icon

Som v 10. týždni a v práci nakladám ťažké palety. Môžem žiadať od lekára, aby mi dal maródku?

annamaria_65
13. apr 2021

Ahojte dievčatá. Som v 10tt a dnes idem k lekarovi si po tehhotensku knižku. Pracujem ako skladníčka a je to dosť fyzicky náročná práca. Často krát mi padne paleta na ktorú mam naložiť 10 bedniciek piv a na to 50 kartonov mineraliek. Potom mi padne paleta so 40 kartonmi mlieka a na to idu kartony alkoholu popripade mi padne paleta kde ide 75 kartonov muky. Som v skusobnej dobe a keby to oznamim v praci tak ma okamžite vyrazia.. Sice s udanim dovodu ale vydazia. Dovod sa vzdy najde. Keby poprosim lekara o PN.. Myslite ze by mi ju dal?

Strana
z3
annamaria_65
autor
14. apr 2021

@mata262626 presne tak.. A matersku by som dostala iba možno ak by som robila co najdlhšie.. Mozno by to vyšlo.. Neviem.. Ci za mna platili na tych brigadach nemocenske a v tom rakusku.. Neviem.. Ak ano tak by to vyslo ak nie tak nevyslo.. A riskovať potrat kvoli peniazom nebudem

annamaria_65
autor
14. apr 2021

@1sally12 aj ja ked som mala ten pracovny uraz som bola na pn mesiac tak mi to normálne platili.. A to som mala odrobeny mesiac.

malinda141920
14. apr 2021

@annamaria_65 ahoj pracujem vo veľkoobchode a vykladam alkohol,pivo, nápoje (vykladať a presúvať tie obrovské palety na dennom poriadku)...gynekologicka mi odmietla dať PN lebo 10kg môžem ako tehotná dvíhať. že zdvihám 100 balíkov denne po 10kg už nebolo podstatne. V práci vedeli, že som tehotná pomáhali mi ako sa dalo ale potratila som aj tak, druhý raz opäť tehotná opäť v práci a zase to nedopadlo dobre, vyšetrenia neodhalili žiadnu príčinu. myslím si, že stres v práci a námaha..veď presunúť také palety ktoré majú 800kg a viac manuálnym vozíkom je riadny tlak na brucho

1sally12
14. apr 2021

@annamaria_65 no ved vravím. Veď zamestnávateľ za teba normálne odvádza odvody nie? Nechápem potom kto má neplatenú PN keď je človek normálne zamestnaný. Neplatenú PN majú akurát tak študenti PhD.

1katus1
14. apr 2021

@annamaria_65 zamestnávatelia sú občas ako policajti keď chcú dôvod si nájdu ako policajti na pokutu tak aj zamestnávateľ na výpoveď

aneta129
14. apr 2021

@annamaria_65 dnes som mala online prednášku a nemôže ta ani v skúšobnej dobe vyhodiť ak si tehotná!!!! A mu to oznámis! Daj si na fb aj tu alebo na instagrame právo pre rodica, ma to jedna super pani JUDr Mária nevien priezvisko poslem ti link do správy

annamaria_65
autor
15. apr 2021

@malinda141920 tak ja neviem lebo ja dvihnem a presuniem denne aj 8 ton.. Ale pn som dostala cize ja som rada

annamaria_65
autor
15. apr 2021

@aneta129 písala som ti to aj do správy.. Zákonník práce.. Zákon č. 311/2001 Z. z.
Zákonník práce
§ 72

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe
(1) V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.

majulino
15. apr 2021

@annamaria_65 v skúšobnej dobe ta mozu vyhodit aj bez udania dôvodu, ale ako ti uz pisali, si este v ochrannej dobe 8 mesiacov

vroni
15. apr 2021

@majulino, máš to rovno v príspevku nad tebou. Nie, nemôžu. 🙄

majulino
15. apr 2021

@vroni môžu, pokial oficiálne neoznami tehotenstvo. Necitala som všetko, len uvod, kde autorka pise, ze tehotenstvo nechce oznamit

vroni
15. apr 2021

@majulino, kým neoznámi, nemajú ju dôvod prepustiť 😉

Strana
z3