A ešte choď za inými odborníkmi, čo Ti povie viac názorov.... Ja Ti z celého srdca držím palce.... a nech sa rozhodneš akokoľvek, bude to v tej chvíli správne.. Pán s Tebou...

dilino
5. sep 2018

@macik166 každopadne veľmi zo srdca ti prajem veľa zdravia aj maličkemu lenže ked máš deti už na ne nebudeš mať čas lebo budeš behať v jednom kole pri tom chorom ved uvidiš ale vyhodu budeš mať v tom že ked máš obe zdrave tak ti pomôžu žiaľ mňe pomôcť nemá kto priateľ môj a otec mojej dcérky nemôže kôli úradom bývať s nami lebo by mi nedali žiadne peniaze niesme manželia a tak len chodi kedy môže starostlivosť je veľmi naročna ked sme ju doniesli domov davali jej tak maximálne cca pol roka života ma sice 10 rokov ale je to drina a trápenie že nevieme jej pomôcť prešli sme cele Slovensko rôzných špeciálistov aj v Piešťanoch sme boli v Adeli ani tam jej nedokazali pomôcť ani žiaden život nemám a ani môj priateľ jej otec z roboty ked pride večer odijde a stále v jednom kole musi chodiť dcérka aj do školy nakoľko nieje žiadne dieťa vylučene zo vzdelavacie procesu a hoci ma 96 percent postihnutie raz do týždňa do školy chodiť musi alebo učiteľka k nám lebo by mi ju úrady mohli vziať ono to nieje len o starostlivosti ale aj o úradoch tlačiva vybavovačky my ked sme si ju priniesli domov my sme sa takmer zbláznili od zúfalstva nič sme nevedeli a potom nám pomohla jedna doktorka a jedna majiteľka lekárňe naučila nás čo treba robiť ako s ňou zaobchadzať bolo to strašne prvý rok sme nad ňou plakali jedine čo sme vedeli na milion percent že si ju berieme domov ale žiaľ nemáme žiaden život nemám čas na koničky, kamáratky, mám same choroby behám po lekároch samozrejem je to tvoje rozhodnutie a veľke trápenie a nikto nemá právo ťa odcudzovať je to tvoje rozhodnutie ale ked sa vám narodi choré rataj s tým že už budeš chodiť len okolo toho chorého a na zdrave budeš mať minimum času ja žiadne ine dieťa nemám a žiaľ ani mať už nebudem nakoľko som už v menopauze bolo mi to už aj potvrdene lekárom drž sa prajem veľa sil a potom napiš ako čo si dopadla ved aj moderatorka Gabika Piroškova ona uvadza občana za dverami v nedeľu na STV 1 sa jej narodil chlapček postihnutý porodila ho vzala domov ale povedala mi že žil len pol roka ale to bolo peklo na zemi že sa modlila za to že aby zomrel ale nie preto že ona chcela ale ked vydela to utrpenie ako plače kriči po nociach od bolesti tak že bola schopná sa sama zabiť od zúfalstva že mu nevie pomôcť mala ešte jedno dieťa to bolo úplne zdrave rozhodni sa ako chceš ty ale počitaj s veľkými starostami a že ťa budu úrady šikanovať a to do slova čo sa týka tlačiv a rôzných inich veci musiš navštiviť každeho pol roka od 6 rokov neurologa kôli plienkám, nemocnice rôzne oddelenia kde sú čakacie doby aj 3 mesiace , gastroenterologa ked sa narodi bude zrejme dostavať špeciálnu stravu, neskôr bude musieť chodiť do školy ako aj naša dcéra no proste tortúra a penazi málo nakoľko si priama pribuzna budeš dostavať len minimum a nemôžeš si nič privyrobiť je to veľmi veľa na zvaženie na pre a proti ale rozhodnutie aj ked je veľmi ťažke je na tebe veľmi ti držim palce a budem na teba myslieť potom sa ozvi čo a ako.

lilitela
5. sep 2018

@anabella111 Cize jedna sestra zdedila take geny a druha take, dobre som pochopila?

willino1
5. sep 2018

@anabella111 tak sa zahrám na satana čo pokúšal Ježiša... môj konkretny príklad, keby mi neprišli dobré výsledky a nad ktorými som musela uvažovať, kým tie vysledky prišli... čakáš dvojčatá dvojvaječné, jedno vyjde postihnuté s tým, že umrie buď ešte počas tehotenstva ak budeš mať 1% šťastie tak chvíľu po pôrode... druhé zdravé... ak postihnuté dieťa umrie v maternici napr. v 5. mesiaci je už minimálna šanca, že sa tzv "zapúzdruje" takže buď sa spustí potrat a prídeš o obe deti, alebo ti "mrtvy" plod zabije zdrave dieťa tým ako sa bude rozkladať... pokiaľ postihnuté dvojča umrie do už si nepamätám ktorého týždňa (ale je to omnoho skôr ako sa majú rozhodnúť mono mamičky) tak sa s vysokou pravdepodobnosťou tzv "zapuzdruje" a narodí sa aspoň jedno zdravé dieťa - tak ako sa rozhodneš? maš na výber niekoľko možností: pojdeš skoro na potrat postihnutého dieťaťa (v tomto prípade sa nerobí klasický potrat) a narodí sa jedno zdravé dieťa - čiže z tvojho pohľadu zabiješ jedno dieťa... alebo teda nezabiješ jedno dieťa... a zomrú obe deti... prípadne to čo mohlo byť zdravé bude trvale mentálne aj fyzicky ťažko postihnuté... čiže svojim rozhodnutím zabiješ to zdravé dieťa, prípadne ho celoživotne zmrzačíš... keď budeš chodiť na dva hrobčeky, povieš si áno, rozhodla som sa správne... keď budeš už pred svojou smrťou pozerať na svoje dospelé dieťa neschopné samostatného fungovania a budeš vedieť že to tvojim rozhodnutím je na tom tak, že niekde v ústave ho už nik ľúbiť nebude, nechajú ho len "dovegetovať"... tak si povieš, áno bolo to správne rozhodnutie... Keď budeš mať aj keď len symbolický hrobček pre mrtve dvojča a jedno zdravé dieťa, tak si povieš áno bolo to správne rozhodnutie... tak ktoré rozhodnutie? to nie je rozhodnutie Boha... je to tvoje rozhodnutie... medicína už vie zachrániť aspoň jeden život... preto ja nikdy nikde nevyhlasujem že "neexistuje príklad kedy by som si nenechala dieťa" a podobne... Nikdy nevieš pred čo ťa život postaví... a keď som musela nad tým uvažovať tak mi vyšlo, že akokoľvek sa rozhodnem tak zabijem... akokoľvek by som sa rozhodla, musela by som s tým vyrovnať ja... ale napríklad, keď by som sa rozhodla pre potrat poškodeného plodu, tak by som sa s tým naozaj musela vyrovnať len ja... ak by som sa pre potrat nerozhodla, museli by sa nedobrovoľne s tým vyrovnať aj všetci ostatní okolo mňa ... a oni by sa preto nerozhodli... boli by v tom nedobrovoľne... bolo by dokonalé, keby to za nás vyriešila vždy príroda a nenechávala nás zbytočne trpieť... no nič nie je dokonalé.... ale takto by sme sa mohli tváriť aj pri ostatných chorobách a úrazoch, ktoré v pohode liečime a nenechávame len na prírodu. Keď budeš umierať ty čo by si si želala viac? aby si umrela rýchlo a necítila bolesť alebo aby si sa niekoľko rokov v bolestiach trápila, kričala, revala... a o tom, že dnes zdravotníctvo zabezpečí bezbolestné umieranie .... nooo u nás len keď máš peniaze... keď ich nemáš dosť, budeš trpieť ako sviňa... detto deti... je jednoduché povedať "nechoď na potrat" alebo "choď na potrat" ale každá sa musí rozhodnúť v kontexte mnohých iných súvislostí, nemala by myslieť len na seba, či už v štýle "ja to nedám, tak idem na potrat" alebo v štýle "ja to dám a na žiaden potrat nejdem". Nikdy to nie je len o tom "ja" vždy je tam strašne veľa iných ľudí, vecí, situácií... preto ma rozčuľujú vyjadrenia tvojho typu... nikdy, za žiadnych okolností, nepresvedčíš ma a podobne. Nechcem ťa presvedčiť, bude mi stačiť keď si sadneš, zamyslíš sa, či sa naozaj nevyjadruješ príliš radikálne.

meredith83
5. sep 2018

@macik166 :( je mi to velmi luto moja. Nebudem tu hovorit ci mas ist na potrat alebo nie.. Tu v Irsku je velmi vela deti s Downovym syndromom a su zapajany do spolocnost. Je to aj kvoli tomu ze v Irsku bol az do teraz uplne zakazany potrat. Takze rodicia nemali moznost. Moja dobra znama ma neter s miernym downovym syndromom a je to uzasne dievcatko. Len si treba uvedomit ze bohuzial nebude to dieta mat take moznosti v zivote ako by malo ked je zdrave. Bude zavisle na rodicoch do konca ich zivota. To by pre mna osobne bolo najvacsim rozhodovatelom v tomto pripade. Takiez neocakavaj velku podporu od statu. Tu v Irsku je to trochu lepsie ale tiez sa nepretrhnu. Na Sk to je pravdepodobne horsie. Ale stale to bude tvoje dieta nech si akokolvek unavena a bude ta milovat ako slnko a mesiac..

vorkola
5. sep 2018

@macik166 Neboj,sa urcite vsetko dobre dopadne,.Aj pristroje sa vsak casto mylia .Len nedovol zavrazdit malinke.Trpela by si dvojnasobne,vycitky do konca zivota.Kolkokrat sa uz stalo, zevysledky deticiek zle, a matka ked si to nechala,narodilo sa krasne zdravie dieta

kvetulienka253
5. sep 2018

Dievčatá, aj keď to tu bolo už niekoľkokrát spomenuté, tak ešte raz. Tu sa nejedná o dieťatko iba s downovym syndrómom. Kolke z vás si dali aspoň tu námahu vyhľadať si aj zvyšné diagnózy, ktoré mamina uvádza?
Napr. Tu
https://rarediseases.info.nih.gov/diseases/6234...
Čím skôr je zistitelny na utz, tým horšia je prognóza. Môže súvisieť s ťažkým dýchaním, spôsobovať bolesť, co v kombinácii s chorým srdiečkom môže byť veľkým utrpením pre dieťatko.
Určite je potrebné zistiť, v akom je to rozsahu, aby si vedela, na čo sa máš pripraviť, ak sa dieťatko narodí. Tu ti budu písať o zazrakoch, ako sa lekári mýlili, ale tu si ženy často zamienaju aj štatistické testy a amniocentezu...
Je to tvoje dieťatko a si rozhodnutá ho prijať. Tak čas do jeho možného príchodu radšej venuj co najlepšej príprave na to, čo vás čaká. Naivitou a dufanim mu nepomozes. Tak ako si pozbierala silu na rozhodnutie nechať to na Boha/prírodu, tak pozbieraj všetky maminkovske sily a priprav sa co najlepšie. Bude ta potrebovať tak tvoje bábätko, ako aj tvoje deti

koniarova
5. sep 2018

@kvetulienka253 Ony asi nečítajú. Inak si vysvetliť neviem.

zooeynka
5. sep 2018

@willino1 takato zivotna volba fanaticku "uvedomelu"anabellu urcite nenapadla, a prave preto si dovoli tak radikalne tvrdit svoje...a nejak neverim ze ti odpise...ale vlastne ma jej odpoved nezaujima.

anabella111
5. sep 2018

..milé dámy....svoj názor nemením....žiadna dilema..ziadne zabíjanie koli predpokladu..statistike...odporucaniu...istote ineho cloveka....ja vam vase svedomie nevybielim...prepacte....will..and zoo....a pekny vecer prajem aj dnes...❤

zooeynka
5. sep 2018

@anabella111 takze by si v pripade takej volby nerobila nic? A ked si zlomis ruku(nedajboh)tak to tiez nebudes riesit, lebo ved Boh to tak chcel?

anabella111
5. sep 2018

@zooeynka ...ked si zlomim ruku..dam si ju liecit a budem ju sanovat...neodstrelim sa..

charlie1980
5. sep 2018

@anabella111 Ty si samozrejme tvoju ruku môžeš sanovat koľko len chceš....len mi povedz, či by si bola schopná sanovat všetkých ako matka tak vážne chorého dietata všetkých okolo teba, teda manžela, súrodencov, starých rodičov a iných zúčastnených .....lebo vieš ako....s chorým dieťaťom treba dlhodobo ležať v nemocnici, takze sa to týka každého okolo...či podľa teba ti majú právo mlčať ? 😀 Lebo ty chceš priviesť tak vážne choré dieťa na svet ?

gita17
5. sep 2018

@arasidka123 ani nevies co to je za diagnozu, tak tu nemudruj

anabella111
5. sep 2018

@charlie1980 ....ja mam tuto otazku s manzelom vysporiadanu dávno...a dceru vychovavam v podobnom duchu...kde obeta pre druheho neznamena zniceny zivot..ale len Zivot....Mna naozaj nie je potrebne pokusat...ak niekto nie je schopny prijat moj nazor ..ako moju skutocnost...nevadí...ved moj zivot na tom nestoji...naozaj neblaznite...ved je to smiesne a realne nie som ani fanaticka..ani clen sekty...som krestan katolik a Bohu neverim ciastocne...ale uplne...doverujem mu...Poprosim uz ziadne impertinencie, nie je dovod...To..ze by som nesla na potrat Vás predsa nemoze takto drazdit...?..Preco tak velmi tuzite po tom..aby som cukla..v nejakom pripade, ktory mi podlozite?...Ja mam 38 rokov a nazor vytvoreny na zaklade zivotnych skusenosti a vlastneho vyberu priorit v nom..tak som si vyberala aj svojho manzela..a prakticky z takeho rodinneho prostredia pochadzam...Vobec nie som jedina..ktora by na potrat nesla...Ak do mna utocite ..koli mojmu presvedceniu..plakali by ste v kruhu mojich priatelov...Videli by ste odvahu..lasku..vieru..nadej..a uz som pateticka..ale aj otravena z tychto vasich pokusov...A vskutku sa cudujem..ze vy nie ste z mojej nepoddajnosti..Damy....☺

zooeynka
5. sep 2018

@anabella111 nas nedrazdi ze ty by si nesla na potrat, ale to ako fanaticky svoje presvedcenie podavas....a odsudzovat by si nemala nic, ani ten cin potratu...

charlie1980
5. sep 2018

@anabella111 Mna nedrazdis ani nahodou...len si treba uvedomit, ze nie kazdy je ty, nie kazdy manzel je ten tvoj a nie kazdy surodenec sa s tym dokaze skor/neskor vysporiadat. To je cele. Ba dokonca, niektori "zlyhaju" aj napriek presvedceniu.
Okrem ineho.....nas farar sa dokonca rozviedol 😂 To mi bolo presvedcenie ? Vies preco ? Zapacila sa mu katechedka, ktora vyucovala male deti, kym jeho zena v porodnici lezala 😄

anabella111
5. sep 2018

@zooeynka ..Nie fanaticky...ale len zbytocne opakovane....kolkokrat mi podsuvate nestalost mojho nazoru..tolkokrat vam slusne odpovedam..ergo..ak je moja kvantita fanatizmus...vasa je co?..zvedavost?..a teraz to napisem velkymi pismenami..pre oci ..co nevidia....UZ V PRVOM PRISPEVKU A POTOM ESTE NIEKOLKOKRAT SOM ZDORAZNILA..ZE NEODSUDZUJEM CLOVEKA...ALE CIN ANO...a teraz Ti to uz napisem tak ako si zasluzis...Ty a cca dalsie dve..ktore nevedia na com by ma chytili..a chytaju sa bodiek...snazia sa vyvratit moje presvedcenie..pitvaju slovne spojenia a pri tom ma necitaju v pochope...Ste pre mna tak ako tu..rovnako v real...strata času...zeny, ktore sú hadave..a hlupe natolko..ze prakticky presne tým ..co pouzivaju ako argument v zbytocnom ataku..tym sa tu pred vsetkymi vyzliekaju az po svoje achylovky...po svoje vlastne trapenie...Mna to otravuje..ak potrebujete pomoc...ziadajte ju...ale obtacat..skusat..skumat..pokusat..urazat..osocovat...na to nemam cas...to ma skutocne otravuje...Tam si precitajte par prispevkov ..ktore maju skoro najviac lajkov...vsetky odpovede som uz prezieravo dala davno....na ziadne ine vy pravo nemate........

anabella111
5. sep 2018

@charlie1980 ...katecheTický...katechéTka..

zooeynka
5. sep 2018

@anabella111 aha takze ty nas mozes oznacovat za hlupe len preto ze mame iny nazor...pan farar by z teba nemali radost....

charlie1980
5. sep 2018

@anabella111
Ty vôbec neodsudzujes človeka, "iba" čin 😀 Možno mám problém s porozumením tvojich textov, to pripúšťam.

".Naozaj potrat povazujem za neschopnost matky zmierit sa s vynimocnou situaciou a naozaj radikalne povazujem zivot za jedinecny dar..s akymkolvek problemom.."

charlie1980
5. sep 2018

@anabella111 Tak vieš ako.....ja v kostole nezdrvím lavice, katechetka/katechedka, nič to nemení na fakte, že obidvaja boli presvedceni 😂

charlie1980
5. sep 2018

*nedrvim 😳 Pardoooooooon, mám zapnutý slovník 😂