icon

Som tehotná a v triede mojej dcérky sú ovčie kiahne

18. máj 2025

Ahojte. Mám ako dieťa prekonané kiahne. Teraz som tehotná, som v 35 tt a u staršej dcérky v triede sa vyskytli kiahne. Ak by sa nakazila, je to pre mňa nebezpečné alebo môžem byť v kľude keď ich mám prekonané? Či to nemôže ovplyvniť dieťatko v týchto posledných týždňoch? Ďakujem ♥️

zuzkacik4
18. máj 2025

Ak si ich prekonala, je to v pohode

17alexis
18. máj 2025

Dceru mas ockovanu? Tiez som tehotna, aktualne 32.tt a dcerku som davala ockovat, nakolko ma vela kamaratov, ktori chodia do skolky. Bala by som sa, ze mi nakazi babatko, ak by ich dostala.

doriiis
18. máj 2025
@17alexis

Dceru mas ockovanu? Tiez som tehotna, aktualne 32.tt a dcerku som davala ockovat, nakolko ma vela kamaratov, ktori chodia do skolky. Bala by som sa, ze mi nakazi babatko, ak by ich dostala.

@17alexis ....vieš o tom,že očkovanie nechráni pred nakazením sa?

autor
18. máj 2025
@17alexis

@17alexis nie je očkovaná, zatiaľ za 3 roky v MŠ nemali vôbec kiahne. No novorodenec sa môže nakaziť kdekoľvek a hocičím pokiaľ nebudete iba doma, takže to veľmi očkovanie staršej neovplyvní. Ide mi skor o toto obdobie ked som tehotná. Na druhej strane ak by ich do môjho pôrodu prekonala tak by to bolo fajn. Nad očkovaním som uvažovala až tak od 8 rokov ak by dovtedy nedostala

annm81
18. máj 2025
@doriiis

@doriiis Očkovanie proti ovčím kiahňam je síce nie stopercentné, ale vysoko účinné - natoľko účinné, že naša pediatrička ich nikdy naživo nevidela, pretože u nás sa očkuje proti nim plošne.

lucia13022023
18. máj 2025

Je to ok. Synovec aj neter mali kiahne keď s bola v 36tt a nič sa nestalo, ved plod sa nevie nakaziť cez brucho 😁 a ty keď si ich prekonala tak sa nemáš čoho báť. Skôr by som sa bála ze sa mala nakazí a ty porodis, pre novorodenca to nebezpečné už je.

pribinak
18. máj 2025
@doriiis

@doriiis je to veľmi ucinne očkovanie, nepoznám cely svet, ale poznám veľa ľudí a nepoznám nikoho kto by po ockovani dostal kiahne

autor
18. máj 2025
@lucia13022023

Je to ok. Synovec aj neter mali kiahne keď s bola v 36tt a nič sa nestalo, ved plod sa nevie nakaziť cez brucho 😁 a ty keď si ich prekonala tak sa nemáš čoho báť. Skôr by som sa bála ze sa mala nakazí a ty porodis, pre novorodenca to nebezpečné už je.

@lucia13022023 Dakujem. Vieš čo, pátrala som, tak podľa lekárov ma dieťatko v brušku protilátky a aj po narodení niekoľko mesiacov. Je veľmi malo deti do polroka s kiahňami. My sme už mali kadečo z týchto jednorazových infekčných skolkarskych chorôb, dcérka ma aj tak dobrú imunitu, nebýva často chorá. Tak pre novorodenca je nebezpečné všetko v podstate čo sa domov môže doniesť

17alexis
18. máj 2025
@doriiis

@doriiis vies, ze ziadne ockovanie ta neochrani na 100% pred nakazou?

Anonym - kamoske sa tak stalo, ze starsi syn 4-rocny skolkar nakazil vtedy 5-mesacneho surodenca a vraj to boli ine patalie, takze dakujem, neprosim. Co je v mojich silach, to urobim, aby som ochranila svoje deti. Zajtra idem do Ciech ockovat sa proti ciernemu kaslu, nech je babo ako-tak chranene, kym bude moct byt ockovane.

lucia13022023
18. máj 2025

Autorka, sestra dostala kiahne deň po pôrode. Malého okamžite izolovali a niečo pichli aj jej aj jemu. Očkovanie to v jeho prípade nebolo, lebo kiahne dostal ako osem ročný. Každopádne celý mesiac bol pozorovaný, pamätám si ze to bolo veľmi ťažké obdobie.
Ale za to sesternicin syn mal 4m kedy dostal kiahne, od sestry, a zvládol to najlepšie so všetkých detí (5r,8r,3r a 4m.

autor
18. máj 2025
@17alexis

Anonym - kamoske sa tak stalo, ze starsi syn 4-rocny skolkar nakazil vtedy 5-mesacneho surodenca a vraj to boli ine patalie, takze dakujem, neprosim. Co je v mojich silach, to urobim, aby som ochranila svoje deti. Zajtra idem do Ciech ockovat sa proti ciernemu kaslu, nech je babo ako-tak chranene, kym bude moct byt ockovane.

@17alexis daj si veru všetko čo uznáš za vhodné, ale nevyvolávaj tu cielene výčitky tým druhým 🙂 ja zase nemám v okolí nikoho, kto by mal deti očkované proti kiahniam, aby chránil mladších. Vieš že u rôzne vírusové koktejly napr. ruky nohy ústa a očkovanie nie je? Moja mala pár červených fliačikov na chodidlách a kamoškina mala rany, diery v koži na nohách, rukách a okolo úst…. Proste nedá sa ochrániť pred všetkým, tvoja asi ešte do škôlky nechodi keď si písala že má kamarátov ktorý chodia do škôlky..

kaca222
18. máj 2025

autorka, to čo je za argument, kvôli tomu, že nie je očkovanie na všetky ochorenia, tak nebudeme očkovať ani na to, na čo očkovanie je?

iwesska
18. máj 2025

Nic ti nebude,ked si ich uz mala.

katrin21
18. máj 2025
@annm81

@doriiis Očkovanie proti ovčím kiahňam je síce nie stopercentné, ale vysoko účinné - natoľko účinné, že naša pediatrička ich nikdy naživo nevidela, pretože u nás sa očkuje proti nim plošne.

@annm81 ale treba kazdych 10r preockovavat...ono to neni na vzdy a tym padom raz moze byt dospela v riziku

annm81
18. máj 2025
@katrin21

@annm81 ale treba kazdych 10r preockovavat...ono to neni na vzdy a tym padom raz moze byt dospela v riziku

@katrin21 Nie, netreba. A ak by to aj bolo potrebné tak čo je také zložité na preočkovaní?

17alexis
18. máj 2025

Anonym - citis voci sebe nejake vycitky, ked mas ten pocit? Dcera do skolky nechodi, nase deti neplanujeme dat do systemu.

weronka31
18. máj 2025

Nic sa nestane.. ja som bola v 5 mesiaci ked dcerka doniesla zo skolky kiahne. Ja som ich uz mala tiez prekonane a babo v pohodicke 🙂

marca12
18. máj 2025
@17alexis

@17alexis Nestras zbytocne. Neter mala ako 2 mesacna kiahne a nemala ziadne komplikacie ani horucky len trosku vysyp.

17alexis
19. máj 2025
@marca12

@17alexis Nestras zbytocne. Neter mala ako 2 mesacna kiahne a nemala ziadne komplikacie ani horucky len trosku vysyp.

@marca12 to je vyborne, ze to tak dobre zvladlo. Nie kazde dieta ma to stastie. Ale to urcite vies. 😉

miri211
19. máj 2025

Ja som mala v detstve kiahne, ockovanie a v tehotenstve pasovy opar (ten isty virus). Chodila som na pozorovanie do nemocnice, povedali mi, ze prvy a treti semester su rizikove, co sa virusu tyka a netreba to podcenovat... ja by som malu na nejaky cas radsej nedavala do skolky...

bosorkabb
19. máj 2025

Ak si prekonala kiahne tak ich už nedostaneš. Môžeš však dostať pásový opar ktorý je tiež v tehotenstve rizikový. Dcéru som zaockovala keďže som bola tehotná a MŠ boli kiahne. Netvrdím ze to máš urobiť rovnako.