Stenóza pľúcnice a defekt komorového septa

parcelka
30. nov 2022

Ahojte, som 28tt a na morfologickom ultrazvuku zistili stenozu plucnice a defekt septa 4mm. Je tu nejaka mamicka s podobnou diagnozou? Alebo ma uz dieta, ktore sa s tym narodilo? Mozete mi napisat Vase skúseností?

viestta
30. nov 2022

Stenóza sa operuje veľmi úspešne už dlhé roky. Deti s takou diagnózou žijú normálny šťastný život. Pýtaj sa na konzultáciu na detskú kardiológia na Kramare

tatiana130
30. nov 2022

@parcelka Syn sa narodil so stenozou plucnice aj s defektom kom.s. Po mesiaci na kontrole zistili, ze sa defekt zrastol, tak sme chodili len na kontroly kvoli stenoze. Pred 2tyzdnami bol operovany ako 3ročny. Keby mu to nezistili, ani nevieme že nieco ma. Nemal ziadne priznaky. Ale urcite sa objednajte do DKC, aj na FB je skupina Srdieckovo - urcite poradia

sella38
30. nov 2022

Moj maly mal defekt komoroveho septa, same sa mu to upravilo, je len pozorovany na kardio.

krkavcia_mater
30. nov 2022

@parcelka Ahoj, moj syn ma presne tie iste diagnozy. Prvu operaciu katetrizaciou mal v mesiaci, ked mu rozsirili plucnicu. Druhu, otvorenu,.kedy uzatvarali defekt predsienoveho septa pred mesiacom ako 6.5rocny.
Na FB mame skupinu pre rodicov deti s vrodenou srdcovou chybou Srdiečkovo https://www.facebook.com/groups/120574281949389...

parcelka
autor
30. nov 2022

@krkavcia_mater Ahoj, ja som v tej skupine aj som vcera pridala príspevok ale este mi ho neschválil co nechapem... A rodila si normalne? To zistili az v nemocnici?
Ked ste uspesne absolvovali tu katerizaciu uz viac nebudu to riesit? ci sleduju stale aj to? Ci beru to ako vyliecene alebo povedali ze to budu opakovat v dospelosti?
A preco mu uzatvarali defekt na otvorenom hrudniku? To som myslela ze takto nerobia ze je to viacmenej jednoduchy zakrok..

parcelka
autor
30. nov 2022

@viestta ideme na konzultáciu v polovici decembra do BA, ale tak som chcela počuť skúsenosťi mamiciek, ktore si tym presli/prechadzaju. Som dost z toho smutna a neviem co mám cakat...

parcelka
autor
30. nov 2022

@tatiana130 a to mal teraz operaciu na otvorenom hrudniku? Od operácie je lepsie? Preco bola tak neskoro? Ci tak sa robi v tom veku? Naozaj nemal ziadne priznaky? Mna strasili ze babatko moze modriet a zle priberat. A defekt mal aky velky?

tatiana130
30. nov 2022

@parcelka mal 2x katetrizáciu ale to malo minimalny efekt, tak trebalo na otvorenom hrudniku. Mal uz vysoky gradient pri kontrolach tak uz musel íst. Inak nemal ziadne priznaky. V nemocke sme boli tyzden po op.

viestta
30. nov 2022

@parcelka poznám chalana, mojhonrovesnika, už má cez 40 rokov a je úplne v pohode. Medzitým medicína pokročila oveľa ďalej ako bola vtedy

parcelka
autor
30. nov 2022

@tatiana130 a po operácii uz je dobre? Teda všetko prebehlo v poriadku a malinky sa dobre zotavuje?

tatiana130
30. nov 2022

@parcelka ano vsetko ok, v pondelok mal operaciu, a dalsí pondelok nas pustili. Ale tak niektore deti tam boli aj dlhšie.

krkavcia_mater
30. nov 2022

@parcelka Rozsirenie stenozy sa rozbilo katetrizačne, ze v mieste zuzenia nafukli balonik. Tým, ze tkanivo bolo pružné, tam sa zúženie čiastočne vrátilo, ale už nebol potrebný ďalší zákrok, gradient sa držal do 50. Časom ako rástol, sa zlepšila aj stenóza samovoľne.
Uzatvárať defekt predsieňového septa mali tiež katetrizačne. Pred katetrizáciu echom cez pažerák zistili, že dierok ma viac a nemajú dostatočné okraje, aby uzatvorili defekty okluzorom. Preto musel ist na otvorenu operáciu.
Jedným z príznakov ASD II je aj pomalsí rast a priberanie. Na uzatvorenie katetrizačne treba 15kg, vedia aj pri nizsej hmotnosti, ale je to rizikové. Moj syn dlho priberal na tuto hmotnosť. Teraz v 6.5r ma 17kg, takže to je dôvod prečo až teraz.

krkavcia_mater
30. nov 2022

@tatiana130 Napr. my sme boli mesiac a teraz uz dalsi mesiac dochadzame do DKC obden na echo kvoli perikardialnemu vypodku 🤦🏻‍♀️. A bohvie, ze kolko este budeme, ale aspon sme doma

krkavcia_mater
30. nov 2022

@parcelka A ešte ste sa pýtali na pôrod. Malý je predčasne v 35tt, pre moju preeklampsiu. Nevedeli sme, že má problém so srdiečkom. Všetkyprenatálne testy boli ok. V nemocnici zistili az po tyzdni od narodenia, ze srdiečko ma šelest

kulumulu123
30. nov 2022

@parcelka je tu poradna detskeho kardiologa presne pan primat Nosal presne ti poradi clovek od fachu osobne by som sa obratila na neho je to absolutna topka a kapacita vo svojom odbore 👍👍👍

tatiana130
30. nov 2022

@krkavcia_mater stále chodíte? Videla som vas ked ste boli s malym. Mojho operovali 14.11. Nastastie nemal vypotky. Bol 3dni na RAP a JIS a potom 4 na oddeleni.

parcelka
autor
1. dec 2022

@tatiana130 dakujem za odpoved 🤗

parcelka
autor
1. dec 2022

@krkavcia_mater dakujem 🤗😘

krkavcia_mater
2. dec 2022

@tatiana130 ano, aj dnes sme boli 🤦🏻‍♀️ zmensil sa o 1mm

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre