icon

Stále zvraciam a je mi totálne zle

7. dec 2022

Ahojte, prosím o radu. prečítala som už x diskusií, fór, zákonník práce a aj tak som bezradná. Som tehotná 3,5 mesiaca, nonstop zvraciam, je mi totálne zle, neviem pracovať. Pracujem na tpp 4,5 roka- na pozícii, kde som nonstop v kontakte s ľudmi, riešim ich problemy atd, proste potrebujú ma. Ráno začínam neskoro, lebo to skôr nedávam, takže musím potom nadrábať. Zamestnávateľ odmieta akýkoľvek ústupok, dr. mi hovoril o pn naposledy, ale sestrička spomenula, nejakú náhradu mzdy.
Ja sa neviem dopátrať ale o čo ide a ako to predniesť zamestnávateľovi. Za každú radu budem vďačná, lebo už som naozaj bezradná.
Vopred ďakujem

gabika128
7. dec 2022

Normálne nech ťa dá na PN. Ja som takto volala po 3 hodinách stravenych na záchode v práci a Dr mi hneď vypísala papiere. Na PN som bola podľa potreby, myslím že 1 mesiac, potom som už vládala chodiť a bolo mi už len nevoľno a zvracala som už len občas, ale mohla som fungovať. Pri druhom tehotenstve som bola ešte na rodičovskej, inak by som bola PN aj 2 mesiace, keďže nevoľnosti boli horšie a dlhšie. No a potom sú baby, čo im je takto zle cele tehotenstvo.
Máš nárok na PN, neviem o náhrade mzdy, možno len keby si mala nejaké prekážky v práci, nemali ťa kam preradiť atď. 🤷‍♀️

autor
7. dec 2022

@gabika128 nechcela som sa dať veľmi vypísať, kvoli vychadzkam aj, ja ked sa dám doobeda dokopy, viem potom fungovať. No v práci to je zložité tym, že nekončím o 4 ale často po 6tej, kým všetko dorobím, odovzdám atd. takže cely den zabitý tým, že ráno som nepoužiteľná a večer už unavená...ale ak nebude iná možnosť, PN sa asi nevyhnem

autor
7. dec 2022

@chadkroeger toto som čítala, ale nenašla som odpovede na moje otázky, aj tak, ďakujem

charlottha
7. dec 2022

ak si neches este viac ublizit, tak by si tu pn proste mala vyuzit. takto to aj tak o moc dalej nedotiahnes. mas na to pravo mas, tu ti zamestnavatel nemoze nic

gabika128
7. dec 2022

Tak požiadaj zamestnávateľa o skrátenie pracovného času, ako je písané v tom linku od @ chadkroeger. Nemusí ti však vyhovieť.
Ja som vychádzky neriešila, keďže som bola doma v posteli a potom neskor máš právo ísť do obchodu, lekárne, k doktorovi atď.

maryetta
7. dec 2022

Ono to moze postupne prechadzat a bude ti lepsie. Ale ja napr 3x tehu a 3 x takto. Pri prvom iba 6 mesiacov. A pri dalsich dvoch cele tehotenstvo az do porodu ☹
Ja som nevedela ani doma poriadne fungovat. Nieto v praci. Ja som sa bala ako dojdem na poradnu a ako tam vydrzim. Proste fakt zle.

januska12323
7. dec 2022

Choď na PN a hotovo. Ak je tvoja práca vhodná pre tehotnú tak ti zamestnávateľ nemá prečo dávať náhradu mzdy.

iwesska
7. dec 2022

Tak je to tvoja volba. Ked sa citis nenahraditelna,PN si neber. Ale na vyber mas.

autor
7. dec 2022

@iwesska ja neviem o akej nenahraditeľnosti hovoríš, ale rozumiem, si tu známa firma. 🙂 pekný zvyšok dňa

autor
7. dec 2022

@gabika128 to som riešila, že či by sa dalo začať po 9 a skončiť klasicky, nevyhoveli mi, oni vraj nemajú čo riešiť, že ja mám ráno problémy atd.

ďakujem za všetky rady, final rozhodnutie určite dobre zvážim.
Pekný deň všetkým ešte

lucia851
7. dec 2022

Choď na pnku

h2o2
7. dec 2022

Môžeš ísť jedine na PN, alebo skrátený úväzok nahrada mzdy sa dava keď ta preradia kvoli tehu na inu horšie platenu pozíciu.

iwesska
7. dec 2022

Tak lebo ty si nemozes vziat PN,lebo vychadzky,lebo vela prace. Co by si nemohla. Viacere ti to tu napisali, neviem o akej znamej firme hovoris. Ale som rada,ze mas popritom dost casu sledovat moj zivot😂