icon

Štítna žľaza a riziko potratu

nikolaa10
29. máj 2025

Dobrý deň, chcela by som od vás radu. Som po dvoch zamlčanych potratoch. Prvý bol v októbri vo 8tt a druhý v apríli v 7 tt. Na výsledky s hematologie čakám ale medzi časom mi doktor robil hormonalny profil a vyšlo mi že mám problém so štítnou žľazou -TSH = 0,171 mIU/l (nízke) fT4 = 21,27 pmol/l dostala som výmenný lístok aj na endokrinolgiu tam idem budúci týždeň. Vopred ďakujem za vaše odpovede

lucka_ke
29. máj 2025

pravdaže môže

maryetta
29. máj 2025

Veru, zial moze.

personality
29. máj 2025

Hypotyreóza (nízka funkcia) – častejšia, ale aj hypertyreóza môže byť problém.
• zvyšuje riziko zamlčaného potratu
• ovplyvňuje vývoj embrya už v 5. týždni, keď je úplne závislé na tvojej štítnej žľaze
• zvyšuje riziko porúch plodnosti, vyššieho krvného tlaku, predčasného pôrodu

jaskolka
29. máj 2025

Samozrejme

dixitka
29. máj 2025

@nikolaa10 môže, ale toto sú také hraničné hodnoty, nič strašné… v tehotenstve si to dokonca mohla mať ok, keďže vtedy je práve potrebné, aby štítna zamakala viac. Čiže určite treba aj iné možné príčiny hľadať.

ajka10000
29. máj 2025

Ano moze stitna zlaza sposobit potrat moja sestra tak 2 krat potratila a potom sa zistilo ze jej nepracuje dobre dali jej lieky a dalsie tehotensvo dopadlo dobre.

nikolaa10
autor
29. máj 2025
@ajka10000

Ano moze stitna zlaza sposobit potrat moja sestra tak 2 krat potratila a potom sa zistilo ze jej nepracuje dobre dali jej lieky a dalsie tehotensvo dopadlo dobre.

@ajka10000 toto je asi odpoveď v ktorú som najviac dufala a verím že to tak bude aj u mňa ☺️ po dieťatku veľmi túžime

nevenka
29. máj 2025
@nikolaa10

@ajka10000 toto je asi odpoveď v ktorú som najviac dufala a verím že to tak bude aj u mňa ☺️ po dieťatku veľmi túžime

@nikolaa10 totoale vyzera na zvysenu funkciu, lenze to moze byt len reakcia na potrat. Ja som napriklad po porode prveho dietata emala nic so stitnou (sledovali ma kvoli mame, aj sestre, ony mali problem obe, znizenu), no a po porode 2.dietata som isla do hyperfunkcie a zistili mi Graves Basedow. Teda autoimunitnu hypertyreozu. Vzdy po porodoch sa mi to opakovalo potom. Mozes mat "iba" zapal zlazy, nie autoimunitny, spontanne sa to vie upravit. Naznak tam je, lebo mas aj vyssie fT4, ale nevieme fT3 a protilatky - to ti zistia na endo a spravia aj sono, tam vidia nielen uzly, ale aj to, ci maka naozaj viac, podla prekrvenia atd...Takze drzim palce. Nateraz by som si dala asi pauzu od snazenia, nech sa skludni stitna. Sestra mala po potrate v 14 tt. zistene TSH 75, brutalne spomalenu stitnu. Ale brala lieky len pocas dospievania, potom dlhe roky nic, mala to ok a po potrate jen to takto vyskocilo, pricinu potratu ale mala inu. No a potom, ked sa zaliecilo, tak sa podarilo otehotniet a teraz uz cakaju aj druhe dietatko. Ja som zase s hypertyreozou otehotnela ako nic, neplanovane, na Thyrozole a Concore, velmi som sa bala, lebo ten Thyrozol sa nesmie v tehotenstve, ale zlepsilo sa mi to potom tak, ze som nemusela brat nic, az po porode nastal masaker 😬. Takze velmi individualne.